Potentialul copiilor de a deveni cititori entuziasti este enorm si asta deoarece copiilor le place sa-si imagineze si sa se viseze in locuri imposibile facand lucruri speciale asa cum fac eroii lor preferati. Depinde doar de parinti daca vor asculta sfatul lui Roald Dahl autorul cărții „Charlie si fabrica de ciocolata” care implora sa fie aruncat televizorul si sa fie instalat pe perete un raft de carti minutate.
Dragostea de lectura incepe cu cititul povestilor la culcare si continua prin a alege cartile de unul singur, la inceput dupa coperta si desenele din interior si abia mai apoi dupa cele cateva randuri citite in interior sau dupa autor. Totul este o continua educatie. De foarte mare importanta in aceasta educatie este si crearea unui colt confortabil cu biblioteca carti copii unde lectura sa fie la ea acasa.
Gaseste locul perfect
Desi pare un pas foarte usor, la prima vedere, nu este de loc usor sa gasesti locul perfect intr-o camera mica, cum este cea pentru copii, unde pe langa pat nu mai sunt decat ceva locuri de depozitare. Poate foarte util ar fi langa fereastra, unde copilul sa petreaca o parte a timpului citind la lumina naturala. O idee relativ la indemana ar fi sa folositi un cufar sau o lada care serveste pentru depozitarea jucariilor sau a cartilor pe care sa asezati o salteluta sau o perna mai mare deasupra acesteia.
Copiii sunt in general mai nelinistiti si daca nu au un loc confortabil unde sa stea si sa citeasca pot renunta foarte usor, in cateva minute. Daca locul arata primitor si confortabil, vor fi tentati sa se bucure de el. Este suficient sa ai cateva perne confortabile sau pufuri aruncate pe podea sau pe o banca si locul este gasit. Culorile trebuie sa fie vesele, sa incurajeze imaginatia, dar sa nu fure atentia de la carti.
Aranjeaza cartile intr-un loc la vedere, accesibil
O alta problema importanta de rezolvat in crearea unei zone de biblioteca carti copii functionala si confortabila in camera copilului este depozitarea cartilor. Un raft carti copii plutitor este de obicei cel mai practic, cel mai usor de realizat si cel mai usor de inlocuit, mai ales pentru spatiile mici. Poti realiza raft carti copii din cutii de lemn, carton sau plastic. Locurile de depozitare vor fi pentru carti si pentru unele jucarii foarte dragi, dar nu numai. Tot in acest raft carti copii se vor tine si rechizitele pentru pictat si desenat, dar si papetaria ce trebuie folosita langa.
Opteaza pentru iluminarea corecta
Chiar daca aveti acces la lumina naturala, trebuie sa amenajati si corpuri de iluminat artificial pentru serile si zilele mai innorate. De obicei lampa din centrul camerei, pentru lumina ambientala nu este suficienta si de aceea ar trebui instalata o lumina locala, de lucru, chiar langa coltul de citit, o veioza, o aplica de perete, un lampadar sau un pendul coborat din tavan, pentru a face citirea mai placuta.
Foloseste cat mai multe accesorii
Confortul si caldura unui asemenea colt de lectura nu pot fi date de un perete gol sau de o perna pe podea. Spatiul trebuie umplut cu cateva accesorii, cum ar fi un cort, un baldachin, o perdea, pentru a crea efectul de ascuns confortabil impreuna cu tovarasul de plus, desene pentru copii sau autocolante de perete cu eroii preferati si o gramada de perne pufoase.
Inramati pe pereti desene ale copilului alaturi de citate despre lectura si despre cartile de copii. Faceti din coltul de lectura spatiul pe care copilul sa-l iubeasca, faceti tot ce se poate, in locul unei simple bancute faceti una cu acoperis de casa, un hamac scaun agatat sub un baldachin sau parte din perne sa fie mari animale de plus.
Idei de amenajare pentru zona de studiu si citit in camera copilului
Coltul cu baldachin. Eventual in coltul de langa fereastra, sub un baldachin se poate aseza un hamac scaun sau un scaun agatat, aproape de podea, sau un maldar de perne si pufuri. Pe perete va exista un raft suficient de mare care sa aiba loc langa biblioteca carti copii si prietenii plusati.
Lada sub forma de casa. O bancheta cu sertare de depozitare poate fi inclusa intr-o constructie sub forma de casa, nu mai inalta ca lungimea banchetei. Pe bancheta sunt perne sau chiar o mica salteluta, si o veioza sau o aplica de perete pentru lumina de seara.
Casuta din dulap. Daca in camera copilului exista un dulap mare, cu usi glisante, in care sa tineti lucrurile copilului in sertare rafturi sau zone pentru agatat cuiere, in locul acestei zone, pentru o perioada de doi ani puteti amenaja un studiou pentru citit punand o salteluta si o lampa in dulap. Cu un sistem de blocare veti asigura usa sa nu se inchida si veti fixa vreo doua rafturi pe spatele dulapului.
Casuta din copac. Aceasta sala de lectura extrem de imaginativa poate fi amenajata la capatul holului ingust care se intampla sa aiba fereastra, dar la fel de bine putem implementa ideea oricarei camere. Se va construi o suprafata de podea inaltata, frontata cu un perete artificial si la care se ajunge pe o scara. Un raft carti copii pe perete si eventual sub casa un loc de joaca.
Biblioteca de la fereastra. Poate cea mai dorita si placuta pozitionare ar fi amenajarea unui raft mare pe tot peretele dinspre fereastra in asa fel ca rafturile din jur si bancuta cu saltea si perne de sub fereastra sa inchida un spatiu unde sa se poata citi la lumina naturala iar seara la o mica veioza. Rafturile in general deschise pot avea si unul sau doua zone inchise cu usi, iar sub bancheta ar putea fi sertare sau cutii de depozitare.
Cortul din camera. Este foarte palpitant si nu numai pentru baieti sa petreci ceva timp la cort. Un cort suficient de mare cu saltea, perne, o mica lampa si larg deschis, cu un suport de carti la use, poate fi un refugiu extraordinar pentru copil in zona de lectura.
Coltul de citit de sub patul suspendat. Ideal pentru joaca este locul de sub patul suspendat. Dar tot aici poate fi amenajat si un loc de studio pentru citit cu biblioteca carti copii pe o laterala a patului si chiar un raft carti copii pe perete. Tot aici poate intra o saltea mica cu perne pe care sa se citeasca linistit. Pentru intimitate se poate inchide usor spatiul cu perdele.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult