The Wall Street Journal citeaza mai multe studii care arata ca atunci cand iti iei notite scriind de mana, in loc sa tastezi, memorezi mult mai bine lucrurile. Chiar daca scrierea pe o tastatura de computer sau laptop ar putea fi mai rapida, beneficiile scrisului de mana cu instrumente de scris pe hartie, pentru invatat si memorat pe termen lung, sunt evident mai mari. In aceasi ordine de idei, studentii care isi iau notite de mana ii depasesc pe cei ce isi iau notite la tastatura, atunci cand folosesc scris de mana, invata mai bine, retin informatia pentru o perioada mai lunga de timp, iar creativitatea le permite sa dea nastere unor idei noi mult mai rapid.
Scrisul de mana stimuleaza si provoaca mai mult creierul uman, la baza superioritatii scrisului de mana fata de scrisul la tastatura stau de fapt functiile de dezvoltare si cele cognitive. S-a constatat ca elevii si studentii care scriu de mana au o capacitate constant mai buna cand scriu cu instrumente de scris decat atunci cand scriu la tastatura, scriind mai mult, mai rapid, cu propozitii mai complete.
Tastarea este, cu siguranta, mult mai eficienta, dar renuntarea in totalitate la scris de mana ar putea sa nu fie chiar cea mai buna idee. Folosirea din cand in cand a unor instrumente de scris si a unei coli de hartie te-ar putea ajuta in procesul de gandire si in capacitatea de invatare. Ideea este ca, actul de scris de mana necesita ceva mai multa munca pentru creier decat tastarea literelor de pe tastatura, iar beneficiile scrisului de mana este ca acest lucru suplimentar tine de fapt mintea agera.
Importanta și beneficiile scrisului de mana
In perioada in care tehnologia este in continua dezvoltare, scrisul la tastatura inlocuieste tot mai mult scrisul de mana, lucru ce ridica semne de intrebare privind utilizarea pe viitor a scrisului de mana sau daca acesta va deveni in curand doar o extra-abilitate, o indeletnicire culturala. Daca in tara noastra scrisul de mana este inca predat in scoli, desi caligrafia a fost eliminata din programa, in alte tari scrisul de mana a fost eliminat din curricula scolara, fiind acum materie optionala, nemaifiind considerat o necesitate in era tehnologica in care traim.
La nivel neurologic, scrisul de mana este un proces cognitiv complex ce implica abilitati neuro-senzoriale si abilitati fine motorii:
Beneficiile scrisului de mana includ in principal abilitatea de a scrie si citi, intelegerea textului si formularea concluziilor, memorarea mai eficienta a informatiilor, dezvoltarea gandirii critice si conceptuale, imbunatatirea creativitatii si a capacitatii de rezolvare mai eficienta a problemelor.
Scrisul ne dicteaza amprenta personala, fiind unic pentru fiecare persoana in parte si dezvaluie caracteristici individuale de personalitate. Grafologia este stiinta care analizeaza scrisul de mana pentru a identifica anumite caracteristici personale care ne definesc gandirea si comportamentul, fiind stiinta prin care se determina natura unei persoane si statusul fizic, emotional, mental si de personalitate, definind o amprenta cognitiva, in functie de forma literelor, tipul de scriere, distanta dintre litere, marginile etc.
Scrisul imbunatateste abilitatile de gandire si limbaj. Limbajul oral si dezvoltarea lui preced si sunt fundamentul dezvoltarii limbajului scris. Limbajul scris este compus si din abilitatile de limbaj receptiv, citirea si expresiv, scrierea. Scrisul de mana influenteaza abilitatea de a scrie cuvinte, imbunatatind abilitatile de a transforma idei in limbaj scris prin construirea de secvente din cuvinte, adica propozitii.
Scrierea de mana sustine dezvoltarea cognitiva. Dinamica scrisului de mana activeaza regiuni din ambele emisfere cerebrale, din regiunile implicate in gandire, limbaj si memoria de lucru.
Scrierea de mana ajuta la exprimarea mai eficienta a emotiilor. Scrisul de mana nu ajuta doar la dezvoltarea unor aptitudini esentiale cognitive, de atentie, memorare, concentrare, ci ajuta la exprimarea mai eficienta a emotiilor, gandurilor sau a unor intamplari, ajutand la o mai buna gestionare a emotiilor si imbunatatirea starii de bine.
Ce instrumente de scris iti sunt utile?
Creionul este o mina de grafit ce se gaseste intr-un suport de lemn si este folosit inca din perioada „mazgalitului” si a invatarii desenului,, in primul rand pentru deprinderea obisnuintei de a tine instrumentul de scris in mana, apoi de a-l tine corect si de a-l dirija cu incredere. Scrierea cu creionul este recomandata tocmai pentru a preveni numeroase probleme, de la cele privind amplasarea necorespunzatoare a degetelor si pana la unghiul incorect de scriere.
Producatorii de creioane fabrica 20 de tipuri de creioane cu grafit, de la cele cu mina moale pentru desenat 9B, „black – negru”, la cel mai dur pentru scris 9H, „hard – tare”, cu cea mai populara valoare intermediara HB. Exista si categoria F, sau „fine point”, care reprezinta un creion dur, utilizabil mai mult pentru scris decat pentru desenat.
Exista creioane mecanice, adica suporturi mecanice pentru a sustine mina de grafit, care pot fi de 0.3, 0.5, 0.7, 1.0, 1.4 si 2.0 mm.
Stiloul ajuta la scrisul caligrafic, cu buclele specifice, din primii ani de scoala. Desi tendinta dominanta este de renuntare la acest stil si de apropiere de forma literelor de tipar, in scoala se mentine scrisul de mana caligrafic ca baza de invatare a scrierii. Instrumentul cel mai potrivit pentru scoala ramanand stiloul cu cerneala, deoarece aluneca usor pe hartie si te invata practic ca pentru a scrie nu trebuie sa apesi. Atunci cand vorbim despre stilouri stim ca ofera o experienta de scris mai usoara si mai lina, fiind folosit mai ales in caligrafie.
Pixul cu bila este instrumentul de scris durabil, fiabil si foarte practic, care combina scrierea neteda cu cerneala stiloului si permite o prindere foarte buna, scriere repida, fara rupere de varf si nu pateaza, motiv pentru care este recomandat pentru perioadele lungi de scriere. Unele sunt groase si solide, unele sunt subtiri si rafinate, in timp ce altele sunt fabricate din materiale luxoase.
Pixul cu gel foloseste o cerneala fluida, scriind mai lin si mai fluid, asemanatoare cu cea oferita de stilou. Scrierea este frumoasa si eleganta solicitand mai putina presiune, cu ele poti crea detalii fine ale schitelor si le poti da o culoare intensa in cazul celor colorate.
Rollerele folosesc o cerneala fluida, pe baza de apa, cu timp de uscare mai mare, de la care te poti murdari sau intinde scrisul.
Linerele sunt instrumente cu care poti in principal desena, atat artistic cat si tehnic. Au o cerneala care rezista la lumina si la stergere. In plus, se usuca repede si nu se decoloreaza. Cu aceste proprietati vei reusi sa ai un desen plin de culoare si stralucire fara sa mai fie nevoie sa retusezi.
Pixurile multifunctionale sunt intalnite in special la elevi, deoarece pot scrie in diferite culori de negru, albastru sau rosu, utile pentru a sublinia informatiile importante. Aceste modele multifunctionale pot sa combine creionul cu pixul, pixul cu stiloul sau chiar pixul cu markerul.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult