Una din problemele cele mai mari cu care se confrunta foarte multe familii, mai ales cele care au doi copii, este ca acestia trebuie sa imparta aceeasi camera. Prin urmare, lipsa de spatiu ii determina pe parinti sa gaseasca solutii de amenajare pentru doi copii in aceeasi camera: loc de dormit, loc de depozitare si birou pentru doi copii.
Marimea biroului este foarte importanta
Cand organizezi spatiul pentru invatare intr-un birou pentru doi copii este impetuos necesar ca marimea biroului pentru fiecare copil sa fie cea minim necesara. Mai mult, trebuie sa te asiguri ca exista suficient spatiu liber pentru picioare, asa incat fiecare copilul sa poata sa-si intinda picioarele, atunci cand simte nevoia.
Lungimea minima a mesei pentru un singur copil trebuie sa fie cel putin cat cea a antebratelor si mainilor lui luate impreuna, adica vreo 60-80 cm. Cum poti verifica? Il pui sa stea cu antebratele si mainile pe masa, astfel incat sa atinga cu ambele coate masa. In functie de varsta, aceea e latimea minima pentru el. Fara masuratori, risti sa cumperi ceva prea mic si copilul nu va avea loc pentru coate, cand scrie de mana.
Cum masuram latimea? Punem copilul sa stea cu antebratele si mainile pe masa, astfel incat sa atinga cu coatele masa. Adancimea ideala este de 80 de cm, cea minima de 65. Baietii sunt mai lati in umeri decat fetele si au bratele putin mai lungi. Deci, ei vor avea nevoie de un spatiu mai mare decat o fetita.
Parintii de doi sau mai multi copii trebuie sa stie ca birourile alaturate arata dragut, insa trebuie luata in considerare relatia dintre cei mici si particularitatile personalitatii lor. Daca se desconcentreaza usor, se cearta sau se amuza, cel mai bine este sa asezi birourile spate in spate, si la ceva distanta ca scaunele sa nu se loveasca accidental intre ele. Problema de spatiu pentru scaune poate sa apara si atunci cand birourile sunt aranjate in L si accidental se pot lovi intre ele.
Unde poti amplasa un birou pentru doi copii?
Cel mai bine, in fata ferestrei, mai ales daca fereastra este mare si exista un spatiu de minimum 160 cm in fata ei. Daca amandoi folosesc aceeasi mana pentru a scrie, solutia este ca lumina trebuie sa vina din stanga daca sunt dreptaci si viceversa daca sunt stangaci. In cazul in care unul dintre copii este dreptaci, iar celalalt stangaci, un birou pentru doi copii poate fi amenajat perpendicular pe fereastra, cu aceeasi conditie, ca spatiul sa permita ca fiecare birou sa aiba o adancime minima de 65 cm la una ideala de 80 cm. Totodata, biroul trebuie pozitionat in asa fel incat sa poti deschide fereastra.
Un birou pentru doi copii poate fi amenajat si in coltul camerei. O solutie perfecta pentru fratii care se cam necajesc unul pe celalalt si care vor sta spate in spate. Mare atentie insa la corpurile de iluminat pe care le alegi, pentru ca lumina este extrem de importanta pentru dezvoltarea lor, iar in aceasta situatie, vei apela la lumina artificiala, vei avea nevoie de o lampa de birou. Cumpara lampi de birou carora li se poate regla pozitia. Este recomandata lumina alba, care nu oboseste ochii. In aceasta situatie mobila de pe colt poate fi o zona de sertare de folosinta comuna.
Daca ai cum sa folosesti un perete intreg, il poti exploata si pentru a crea doua locuri de studiu. Perfect pentru un birou pentru doi copii, frati de varste diferite. Este foarte important ca birourile sa fie separate in zona de sub masa prin corpuri de sertare, eventual dulapuri simetrice, pentru a avea „egalitate” si a evita discutiile degeaba. Opteaza pentru dulapuri suspendate si rafturi. Nu aglomera spatiul de jos, daca dispui de loc pe perete.
Tot in cazul folosirii unui perete intreg poti aseza birourile fata in fata, ele fiind despartite printr-un corp de rafturi, asezate perpendicular pe perete. Aceste rafturi pot crea si intimitatea celor doua spatii de invatare. Daca este posibil masa de lucru poate si chiar putin inclinata, pe modelul pupitru. Singurul lucru de care nu trebuie sa uitam sub nici o forma este respectarea dimensiunilor biroului.
Daca nu avem la dispozitie un perete suficient de spatios pentru a amenaja birou pentru doi copii, unul langa altul, ne putem gandi si la solutia a doua birouri rabatabile, perpendiculare pe perete, birouri ce se pot extinde din corpul comun ce se sprijina de perete, in felul acesta spatiul pentru fiecare copil aproape se dubleaza, cuprinzand jumatate din corpul fixat pe perete plus biroul extensibil.
Solutia ideala este aceea a doua birouri complet separate, amenajate pe pereti opusi, cu scaune spate in spate. Intre ele poate fi amenajat un corp de biblioteca ca spatiu de folosinta comuna.
O alta solutie foarte pe placul copiilor poate fi si cea cu paturi suspendate, deasupra zonei in care s-a amenajat spatiul de invatare, eventual o parte din spatiul de depozitare.
Revenind insa la birou pentru doi copii, poti amplasa masa de studiu si intr-o zona de trecere, precum holul, ori chiar in living, acolo unde spatiul permite. Daca este mai convenabil si profitabil, din punctul de vedere al folosirii spatiului, scoate din camera copiilor spatiul de depozitare pe hol.
Organizarea spatiului de invatare
Dupa cum s-a incercat, separarea spatiului a insemnat o impartire aproape egala, care sa nu tina seama de diferenta de varsta sau de sex intre cei doi copii, spatiul lor insemnand o zona de birou pentru doi copii de suprafata practic egala si o zona de folosinta comuna. Organizarea biroului inseamna in principal dotari specifice similare. Vor exista sertare si rafturi identice, dulapuri de asemenea.
Zona comuna de folosinta, care se afla in general pentru separarea celor doua „domenii” se va incerca pe cat posibil sa fie folosita relativ egal, mai ales cand exista diferenta de varsta intre frati, unde cel mai mare are tendinta sa se impuna, in special daca este baiat. Dotarea cu organizatoare, rechizite si papetarie este de principiu asemanatoare, dar cu suficiente elemente specifice ce tin de personalitate, varsta si sex.
Dotarile IT au si ele cam aceleasi reguli, chiar daca calculatoarele si monitoarele sunt relativ aceleasi, in cazul unor frati de varste apropiate, accesoriile pot fi total diferite, functie de necesitatile si preferintele fiecaruia. In acelasi timp suntem siguri ca imprimanta sau multifunctionala vor fi folosite in comun, precum si alte periferice.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult