Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

12 greseli de intretinere care iti pot strica laptopul


Fie ca vorbim despre efectuarea sarcinilor de lucru, efectuarea temelor, cercetari, studii sau despre petrecerea timpului liber, prin vizionarea de filme sau ascultare de muzica se dovedeste ca utilizarea laptopului este o necesitate a prezentului. Pe scurt, nu ne mai putem imagina viata fara acest laptop, cel mai accesibil si robust gadget.

Potrivit specialistilor, laptopurile au o durata de viata de aproximativ trei ani. Un laptop stricat nu apare din senin, la fel cum sa ai un laptop cu o durata de peste 5 ani nu este o chestiune de noroc, ci si de cat de bine este tratat de-a lungul utilizarii si cat de mult reusiti sa evitati actiunile care le pot dauna. Laptopurile sunt device-uri complexe si inteligente, cu hardware rapid si eficient, dar pe care le putem expune usor unor pericole grave, daca nu suntem atenti la o utilizare corecta. O buna intretinere si o curatare laptop te poate scuti de accidentele ce se pot intampla, o cedare a hardului, un display stricat, date corupte sau pierdute si-i pot prelungi viata.

Greseli ce pot compromite functionarea laptopului

Desi folosirea unui laptop trebuie insusita de catre toti utilizatorii, fie ca sunt ei incepatori, cunoscatori medii sau avansati, exista o suma de greseli pe care le fac mai toti, indiferent de experienta pe care o au si care au ca rezultat un laptop stricat.

1. Oprirea incorecta

In nod normal, laptopul trebuie oprit conform procedurii recomandate de producator in cartea de utilizator. Chiar daca in aparenta pare o operatiune inofensiva oprirea incorecta a laptopului poate duce la pierderi de informatii soft sau chiar probleme hard. Chiar daca operatiunea in sine nu dureaza mai mult de un minut, ea trebuie sa urmeze procedura, prin deconectarea drivelor atasate temporar, urmata de inchidere. In manualul de utilizare, producatorul laptopului mentioneaza toate specificatiile de folosire, astfel incat acesta sa functioneze optim, pentru cat mai mult timp.

2. Incarcatorul alimentand in permanenta bateria

Ciclul de incarcare – descarcare al bateriei este monitorizat constant de softul laptopului. Este indicat ca de fiecare data cand bateria ajunge sa fie incarcata 100% sau foarte aproape, sa fie scoasa de sub alimentare, in felul acesta prelungindu-se viata bateriei prin cicluri normare de incarcare – descarcare. Daca folosesti frecvent laptopul conectat la priza se poate scoate bateria dupa ce a fost incarcata in proportie de 50 sau 60%, pentru ca aceasta sa nu isi piarda drastic autonomia in timp. Este de preferat sa fie scos si incarcatorul din priza, chiar daca este un consum foarte mic acesta exista si nu are nici un sens. 

3. Conectarea alimentatorului

Nu se tine intotdeauna cont de ordinea de conectare a incarcatorului, daca acesta se introduce mai intai in priza sau in laptop. Se pare ca daca se conecteaza intai incarcatorul in priza si apoi in laptop, exista riscul sa se arda incarcatorul sau sa se distruga placa de baza. Intotdeauna trebuie sa se conecteze incarcatorul la laptop inainte de a fi bagat in priza, iar abia dupa aceea se va porni laptopul. 

4. Laptopul nu este curatat la timp

Ca si celelalte electronice, laptopul trebuie sa fie protejat de praf si curatat periodic, pentru ca acesta se fixeaza electrostatic foarte usor si pot optura orificiile de ventilare. In cazul in care laptopul nu este curatat la timp pot aparea probleme de ventilatie, ce pot genera probleme la rularea activitatilor in desfasurare. Poate chiar saptamanal trebuie facuta o curatare laptop pentru a nu mai avea praf. Dar, atentie, nu inseamna ca trebuie sa cureti laptopul cu produse neadecvate sau sa pulverizezi solutie direct pe ecran, ci este necesar sa folosesti produsele potrivite.


5. Supraincalzirea laptopului

Laptopurile genereaza foarte multa caldura. Chiar daca procesoarele sunt mai eficiente ca niciodata, problema supraincalzirii unui laptop continua sa existe in unele cazuri. Ventilatorul este cel care ar trebui sa elimine caldura din interiorul laptopului, asadar rolul dumneavoastra este sa mentineti acest ventilator mereu curat, neobstructionat de praf, reziduuri sau mizerie. In caz contrar, vor fi afectate si alte componente ale laptopului care se vor supraincalzi si in final vor ceda. Cam odata pe an este bine sa fie efectuata o curatare laptop la interior, singur sau de catre o firma de service. Atentie nu va asumati aceasta economie, intotdeauna existand riscul sa defectati ceva in timpul curatarii.

6. Folosirea display-ului drept maner

Cand ne grabim sa luam laptopul si sa-l mutam intr-o alta parte, nu este foarte comun sa-l apucam usor cu ambele maini din laterale, fiind intotdeauna mai simplu sa folosim displayul drept maner. Asta este poate cea mai simpla cale de a face displayul sa crape, fiind un abuz la care chiar si laptopurile premium cedeaza. Un laptop stricat astfel necesita o inlocuire a displayului care desi se face foarte repede, poate chiar pe loc, necesita un buget semnificativ. Folosirea displayului drept maner poate duce si la deteriorarea balamalelor, ceea ce poate duce chiar la nefunctionarea displayului.

7. Atentie la zgaltaieli

Exista multe laptopuri moderne care au un hard SDD, solid state drive, fara parti interne mobile si sunt mai rezistente la miscare. Insa foarte multe laptopuri au HDD mecanic, care poate fi afectat daca este zgaltait foarte mult. Puteti evita aceasta problema miscand laptopul cu grija si nu atunci cand ruleaza un program care are nevoie de hard drive. Daca auziti zgomote neobisnuite in momentul in care aprindeti sau salvati fisiere, este posibil sa aveti probleme cu HDD-ul.

8. Graba la pornire sau restartare

Dupa afisarea mesajul de Bun venit al sistemul de operare, daca dupa cateva minute, sistemul de operare nu a terminat de incarcat, verificati ce aplicatii pornesc odata cu acesta si trebuiesc eliminate din start-up. Deschiderea de fisiere sau aplicatii in timpul incarcarii sistemului de operare poate duce la erori si coruperi ale fisierelor.

9. Transportul laptopului in modul hibernare sau sleep

Cand transportati laptopul trebuie sa va asigurati ca este oprit. Functiile de hibernare si sleep se folosesc doar acasa cand se doreste sa nu asteptati prea mult incarcarea sistemului de operare si a aplicatiilor deschise, atunci cand reveniti la calculator.

10. Expunerea display-ului la lumina solara directa

Expunerea display-ului direct la lumina solara il poate distruge intr-un timp relativ scurt.


11. Nefolosirea incarcatorului original

Folosirea unui incarcator universal ieftin poate distruge in primul rand bateria dar si sistemul. Fiecare model de laptop trebuie sa aiba anumiti parametrii ai curentului de incarcare pentru ca incarcarea sa se faca corect si pentru a nu defecta placa de baza sau bateria.


12. Curatarea gresita a ecranului

Folosirea diverselor solutii de curatare sau a servetelor uscate pot distruge proprietatea de antireflexie a ecranului. Trebuie sa folositi doar lavete speciale de stergere a displayului.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul