In ciuda evolutiei tehnologice si a faptului ca perioada in care traim este numita era digitala, documentele tiparite sau scrise de mana si scrisorile insotite de plicuri joaca un rol important in lumea de azi. Fie ca am avut de trimis carti postale, scrisori, acte sau obiecte de mici dimensiuni, plicurile ne-au fost mereu alaturi ca prima alegere in ceea ce priveste siguranta informatiilor transmise. Plicul nu actioneaza doar ca un instrument de ambalare, ci ofera si destinatarului o impresie despre ce se afla in interior, facandu-l pe acesta sa-i citeasca continutul dupa ce a ales sa-l deschida primul sau ultimul. De aceea, este foarte important sa alegi tipul corect de plic pentru fiecare scop de trimitere.
Din ce materiale se fac plicurile
Pe masura ce societatea a evoluat, tehnologia a tinut pasul iar plicurile s-au diversificat si ele odata cu nevoile populatiei. Acestea pot fi utilizate pentru a proteja mai multe tipuri de obiecte, nu doar scrisorile si actele trimise. Iata din ce materiale se fac plicurile si ce scop au ele:
Plicurile traditionale din hartie au forma clasica cu capacul triunghiular sau drept, folosite pentru uz personal sau corespondenta de afaceri, pentru scrisori, acte sau carti postale. Aceste plicuri sunt ori din hartie alba cu un gramaj de 80 g/mp sau mai solide, din hartie kraft, o hartie puternica, neteda, siliconata, maro, cu un gramaj de 90 g/mp.
Plicurile antisoc sau cu bule sunt captusite cu folie de plastic cu bule pentru coletaria de mici dimensiuni, permitand manevrarea in siguranta a obiectelor fragile precum bijuteriile, placile electronice, dispozitive electronice de mici dimensiuni sau discurile.
Plicurile din plastic ofera un plus de protectie deoarece sunt sigilate si lipite ermetic si nu exista riscul ca documentul din interior sa se ude.
Plicurile din carton protejeaza cu un strat solid produsul ambalat, fiind o solutie ideala pentru carti, reviste si alte obiecte din aceasta categorie.
Dimensiunile uzuale ale plicurilor
Standardele de dimensiuni pentru plicuri repeta in general standardul colilor de hartie A in mm sau B de la 0 la 7, dar nu toate aceste dimensiuni sunt folosite uzual.
Cele mai folosite dimensiuni pentru plicuri sunt:
Modul de inchidere a plicurilor
Inchiderea gumata este tipul de inchidere care se realizeaza prin umezirea suprafetei gumate si suprapunerea clapei peste spatele plicului. Uneori este nevoie de extra adeziv.
Inchiderea siliconica inseamna tipul de inchidere ce se realizeaza prin indepartarea benzii aplicate pe spatele clapei plicului, care apoi se lipeste simplu, prin suprapunerea clapei pe plic, fara a fi nevoie de alt adeziv.
Inchiderea autoadeziva reprezinta inchiderea ce se realizeaza prin suprapunerea suprafetelor acoperite cu adeziv ale clapei si spatelui plicului, aceste plicuri fiind foarte groase nu se introduc in imprimanta pentru tiparire.
10 tipuri de plicuri diferite dupa modul de folosire
1. Plicurile obisnuite sau pentru anunt, sunt din hartie, cu inchidere gumata in V, si sunt folosite pentru invitatii informale, felicitari, scrisori sau carti postale. Ele vin in diverse culori, deseori fiind personalizate si decorate conform cerintelor ocazionale, tiparite cu texte sau imprimate cu diverse elemente de design.
2. Plicurile pentru posta aeriana sau „par avion” sau „via air mail”, cum mai sunt denumite, sunt utilizate pentru trimiterea mesajelor in strainatate, ele avand tiparit de jur imprejur un chenar subtire de linii oblice rosu, alb si albastru.
3. Plicurile pentru discuri CD sau DVD sunt patrate, fie din hartie, fie din plastic, avand o dimensiune standard. Plicurile din hartie au pe fata o fereastra rotunda care este acoperita cu material plastic transparent si permite utilizatorului sa vada CD-ul in interior. De obicei, aceste tipuri de plicuri au o banda adeziva pentru a fi sigilate rapid.
4. Plicurile cu fereastra sunt de dimensiune DL si utilizate la scara larga pentru facturi sau in scopuri oficiale. Dupa cum sugerează si numele, plicul are o gaura taiata in partea din fata a plicului, similar cu o fereastra, ceea ce permite destinatarului sa vada hartia in interior, aceasta fiind aranjata astfel incat să elimine necesitatea de a scrie adresa. Un material plastic transparent este utilizat ca material pentru fereastra.
5. Plicurile patrate sunt exact asa cum sugereaza si numelecm cu forma patrata. Acest model este mai popular atunci cand vine vorba de trimiterea de mesaje care insotesc un buchet de flori sau invitatii pentru evenimente sociale si petreceri.
6. Plicurile cu burduf sunt in general plicuri-pungi pentru a expedia fotografii, declaratii, contracte sau brosuri, care pot fi inserate fara pliere si au o grosime semnificativa. Sunt din hartie kraft si foarte adesea sunt personalizate.
7. Plicurile bancare sunt cele mai utilizate plicuri, au dimensiune DL si clapa dreapta, foarte folosite in industria de felicitari sau pentru scrisori personale si asa cum el spune numele pentru comunicarea interoffice. Ele vin in toate culorile, albul fiind utilizat în general pentru birou, iar celelalte culori pentru felicitari si invitatii.
8. Plicurile portofel se aseamana cu un model de portofel, frecvent utilizate în msșinile automate de corespondenta, clapa trapezoidala drepta facilitand introducerea automata. Aceste plicuri sunt folosite pentru a trimite posta directa si alte forme de corespondenta.
9. Plicurile buzunar sunt mai mici decat cele obisnuite, avand clapeta in V si sunt folosite pentru a stoca sau trimite, cupoane, pasapoarte, cecuri de calatorie sau fotografii.
10. Plicurile catalog nu sunt utilizate numai pentru trimiterea de corespondenta, ci si pentru pastrarea politelor de asigurare, CV-urilor, testamentelor, revistelor, rapoartelor si cataloagelor, care trebuie sa-si pastreze forma si nu ar trebui sa fie pliate.
Stiati sau nu dar conform statisticilor in Romania se produc si se vand aproximativ 20 de milioane de plicuri, cele mai multe fiind folosite de posta precum si de companiile care trimit lunar facturi catre clienti. Cele mai folosite plicuri sunt plicurile DL sau "plicuri pentru bani" si plicuri C4.
Daca ai nevoie de plicuri pentru compania ta, gasesti plicuri de diverse modele si marimi pe Papetarie.ro.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai mult