In ultimul an „acasa” nu a mai fost doar locul in care te retrageai pentru a petrece timpul cu familia sau pentru a te odihni. „Acasa” a fost si locul unde trebuia sa lucrezi, sa faci aceleasi lucruri pe care le faceai inainte de la birou si sa ai aceeasi productivitate. „Acasa” a insemnat si biroul de acasa.
De ce biroul de acasa trebuie amenajat separat?
Pentru foarte multi dintre noi trecerea de la un spatiu amenajat special pentru munca la jobul de acasa a fost dificila. Mai mult ca sigur inainte de declansarea pandemiei nu aveai in casa ta un spatiu special amenajat pentru munca pentru ca nu aveai nevoie. Pentru folosirea laptopului erau de ajuns o canapea, un pat sau un fotoliu, eventual masuta de cafea din living. In situatia actuala, daca vrei sa separi activitatile de birou de cele casnice sau de distractie, cel mai bine este amenajare birou acasa, adica sa ai un spatiu special amenajat pentru lucru.
Atunci cand lucrezi de acasa este sanatos si productiv, foarte indicat pentru stimularea creativitatii, sa ai un spatiu de lucru separat de restul locuintei. Poate ai o camera libera pe care o poti transforma in birou sau poate poti amenaja un colt din living ori dormitor. Important este sa fie un loc destinat numai orelor de lucru, retras si bine delimitat de spatiile destinate distractiei si relaxarii. Numai in felul acesta, atunci cand trebuie sa lucrezi chiar vei reusi sa iti duci la bun sfarsit planul, fara a fi distras de activitatile pe care le faci de obicei acasa.
Un alt beneficiu al crearii unul colt de lucru separat de restul casei este ca nu vei asocia locul de relaxare cu munca. Partea cea mai buna pentru amenajare birou acasa este ca il vei amenaja asa cum vrei, astfel incat sa iti faca placere sa lucrezi la el.
Care sunt nevoile tale?
Multi factori trebuie echilibrati pentru a-ti crea biroul de acasa cel mai bun. Ia in considerare tipul de estetica pe care il doresti, consideratiile ergonomice, cerintele de spatiu, natura muncii pe care o faci si bugetul disponibil. Ceea ce iti doresti cu adevarat este un spatiu de lucru inspirat, organizat si productiv, care te pune intr-un echipament de lucru odata ce te asezi la birou. Cu siguranta nu doresti un spatiu de birou prea impunator. Spatiul trebuie sa fie functional, oferind in acelasi timp tot confortul atat in timpul lucrului, dar si atunci cand camera revine la statutul ei initial. Asigura-te de ergonomia pentru pozitia corecta, suport pentru spate, iluminare si optiuni adecvate pentru stocare.
Unde sa amenajezi biroul de acasa?
1. Biroul din dormitorul de oaspeti. Daca ai o casa mai spatioasa si dispui de un dormitor de oaspeti, cu siguranta va fi foarte usor sa-l transformi intr-un spatiu pentru amenajare birou acasa. Modificarile necesare depind de marimea incaperii si spatiul ramas disponibil. In cazul in care este nevoie de mai mult spatiu disponibil se poate inlocui patul matrimonial, daca acesta exista, cu o canapea extensibila, iar o parte din dressing poate fi folosit drept spatiu de depozitare pentru documente pe care le produci. Ideal este ca biroul sa fie asezat pe perete, daca se poate sub fereastra pentru a avea aport de lumina naturala.
2. Biroul din dormitorul matrimonial montat pe colt. Ideal este ca spatiul de lucru sa fie intr-o zona separata oarecum de restul casei, dar daca nu ai un asemenea spatiu incearca sa pui masa de lucru in dormitorul matrimonial, pentru ca toata ziua este o camera linistita, fara alte activitati. Daca nu exista un spatiu liber pe un perete suficient pentru a lipi masa de lucru de perete dar exista suficient spatiu la colturi, se poate alege ca biroul de acasa sa fie de colt, adica in forma de L. Vei maximiza spatiul daca sub unul din brate vei aseza cutii de depozitare pentru documentele produse.
3. Biroul ascuns din dormitorul matrimonial. Alegerea unui birou ascuns este un mod inovator de a crea un spatiu de lucru functional, mentinand in acelasi timp un spatiu frumos in dormitor. Ideea principala este sa instalezi o piesa de mobilier care sa se potriveasca cu decorul dormitorului pentru a-ti ascunde biroul atunci cand nu lucrezi si sa il deschizi cand doresti sa te ocupi cu munca. Poti avea un dulap ascuns incorporat, ca un scrin sau o masa de lucru rabatabila.
4. Biroul din mansarda. Intr-un pod nelocuit sau inca partial amenajat, va fi foarte usor, cu o investitie minima amenajarea biroului. Dupa instalarea tuturor cablurilor si dulapurilor pentru depozitare, dupa instalarea unui iluminat corect, totul va fi rezolvat prin alegerea unei mese de lucru, eventual care sa permita lucrul atit in picioare cat si asezat.
5. Biroul din living. Daca exista un loc mai liber unde se poate pozitiona o masa de lucru este perfect, documentele fiind cu usurinta tinute in dulapurile bibliotecii. In lipsa unui asemenea lucru se poate incerca transformarea unuia din aceste dulapuri si amenajarea unui birou in biblioteca. O alta varianta poate fi o masa extensibila ce in mod uzual sta stransa sau daca exista o masuta de cafea care se extinde ca masa de lucru, de asemenea este perfect utilizabila.
6. Biroul din debara. Chiar daca este o varianta care nu beneficiaza decat de lumina artificiala, este foarte comoda si mai ales linistita, avand posibilitatea de separare. Pentru a nu schimba definitiv scopul debaralei de spatiu de depozitare se poate renunta la raftul de la inaltimea unei birou care se poate transforma intr-o masa de lucru rabatabila, cand nu se foloseste totul fiind inchis in „dulap”. Tot aici, sub dulapul birou trebuie depozitat si scaunul.
7. Biroul din balcon. Varianta aceasta poate fi foarte convenabila si confortabila doar daca balconul este inchis si incalzit. Lumina naturala exista, problema este de cum pozitionam monitorul calculatorului. Orientarea balconului este foarte importanta in aceasta situatie si se pot necesita constructii suplimentare la mobilier pentru a face ca soarele sa nu bata pe ecran direct. Masa de lucru, functie de cum am amenajat balconul, poate fi de sine statatoare intr-un spatiu mai consistent sau integrata intr-un dulap, asematator cu cel din debara.
Biroul de acasa este un spatiu predispus schimbarilor, fie ca este vorba despre niste imbunatatiri care te vor ajuta sa-ti eficientizezi munca, fie ca sunt provocate de modificarile care apar in fluxul tau de lucru la schimbarea unor proiecte sau chiar a serviciului. Incearca sa fii cat mai flexibil in alegeri si sa tii cont de nevoile tale concrete mai mult decat de orice stil de design.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult