Daca ai copii la scoala si ai observat ca nu par sa fie motivati sa faca un efort sa invete, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa explorezi daca exista vreun obstacol in calea invatarii. Ce anume nu le place, ce metode de motivare ii va ajuta sa le placa scoala? Problemele de invatare, provocarile sociale, atentia sau problemele emotionale pot provoca lipsa motivarii a copiilor.
Dar nu toti copiii care au performante slabe la scoala si in mod clar nu se ridica la potentialul lor, au o problema. Exista o serie de lucruri pe care parintii le pot face pentru motivarea copiilor, ca acestia sa incerce mai mult. Ceea ce invatam copiii acasa poate avea un impact enorm in realizarile si rezultatele lor de la scoala. Copiii au nevoie de parinti pentru a le deschide lumea informatiilor si a posibilitatilor care sa-i motiveze sa isi doreasca sa invete si la scoala mai mult.
Ca parinti, suntem implicati in viata academica a copilului pentru ca stim cat de importanta este aceasta pentru viitorul lor. Din pacate, copiii nostri nu par sa impartaseasca intotdeauna preocuparea parintilor cu privire la viitorul lor. Stim acest lucru pentru ca ei continua sa acorde prioritate jocurilor si sa stea cu prietenii lor peste orele de scoala. De ce nu sunt copiii motivati sa invete bine la scoala? La urma urmei, este in interesul lor sa se dezvolte cognitiv. De ce nu exista motivarea copiilor pentru invatatura si de ce nu vor sa reuseasca atat cat ne dorim noi parintii, sa reuseasca?
Aici este problema. Scoala este un aspect al vietii care necesita disciplina si munca. Copilul trebuie sa detina importanta de a face bine el insusi. Motivarea copiilor pentru invatatura nu poate fi fortata. Daca incerci sa fortezi motivarea copiilor pentru invatatura, aproape intotdeauna lucrurile se inrautatesc.
Cu toate acestea, exista pasi pozitivi pe care ii poti face pentru motivarea copiilor pentru invatatura si ca sa faca mai bine la scoala. Majoritatea acestor pasi implica crearea unei structuri care sa le permita sa aiba o mai buna disciplina si urmarire. Aceasta structura imbunatateste sansele de succes ale copilului, iar gustul succesului este adesea ceea ce stimuleaza motivarea copiilor.
Moduri de a motiva copii sa le placa la scoala
1. Ramai pozitiv. Pastreaza o relatie cu copilul care este deschisa, respectuoasa si pozitiva. Aminteste-ti ca tu si copilul tau sunteti in aceeasi echipa. Acest lucru iti va permite sa fii influent, si acesta este cel mai important instrument parental. Pedepsirea, moralizarea si amenintarea nu te vor duce nicaieri si vor fi in detrimentul relatiei. Sentimentele de anxietate, frustrare si frica sunt normale si usor de inteles. Dar astfel de reactii la copiii tai sunt ineficiente si vor inrautati lucrurile. Aminteste-ti ca treaba parintelui este sa-l ajute sa invete cum sa fie responsabil.
2. Include regula „cand”. Una dintre lectiile vietii este ca suntem platiti dupa ce facem munca. Deci trebuie sa spui lucruri de genul „cand termini de studiat, este posibil sa mergi la prietenul tau in vizita" sau „cand iti termini temele putem discuta despre vizionarea acelui film pe care ai vrut sa-l vezi". Pune in aplicare aceasta regula si respect-o. Prin aplicarea regulii „cand tu” inveti mintea copilului sa fie disciplinata si sa poata amana satisfactia.
3. Identifica un loc de studiu. Poate este nevoie de o locatie mai linistita de lucru, departe de restul familiei, pentru a studia. Poti sa ajuti sa experimenteze, dar odata ce gasesti ceea ce functioneaza cel mai bine, pastreaza acea locatie. De asemenea, alege un birou pe gustul copilului astfel incat sa se simta bine in acel loc, sa-si organizeze cat mai eficiente rechizitele scolare si sa studieze cu placere.
4. Creeaza o structura pentru copil. Daca copilul nu studiaza si notele lui scad, este cazul sa te implici, indiferent daca te vrea acolo sau nu. Atentie, nu esti acolo pentru a face munca pentru el, ci pentru a ajuta la configurarea structurii pe care o poate crea pentru a invata mai eficient. Structura poate include timpii programati pentru studiu si pentru repaus. S-ar putea impune anumite conditii de folosire a gadgeturilor. Faceti tot posibilul sa inteleaga ca aceasta nu este o pedeapsa, ci o modalitate de a-l ajuta sa dezvolte o buna etica a muncii.
5. Intalneste-te cu profesorul. In cazul in care notele copilului si obiceiurile de lucru nu nu sunt performante cum te astepti, poti stabili un plan de intalniri cu el si profesorii lui. Va insemna in primul rand o verificare suplimentara a temelor pentru acasa, si verificarea ca acestea nu sunt uitate acasa. Asa copilul isi gestioneaza mai bine timpul, finalizeaza si isi organizeaza munca.
6. Analizeaza daca misiunile propuse nu sunt supradimensionate. Decideti impreuna daca trebuie sa-l ajuti sa-si descompuna sarcinile in bucati mai mici si sa organizeze pe un calendar ceea ce ar trebui sa faca in fiecare zi. Organizati impreuna un calendar pe o tabla alba.
7. Fii ferm si consecvent cu regulile temelor pentru acasa. Vrei sa fii pozitiv si de ajutor pentru copilul tau. In acelasi timp, insa, trebuie sa fii ferm. Trebuie sa puneti in aplicare in mod consecvent regulile pe care le stabiliti impreuna. A fi ferm inseamna ca aplici regulile cu consecinte eficiente.
8. Fii constient/a de nivelul sau de anxietate. Recunoaste ca o mare parte din lipsa de motivatie a copilului tau sau ceea ce pare a fi iresponsabilitate, ar putea fi anxietatea sau rusinea lui fata de mediul de invatamant si temele scolare. Copiii nu pot fi in masura sa explice toate acestea pentru tine, deoarece nu este intotdeauna la un nivel constient pentru ei. In timp ce un pic de anxietate poate duce la motivarea copiilor pentru invatatura, prea multa blocheaza capacitatea copilului de a gandi si de a avea acces la partea creierului care il ajuta cu motivatia.
9. Nu depasi atributele de parinte coordonator. Esti nervos si frustat pentru ca realizezi ca rezultatele copilului tau nu sunt pe masura potentialului sau? Simti ca modul de educatie data nu a avut succes si ai tendinta de a-l ajuta pe copil pentru a scapa de rusine, jena si frica de esec? Este total gresit sa-l ajuti sa-si finalizeze temele. Fii doar antrenorul copilului tau, stabiliti strategia si da directia.
10. Nu agasa copilul cu discutii despre viitor. Atunci cand copilul tau pare sa nu fie interesat de viata lui, probabil iti vine sa incepi sa povestesti despre ce se va intampla in viitor. Acest lucru ii sporeste anxietatea si teama. Concentrarea pe lucrurile negative pe care le face copilul tau nu va face decat sa le aduca in lumina reflectoarelor si va poate pune pe amandoi intr-o lupta pentru putere. Concentreaza-te pe trasaturile pozitive ale copilului tau si ajuta-l sa lucreze la cele ce merg in prezent.
In concluzie, gandeste-te cum copilul tau poate avea un drum lung de parcurs si nu vrei sa-l coplesesti incercand sa lucrezi la prea multe probleme simultan. Asteapta-te ca unui copil sa nu-i placa structura la inceput, dar se va obisnui cu ea. Ai rabdare. Nu te astepta la imbunatatiri peste noapte, dar nici nu subestima copilul. Fii increzator ca el va veni si va inregistra succese cu structurile puse de voi in aplicare cu consecventa.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult