Cand vorbim despre activitati de stimulare a creativitatii copiilor, trebuie sa intelegem ca este vorba mai putin despre „predarea” creativitatii copiilor si mai mult despre crearea unui mediu fertil in care imaginatia lor va prinde radacini, va creste si va inflori.
Exista o conceptie gresita, foarte raspandita, ca cel mai bun mod de stimularea creativitatii la prescolari inseamna pur si simplu sa-i lasi sa fie creativi. Desi copiii sunt in mod natural curiosi si inovatori, este cu siguranta adevarat ca au nevoie de sprijin pentru a dezvolta activitati de stimulare a creativitatii si pentru a-si atinge intregul potential creativ.
Sustinerea dezvoltarii copiilor este intotdeauna un act de echilibru intre cat cadru se foloseste, cata libertate este acordata, cand sa se intervina, cand sa se faca un pas inapoi, cand sa arati, cand sa spui, cand sa intrebi, cand sa asculti.
Cum sa creezi un mediu de dezvoltare a creativitatii
Un mediu fertil in care creativitatea copiilor sa prinda radacini, sa creasca si sa infloreasca este organizat in jurul celor cinci componente care alcatuiesc „spirala invatarii creative”, care incurajeaza copii:
Sfaturi pentru stimularea creativitatii copiilor
Aratati exemple pentru a starni idei. O pagina sau un ecran gol pot intimida. O colectie de exemple, oricat de mica, poate duce la stimularea creativitatii la prescolari, poate ajuta scanteia imaginatiei. Orice vom face va incepe cu prezentarea unor esantioane, pentru a da idei, ca proiecte inspirationale si proiecte de pornire. Exista riscul imitarii exemplelor, dar la inceput asta nu este rau.
Organizarea activitatii in zona de lucru. Majoritatea presupune ca imaginatia are loc in mintea copiilor, dar mainile sunt la fel de importante. Pe masura ce copiii se joaca cu cuburile vor apare noi idei atat de organizare in zona de joaca, cat si idei pentru noi proiecte.
Puneti la dispozitia copiilor o mare varietate de materiale. Copiii sunt profund influentati de jucariile, uneltele si materialele din jurul lor. Pentru a implica copiii in activitati creative, asigurati-va ca au acces la o mare diversitate de materiale pentru desen, constructie, kituri de robotica si imprimantele 3-D, pot extinde gama a ceea ce creeaza copiii, dar nu trec cu vederea materialele traditionale.
Accentuati procesul nu produsul. Multe dintre cele mai bune experiente de invatare se intampla atunci cand oamenii sunt implicati activ in a face lucruri. Pe masura ce copiii lucreaza la proiecte, evidentiati procesul, nu doar produsul final. Intrebati-i pe copii despre strategiile lor si sursele lor de inspiratie. Incurajati experimentarea onorand experimentele esuate, ca si cele de succes.
Prelungeste timpul pentru proiecte. Este nevoie de timp pentru ca copiii sa lucreze la proiecte creative, mai ales daca acestia se ocupa in mod constant, experimenteaza si exploreaza idei noi. Descurajeaza asumarea riscurilor si experimentarea, pune o prioritate pe obtinerea eficienta a raspunsului „corect” in timpul alocat. Pentru o modificare incrementala, programati perioade duble pentru proiecte.
Joaca rolul de mediator. Multi copii vor sa impartaseasca idei si sa colaboreze la proiecte, dar nu stiu cum. Puteti juca rolul de mediator, ajutand copiii sa gaseasca pe altii cu care sa lucreze.
Colaborati. Parintii si mentorii se implica uneori prea mult in proiectele creative ale copiilor, spunandu-le copiilor ce sa faca sau apucand tastatura pentru a le arata cum sa rezolve o problema; alti parinti si mentori nu se implica deloc. Exista un loc la mijloc, unde adultii si copiii formeaza adevarate colaborari pe proiecte, se angajeaza sa lucreze impreuna si toata lumea are de castigat.
Puneti intrebari autentice. Este minunat pentru copii sa se cufunde in proiecte, dar este important si pentru ei sa faca un pas inapoi pentru a reflecta asupra a ceea ce se intampla. Ii puteti incuraja pe copii sa reflecteze adresandu-le intrebari despre proiectele lor.
Impartasiti-va propriile reflectii. Majoritatea parintilor si profesorilor sunt reticenti in a vorbi cu copiii despre propriile procese de gandire. Poate ca nu vor sa expuna ca uneori sunt confuzi sau nesiguri in gandirea lor. Dar sa vorbesti cu copiii despre propriul proces de gandire este cel mai bun cadou pe care l-ai putea oferi.
Produse de papetarie care incurajeaza creativitatea celor mici
Pe masura ce copii nostri cresc incep sa descopere lucruri noi si devin creativi. Ne putem indrepta atentia catre produsele de papetarie. Avem o gama vasta de produse cu ajutorul carora putem obtine stimularea creativitatii la prescolari. Iata cateva produse de papetarie care ne pot ajuta sa descoperim talentele celor mici.
1. Tabla alba magnetica. Este bine sa ii lasam pe copii sa faca orice tip de activitate isi doresc pe ea. Ii putem lasa sa scrie, sa deseneze sau sa se exprime asa cum isi doresc pentru a descoperi placerea lor de a crea diverse. Exista cuburi magnetice, dar si litere si cifre. Putem sa le descoperim pasiunile, dar si se vor obisnui cu scrisul si desenatul, chiar cu aritmetica.
2. Creioane colorate. Aceste instrumente de colorat sunt importante pentru conturarea personalitatii celor mici. Acestea ii pot ajuta sa isi exprime gandurile, trairile si starile de moment pe care le au. Atunci cand copii coloreaza este bine sa le oferim libertatea de a alege in ce nuante vor sa coloreze, sa le oferim posibilitatea de a colora ceea ce isi doresc. Sa ii lasam sa contureze gandurile lor in nuantele care le definesc trasaturile.
3. Radiere cu model. Creioanele de colorat devin si mai prietenoase cand ai langa o radiera cu forma de emoji, Shrek, panda sau unicorn. Unele pot fi fixate la capatul creionului pentru personalizare.
4. Markere colorate pentru tabla alba. Ca si creioanele colorate, dau copilului multa libertate in exprimare, in plus se poate modifica usor orice schimbare a ideilor.
5. Banda dublu adeziva. O astfel de banda este un obiect care ii poate ajuta foarte mult pe cei mici in crearea de obiecte specifice varstei lor, de la ambalarea cadourilor pana la diferite ornamentatii. Cu ajutorul ei putem sa marim indemanarea si controlul asupra anumitor activitati, sporind functiile motorii, dar ii si ajuta pe copii sa fie cat mai concentrati.
6. Foarfeci creative. Gasim pe piata la produse de papetarie, foarfeci cu forme cat mai variate, in forme de animale sau flori. Acestea nu sunt deloc periculoase, fiind din plastic si usor de folosit. Cu ajutorul lor copiii pot da forme hartiei, fie si colorata, reusind sa creeze forme inedite.
7. Hartie colorata. In general se gasesc foarte multe nuante. Ideal ar fi sa fie toate culorile si copii sa poata face orice decoratiune le trece prin cap, de la flori sau felicitari, la casute sau avioane.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult