Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Amenajarea biroului în 2019: tendințele și impactul lor asupra productivității


„Mens sana in corpore sano”. Anticii au intuit corect că o minte sănătoasă depinde de un corp sănătos. Procesele creierului direct legate de productivitate și performanță, sunt procese ale căror valori pot fi îmbunătățite, fie de starea generală a corpului fizic, fie de rezultatul pozitiv al managementului resurselor cu care interacționăm direct. Așadar, amenajarea biroului cu mobilierul potrivit e un pas important în găsirea căii spre productivitate maximă.

Un studiu al Comisiei Europene arată că oameni își petrec 90% din viață în interiorul clădirilor, mediu care poate fi de două ori mai dăunător față de cel exterior.

Productivitatea muncii este rezultatul direct al acțiunilor și obiectelor cu care omul interacționează, aliniate nevoilor și preferințelor minții și ale corpului său. Coordonarea, gândirea critică, curiozitatea, inventivitatea, pacea mintală și starea de bine generală sunt, spre exemplu, printre efectele directe ale locurilor și amenajărilor naturale situate în interiorul lor sau în imediata apropiere a spațiilor construite.

Este ușor de înțeles că și în anul 2019 tendințele în amenajarea spațiului de birou vor fi în sensul acordării unui inters sporit interacțiunilor cu elementele naturale și o ventilație corespunzătoare, care să îmbunătățească starea de bine a angajaților.


Fie că este vorba despre biroul amenajat acasă, de exemplu pentru antreprenorii de comerț electronic, fie că este vorba de un birou al unei firme amenajat într-un spațiu special destinat acestei activități, amenajarea spațiului și alegerea dotărilor vor fi principalele motive ce vor afecta productivitatea. În funcție de specificul firmei se va fixa numărul de birouri menegeriale, felul acestora, dacă sunt simple sau duble, felul zonelor operative și mărimea lor, sala sau sălile de conferință, spațiile pentru cafea. Conform legislației actuale aceste spații nu vor fi foarte înghesuite, existând un spațiu minim pentru fiecare angajat. În cazul când spațiul operativ este open space, trebuie ținut cont că economicul, HR și managerii, câți sunt ei, au birouri separate și cât mai aproape de sala de conferință.

De ce trebuie să ții cont în amenajarea biroului

Biroul este spațiul în care trebuie să dai dovadă de creativitate, eficiență și clarviziune, unde să ai condițiile pentru creșterea productivității. O astfel de amenajare înseamnă să ai câteva idei pe care să le respecți:

• Lumina naturală este foarte importantă. Pentru amplasarea biroului trebuie să se aleagă încăperi cu ferestre mari, care vor asigura o priveliște frumoasă, orientată în așa fel ca iarna lumina să facă întreaga cameră să pară mai mare, iar zgomotul din restul clădirii să nu derajeze.

• Alege ca lumina artificială să-ți facă plăcere, dacă se întâmplă să lucrezi după lăsarea întunericului. Trerbuie să optezi pentru o lumină de ambient care să dea senzație de intimitate, dar care să aibă și o fază puternică în situația unor întâlniri oficiale mai pe înserat. Iluminarea locală trebuie să fie eficientă, mai ales pentru după amiezile de iarnă când lumina naturală te ajută mai puțin.

• Plantele decorative personalizează biroul cu efectul lor calmant, vor adăuga o dimensiune relaxantă și de culoare în spațiul biroului, vor reduce stresul, oferind un impact cromatic ce crește productivitatea. Câteva plante de interior, nu foarte pretențioase, care cer o lumină medie și o udare săptămânală, precum orhideele, dracenele sau ficusul, pot da ambientul necesar pentru a lucra cu plăcere sau a avea intâlniri fructuase, fiind și binecunoscute pentru calitățile lor de filtrarea aerului.


• Optează pentru piese de mobilier inedite din punct de vedere decorativ, al căror design să iasă în evidență și să creeze spațiu suficient pentru cărți, decorații și alte obiecte pe care vrei să le ții aproape atunci când lucrezi la birou.

• Echipează-ți biroul cu toate instrumentele și accesoriile de organizare necesare, pentru a-ți desfășura eficient activitatea și a nu fi obligat la întreruperi. De cele mai multe ori accesoriile au o foarte mare importanță în creșterea productivității.

• Creează un spațiu de relaxare pentru sfârșitul zilei, când simți că ai nevoie de o pauză, unde să te poți bucura de jocul preferat.

Simte-te bine în spațiul potrivit cu mobilierul de birou potrivit

Este nevoie să amenajezi biroul pentru a fi potrivit nevoilor tale și astfel să te simți cât mai bine, pentru o mai bună eficiență și productivitate.

• Biroul trebuie să fie o masă de lucru, care să se potrivească personalității tale, în stilul de design în care ai decis. Fiind piesa centrală de mobilier de birou ea va da caracterul amenajării, trebuind să fie suficient de mare pentru a putea fi personalizat cu câteva decorațiuni.

• Computerul și perifericile vor avea masa lor proprie, în stilul general al amenajării, probabil poziționată la 90° față de birou, pe partea pe care vă convine, cu toate cele necesare pentru lucru, dar și pentru relaxare.

• Investește într-un scaun confortabil, pentru că pe el se va petrece aproape jumătate din ziua de lucru, iar dacă te simți bine cu siguranță vei fi mai inspirat. Scaunul de birou este un element important în economia biroului, fiind nevoie de unul comod, relaxant, rezistent și „ergonomic”. Alege-l cu atenția cu care ți-ai ales patul sau mașina.


• Cumpără un al doilea monitor, pentru că un ecran suplimentar facilitează abordarea multi-tasking, făcând-o mai accesibilă.

• Nu economisi când achiziționezi mouse-ul și keyboard-ul, cele de calitate îți vor da o ușurință în folosință și un confort în scriere, care merită investiția. Un mouse care să se potrivească cu mâna va asigura nu numai confortul dar și precizia în utilizare.

• Ia în considerare achiziționarea unui birou pentru stat în picioare, este considerat foarte bun pentru o poziție corectă a corpului, totdeauna mai corectă decât poziția șezul pe scaun, oricât de corect am sta. Lucratul în picioare va îmbunătăți productivitatea, concentrarea și sănătatea inimii.

• Respectă regulile ergonomice, configurează spațiul de lucru astfel încât spatele și gâtul să fie drepte și brațele să fie paralele cu podeaua în timpul lucrului. Utilizează ergotronul, pentru a te ajuta să îți configurezi spațiul de lucru, acest instrument îți va spune exact unde să plasezi monitorul, tastatura, scaunul și biroul în funcție de înălțimea pe care o ai.

Există mese de lucru, care deși mai scumpe, permit modificarea pentru a lucra atât în picioare cât și stând jos, pe scaun. Aceasta poate este varianta ideală.

• Gestionează cablurile din birou, ceea ce poate duce la îmbunătățirea esteticului încăperii.

• Instalează f.lux pe toate computerele, la luminozitate normală ecranul computerului are o dominantă albastră, de „lumină rece”, aceeași cu lumina naturală a soarelui. Pe măsură ce lumina soarelui se estompează, cantitatea de lumină albastră scade în favoarea luminii roșii, adică „lumină caldă”. Prin schimbarea temperaturii de lumină, păcălești ritmul circadian al corpului și ai toate șansele să îți mărești productivitatea muncii.

• Pentru depozitare alege piese de mobilier care respectă stilul ales pentu amenajare. Fie că sunt bibliotecă, comode sau rafturi, trebuie să păstrezi un echilibru între spațiile deschise și cele acoperite, ținând cont că prin funcționalitatea lui, în birou nu multe sunt „la vedere”.


• Pentru relaxare și eleganță o canapea cu recliner ar fi binevenită, tapițată cu piele și de o culoare asortată întregului aranjament. Cu siguranță în această zonă se potrivește o masă pentru cafea, iar dacă spațiul permite două fotolii ar crea posibilitatea unor elegante întâlniri de afaceri. Fotoliile pot fi așezate și în fața biroului, vis a vis de scaunul de birou.

• Decorațiunile, tablourile și fotografiile crează nota personală într-un birou, ele trebuind să fie alese cu mare grije și responsabilitate pentru a nu crea fracturi de stil.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul