Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Ce este un boullet journal si cum te poate ajuta acest sistem de organizare


Milioane de oameni din intreaga lume au imbratisat in ultimii ani asa numitul boullet journal, sau BuJo, ca instrument de buna organizare atat a vietii profesionale, cat si a vietii personale, transformand aceasta tehnica intr-o adevarata cultura.

Ce este un bullet journal?

Un bullet journal este un sistem de organizare usor de personalizat. Poate fi lista ta de sarcini, jurnal, caiet pentru schite, dar, cel mai probabil, reprezinta toate de mai sus”, spune Ryder Carroll pe bulletjournal.com, el fiind cel care in 2013 a luat pe toata lumea prin surprindere dezvoltand o noua metoda de organizare care nu il restrictiona la plannerele clasice, care urmeaza de obicei un sablon predefinit. Potrivit cartii lui Carroll, „Metoda bullet journal”, acest sistem ii permite utilizatorului sa urmareasca trecutul, sa ordoneze prezentul si sa-si planifice viitorul. Cand vine vorba despre bullet journal nu exista reguli sau sabloane. Esti doar tu si ce functioneaza pentru tine. Sistemul a evoluat intre timp multumita „trucurilor” postate pe internet de catre cei care utilizeaza aceasta metoda de organizare.

In esenta, un bullet journal, sau BuJo, este un sistem de organizare pe care poti sa-l personalizezi dupa bunul plac, fiind in egala masura un planner, un jurnal si o forma de meditatie care te ajuta sa combati haosul cotidian, sa-ti cresti productivitatea si sa te dezvolti atat in viata personala, cat si in cea profesionala. Pe scurt, BuJo este o metoda de a inregistra tot ce se intampla zilnic in viata ta prin intermediul listelor de tip „to do”, care te ajuta sa reflectezi asupra scopurilor tale atat la cele pe termen scurt, cat si la cele pe termen lung.

Un boullet journal este o agenda datata, 100% personalizabila, astfel incat, fiecare poate sa-si creeze propriul format in functie de scopul pe care il urmareste. Poti sa incluzi categorii direct legate de necesitatile tale. Poti sa-ti planifici mesele sau sa-ti urmaresti cheltuielile ca sa dezvolti obiective financiare sanatoase. Tii sa incluzi liste cu filmele pe care vrei sa le vezi sau cartile pe care vrei sa le citesti? Un bullet journal e o metoda excelenta sa ai toate aceste lucruri in acelasi loc.

De ce sa tii un bullet journal?

Nici un sistem de organizare nu este universal valabil, un boullet journal nefacand exceptie. Insa, daca hartia si pixul sunt cei mai buni prieteni ai tai, daca mereu te regasesti facand liste si lipind post-it-uri cu sarcini peste tot, daca ai o pasiune aparte pentru agende deosebite si daca, in general, tinzi spre o viata mai organizata, atunci ar trebui sa dai o sansa acestei tehnici.

  • Un bullet journal te ajuta sa te concentrezi. El este o platforma unde iti poti externaliza gandurile. Odata puse ideile pe hartie, gandesti mai clar si creste capacitatea de concentrare asupra unei sarcini.
  • Este un instrument pentru dezvoltarea memoriei. Faptul ca scrii de mana angajeaza mai multe simturi, vizual, chinestezic si tactil, astfel devine mai usor sa memorezi unele lucruri.
  • Tinand un bullet journal devii mai productiv. Idea de baza este sa-ti creasca productivitatea, fiindca iti planifici sarcinile si responsabilitatile atat pe parcursul zilei, saptamanal, cat si lunar sau anual.
  • Devii mai organizat. Un bullet journal te ajuta sa planifici si sa prioritizezi sarcinile.
  • Este un mod excelent de a tine cont de obiceiurile si obisnuintele tale. In BuJo poti sa incluzi categorii importante pentru dezvoltarea ta si sa folosesti diferite sisteme ca sa le urmaresti, poti nota de cate ori faci sport, citesti sau bei apa, oricat pare de trivial, daca e important pentru tine, isi are locul in jurnal.
  • Un BuJo are efect terapeutic, intrucat te ajuta sa-ti procesezi emotiile si sa-ti examinezi gandurile.
  • Studiile au demonstrat beneficiile directe pentru sanatate, pe care le are actul de a tine un jurnal pentru sanatate, de la scaderea tensiunii arteriale si ridicarea imunitatii la stabilirea unui regim de somn sanatos.
  • Mai multe studii au demonstrat ca persoanele care tin un bullet journal se bucura de relatii mai fericite, dar si de mai mult succes la locul de munca.

Cum functioneaza un boullet journal?

Dupa cum s-a discutat deja, un boullet journal poate fi foarte personalizat, motiv pentru care nu este nevoie sa copiezi acest model, ci doar sa intelegi ce se doreste si cum sa concepi unul pe gustul tau.

  • Inregistrari rapide. Subiectele vor avea un titlu scurt, dar descriptiv. Paginile agendei vor trebui sa fie numerotate, pentru a putea face mai tarziu indexarea. Textul trebuie sa contina propozitii scurte si concise, semnalizate cu bulets, pentru a face organizarea intrarilor.
  • Intrari. Fa liste cu diferite sarcini, treci X in dreptul celor completate si diferite alte semne, pe care le intelegi, in dreptul celor mutate si un alt semn in dreptul celor programate. Evenimentele le notezi cu un alt semn, de exemplu O, iar notitele de tinut minte cu un alt semn in fata.
  • Semne care te ajuta sa alcatuiesti si sa pui in categorii. Gaseste semne care sa le recunosti usor, cum ar fi * pentru sarcini importante, care au prioritate, ! pentru ceva ce te inspira si altceva pentru informatii pe care vrei sa le studiezi sau aprofundezi.
  • Module. Alcatuieste un index pentru a organiza evenimente. Se face o organizare in general pentru a organiza evenimente sau intalniri viitoare, se face o organizare lunara cu evenimentele importante ale lunii si organizarea zilnica pentru evenimentele zilnice.
  • Migrarea / mutarea, depinde de cum vrei sa fie facuta. Poate fi facuta lunar, saptamanal sau chiar zilnic, si se refera la rescrierea taskurilor neterminate. Chiar daca pare nu este nimic complicat.

Cum creezi un boullet journal?

Ai nevoie de un caiet cu foi veline, liniate, patrate, cum vrei tu, de un pix sau un creion ca se sterge mai usor. Un liniar si niste creion sau subliniatoare colorate sunt si ele foarte utile. Restul tine de rabdarea si imaginatia proprie.

Principiul este simplu, iti creezi paginile de care ai nevoie, unde ai nevoie de ele. Ai nevoie de un calendar pe tot anul la inceputul agendei il faci, ai nevoie de un cuprins, numerotezi paginile si iti creezi un cuprins. Iti place sa ai o pagina cu rezolutiile pentru anul respectiv, iti creezi o pagina pentru rezolutii. La fel si cu zilele saptamanii. Poate nu ai nevoie de mult spatiu sa notezi taskurile de zi cu zi dar ai nevoie de un spatiu mai mare pentru notite, liste de cumparaturi, o pagina in care sa iti notezi toate parolele, zilele de nastere. Pe scurt, ai libertatea sa iti creezi agenda cum doresti tu. Sa o decorezi cat de mult sau cat de putin doresti. Si bineinteles, poti incepe agenda cu luna si ziua in care ne aflam, nu neaparat la inceputul anului.

Indiferent ce nume ii dai, planner, boullet journal sau agenda datata, un BuJo este calea spre o viata mai productiva si mai plina de sens. Este o metoda de organizare pe care poti sa o personalizezi in functie de nevoile si prioritatile tale. E important sa ai rabdare, nici o deprindere noua nu poate fi invatata peste noapte. Aloca cate 15 minute in fiecare zi sa-ti completezi jurnalul si ai sa simti pe propria piele ca uneori cele mai mari schimbari sunt aduse de lucruri mici.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul