Viața în orașe este complicată. Timpul se contractă proporțional cu mărimea orașului. Cele 40 de ore pe săptămână, de la 9 la 18, ale jobului te fac să înțelegi că weekendul este prea scurt, că este frustrant să renunți zilnic la jumătate de oră de somn pentru că traficul este așa cum este și când orice ploaie strică și această regulă, te gândești cu groază la ninsoare.
Un job de acest gen - să-i spunem fix - îți acordă cele 21 de zile de concediu anual și cele câteva zile libere care fac posibile două săptămâni de concediu și două – trei ieșiri în afara orașului, dar dacă asta nu este suficient pentru tine trebuie să te gândești la altceva.
Acest altceva poate să însemne să lucrezi „remote”, adică de la distanță, folosind un laptop, o conexiune la Internet și mai multe unelte de colaborare online. În acest fel ești independent, poți lucra din confortul propriei locuințe, din pat, de pe o insulă, o cafenea, un birou, un hotel sau un bar. Așa ajungi să lucrezi ca „digital nomad”.
Dezvoltarea tehnologiei, a uneltelor de colaborare online, precum și disponibilitatea tot mai mare a Internetului de a pătrunde mai peste tot, au făcut posibilă evadarea din birou, înlăturarea rutinei zilnice a navetei, deplasarea spre un program flexibil și manifestarea liberă a dorinței de călătorie. Așa s-a ajuns la apariția noi tipuri de „digital nomad”.
Una dintre primele utilizări cunoscute ale ideii de digital nomad a avut loc în 1997, când această sintagmă a apărut în titlul cărții scrise de Tsugio Makimoto și David Manners, carte publicată de compania de publicații educaționale Wiley. Digital nomad-ul își ia rucsacul în spate, cu laptop cu tot, smartphone-ul și perechea de căști performante, și călătorește lucrând în diverse locuri de pe glob, de la săptămâni la luni. Digital nomadul este acel tip de individ care își câștigă existența folosind tehnologiile de telecomunicații și trăindu-și viața într-un mod nomad. Sunt lucrătorii care lucrează din țări străine, prin cafenele, biblioteci publice, spații de lucru comune, folosind dispozitive care au Internet wireless, cum ar fi smartphone-uri sau hotspot-uri mobile, voice over IP și / sau aplicații bazate pe cloud pentru a lucra de la distanță unde locuiesc sau călătoresc.
Fundamentul mișcării digital nomad este munca la distanță, permițând oamenilor să-și facă munca la domiciliu sau altfel prin intermediul internetului. Digital nomad-ul poate vinde, de asemenea, o serie de bunuri pentru a face călătoriile mai ușoare și, de asemenea, pot vinde sau închiria propria casa.
Persoanele care au o oarecare independență financiară și o carieră care le permite să fie independenți de locație devin cu ușurință digital nomazi. În teorie, cel puțin, pentru că în practică intervine puterea de adaptare la acest stil de lucru și viață.
Digital nomad-ul tinde să călătorească în timp ce continuă să lucreze cu clienții sau angajatorii. Acest stil de viață poate prezenta provocări cum ar fi menținerea unei asigurări internaționale de sănătate cu acoperire globală, respectarea diferitelor legi locale și, uneori, obținerea vizelor de lucru și menținerea relațiilor pe distanțe lungi cu prietenii și familia de acasă. Diferențele de fus orar, dificultatea de a găsi o conexiune fiabilă la internet și absența delimitării dintre timpul de lucru și timpul liber, poate fi o altă provocare.
Servicii precum PayPal sunt populare printre nomazii digitali. Skype este un instrument comun pentru oameni de a comunica prin voce, text, și video chat pe distanțe lungi. YouTube a fost, de asemenea, folosit de nomazi digitali ca mijloc de a câștiga venituri fără a avea un loc de muncă fix sau spațiu de locuit.
Un pas important în a deveni un nomad digital este să te asiguri că toate documentele relevante, precum vizele și pașapoartele sunt actualizate. În caz contrar se poate ajunge la dificultăți juridice atunci când călătorești în străinătate. O înțelegere solidă sau măcar utilitară a oricărei limbi oficiale a țărilor vizitate este, de asemenea, importantă, deoarece poate împiedica comunicarea cu localnicii sau creează riscul complicațiilor dacă trebuie să mergeți la spital, spre exemplu.
Conceptul de independență a locației asociat cu digital nomads a fost inventat de Lea Woodward în 2006 ca expresie folosită pentru a descrie acest stil de viață.
Progrese tehnologice precum internet Wi-Fi și laptopuri conectate la internet, asigură stilului de viață digital nomad o creștere rapidă în popularitate începând din 2014, când site-urile web clasifică orașele după costul vieții, vremea și viteza internetului pentru a ajuta digital nimazii să aleagă unde să trăiască și se organizează conferințe internaționale cum ar fi DNX. De atunci, mișcarea a coincis cu creșterea muncii la distanță, devenind o modalitate viabilă de a lucra, în special în companiile de tehnologie din Silicon Valley. National Geographic a lansat blogul „Digital Nomad blog”, iar Dell Computers a lansat un site web numit Digital Nomads. O croazieră numită „Nomad Cruise” a fost înființată pentru a oferi un mijloc prin care digital nomazii s-ar putea întâlni și interacționa.
Practic oricine poate încerca să trăiască viața de digital nomad. Și spunem încerca tocmai pentru că nu e tocmai floare la ureche să te adaptezi la lipsa elementelor fixe cu care ne obișnuim în viața profesională standard, să spunem așa: biroul, echipa, programul mai mult sau mai puțin fix.
Anumite destinații se numără printre locațiile cele mai populare pentru digital nomazi, printre care Chiang Mai, Thailanda și Bali, datorită costului redus al vieții și calității rezonabile a acesteia. Alte orașe includ Tallinn, Tarifa și Tbilisi, datorită unei mai mari acceptări a stilului de viață digital nomad, precum și a unui cost relativ mai scăzut al vieții.
Singapore și Oslo sunt populare printre digital nomazi cu tot costul ridicat al vieții de acolo. În Regatul Unit, anumite orașe precum Bristol, Birmingham și Brighton sunt populare printre digital nomazi datorită costului redus al vieții în comparație cu Londra. Organizații precum Innovation Birmingham există pentru a găzdui 90 de companii de tehnologie.
Stilul de viață digital nomad a devenit în mod semnificativ mai popular în ultimii ani datorită unei conectivități la internet devenită tot mai răspândită, chiar și în zonele rurale. Locurile de muncă care devin mai puțin dependente de locație, cum ar fi designerii și scriitorii, au contribuit, de asemenea, la răspândirea acestui stil de viață. Există și câțiva factori negativi care fac ca oamenii să devină digital nomazi, precum tulburările politice în țările de origine, costurile ridicate în care trăiesc, diminuarea locurilor de muncă pe termen lung și multe altele.
Mulți oameni sunt nemulțumiți de locurile lor de muncă, veniturile având o mare contribuție. Trăitul într-o singură locație te stresează de multe ori și nici oaza din grădină nu mai este capabilă să te scoată din acest impas. Este motivul pentru care oamenii optează pentru călători în lume, trăind și muncind în destinații îndepărtate ale planetei. “Când ți se oferă o aventură grozavă să nu o refuzi!” – Amelia Earhart.
Viața de digital nomad înseamnă flumusețea de a trăi în destinații exotice, înseamnă noile experiențe de viață și relații create în timp ce treci de la o țară la alta, locuri cu un cost al vieții mai scăzut, dar cu o calitate ridicată a vieții. Toate acestea în timp ce continui să te dezvolți profesional.
Trecerea propriu-zisă la viața de nomad digital este relativ ușor de făcut dacă ții seama de câteva principii:
• Redu sau elimină datoriile pentru a nu începe să călătorești în jurul lumii cu o mulțime de datorii locale. Dacă poți, părăsește țara de origine fără datorii, pentru a evita această extra-greutate pe umeri.
• Înscrie-te la un serviciu de monitorizare a creditelor, care să îți trimită alerte. Poți chiar să îți îngheți creditul, dacă ai unul - blocare de securitate - în timp ce sunteți plecați.
• Cumpără un telefon deblocat care nu este legat de un operator, pe care îl poți folosi la nivel internațional. Asta înseamnă că, dacă încerci să folosești o cartelă SIM diferită de la un operator internațional, nu va funcționa.
• Obține un număr de redirecționare Skype și trimite-l tuturor. În plus, numerele Skype sunt disponibile în aproape orice cod de zonă, astfel încât să poți obține un număr local și să îl utilizați ca număr principal și apoi să îl transmiți către orice telefon pe măsură ce călătorești.
• Obține o asigurare de călătorie bună pentru urgențe - ar trebui să te ajute să acoperi orice situații de urgență sau incidente legate de sănătate care pot apărea.
• Vindeți sau închiriază casa. Dacă ești absolut serios că vrei să devii un digital nomad, atunci ar trebui să iei în considerare vinderea sau închirierea locuinței care ar rămâne nelocuită în perioada lipsei tale.
• Ia în considerare găsirea unui depozit/unitate de stocare în care să-ți ții lucrurile la care nu poți renunța. Plătești pentru depozitarea respectivă cu șase luni până la un an în avans, astfel încât să nu îți faci griji pe drum.
• Fă-ți un card de credit fără taxe internaționale pentru achiziții și retrageri prin ATM. Un card de credit bun este foarte important.
• Creează-ți rețeaua cu oameni unde intenționezi să mergi înainte de a merge, utilizând site-uri precum couchsurfing și grupuri Facebook pentru a te conecta cu oamenii din locurile în care urmează să călătorești.
• Găsește o modalitate de a genera venit pe drum, utilizând site-uri precum Fiverr, Upwork și alte siteuri independente de micro-joburi. Asta, desigur, dacă jobul tău propriu-zis nu îți permite să lucrezi remote, ceea ce e extraordinar! Poți, de asemenea, să predai limba engleză la nivel de începători în zonele în care ajungi - dacă e cazul și, desigur, să găsești modalități de a preda cursuri online sau de a scrie cărți electronice. Depinde de nivelul profesional la care ești deja când hotărăști să pleci.
• Găsește cazare înainte de a ajunge, chiar dacă e ceva temporar. Dar dacă îți place locul și zona, caută ceva pe termen lung în timp ce stai acolo.
În niciun caz misiunea unui digital nomad nu este una ușoară, dar valoarea pe care i-o aduce persoanei care reușește să trăiască stilul acesta de viață măcar pentru o vreme este neprețuită. Cu motivație, cu gândul la comunitățile în care ajungi și la ce poți face pentru ele în timp ce te dezvolți pe tine și cu puțin curaj poți deveni mai mult decât simți că îți permite jobul de birou. Te arunci într-o asemenea aventură?
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult