Pleci de acasa pentru cateva ore sau chiar zile si vrei sa stai fara grija, stiind ca actele importante, bijuteriile, banii sau alte obiecte de valoare sunt in deplina siguranta? Sau vrei sa aiba acces doar anumite persoane la ele? Iti faci griji in caz de furt sau incendiu? Un seif este solutia pentru depozitarea si pastrarea diferitelor obiecte cu o anumita insemnatate in siguranta, departe de accesul altor persoane sau a infractorilor.
Gasesti modele de seif special concepute pentru astfel de situatii, seif antifoc sau seif antiefractie. Exista modele de seif care sunt potrivite la tine acasa, la birou sau oriunde ai nevoie de pastrarea bunurilor tale. Chiar si atunci cand calatoresti si vrei sa nu porti grija obiectelor valoroase exista o solutie practica si la indemana.
Desi multe institutii bancare ofera servicii de securizare a bunurilor, daca preferi sa mentii bunurile aproape de tine, unde sa ai acces oricand ai nevoie, te poti orienta catre un seif potrivit pentru tine.
Un seif este o solutie pentru pastrarea in siguranta a bunurilor de valoare, poate sa fie un seif pentru bani sau un seif pentru acte, sau daca este nevoie pentru ambele.
Criterii de care trebuie sa tii cont cand alegi un seif
1. Dimensiunea seifului. Seifurile au diferite marimi, iar atunci cand alegi unul trebuie sa iei in considerare si acest aspect. Gandeste-te in primul rand unde o sa asezi seiful si daca se potriveste modelul cu spatiul ales de tine. Asigura-te ca interiorul seifului este suficient de incapator pentru toate lucrurile pe care vrei sa le depozitezi in el. Cumpara un seif mai mare decat nevoile tale actuale. Pe parcurs, ar putea aparea si alte obiecte pe care vrei sa le protejezi si nu vrei sa cumperi cate un seif de fiecare data cand apare ceva nou de protejat.
2. Incuietoare sigura. Exista mai multe incuietori care te asigura ca bunurile din seif sunt perfect in siguranta. Poti opta pentru un seif cu cheie, cifru electronic sau incuietoare electronica cu tastatura si cifru mecanic. Inainte de a alege varianta potrivita, ia in considerare toate argumentele pro si contra privind fiecare sistem de inchidere.
- Incuietoarea cu cheie trece cu brio testul timpului. Acest tip de incuietoare este foarte rezistent, iar in caz ca se strica sunt foarte usor de reparat. De asemenea sunt foarte simplu de folosit. Dezavantajul acestei incuietori este ca o cheie este usor de pierdut. Este de preferat sa stabilesti un loc sigur in care sa tii intodeauna cheia. Un loc sigur pentru cheie este util si in cazul in care mai sunt si alte persoane care utilizeaza acelasi seif. Evita sa iei cheia peste tot pe unde mergi, mai ales daca nu ai nevoie de ea in timpul zilei. In majoritatea cazurilor, vei primi doua chei la seif, iar in caz ca o ratecesti pe una dintre ele cealata iti va sta la dispozitie.
- Cifrul electronic sau incuietoarea electronica cu tastatura. Sitemele de inchidere cu cifru electronic sau cu incuietoare electronica cu tastatura au multiple beneficii, seiful se deschide rapid si usor, este accesibil pentru mai multe persoane si te scapa de grija ca ai putea pierde vreo cheie. In acelasi timp exista si puncte slabe, precum schimbarea periodica a bateriei sau defectarea componentei electronice, ceea ce poate duce la blocarea seifului. La anumite seifuri, incuietoarea electronica are o functie suplimentara de securitate cu temporizare. Aceasta functie este ceruta de evaluatorii de risc si de politie in locatii de tip casierii, benzinarii, banci, sali de jocuri, case de amanet. Functia de temporizare a deschiderii inseamna ca seiful se deschide dupa un timp presetat de la introducerea codului. Dupa trecerea intervalului de timp, e necesar sa reintroduci codul. Functia este utila in cazul unui jaf armat pentru ca accesul la bani nu este posibil imediat.
- Inchiderea pe baza de cifru mecanic. Sa deschizi un seif cu cifru mecanic aminteste de filmele politiste. Partea proasta este ca sa deschizi seiful cu cifru mecanic dureaza mai mult. Incuietoarea de acest fel nu e recomandata in casierii, bijuterii sau in alte locuri unde trebuie sa deschizi repede seiful.
3. Greutatea. Este de notorietate furtul bancomatului pentru a se ajunge la bani, asa ca nu este de mirare furtul bunurilor cu tot cu seif. Un seif greu inseamna sanse mai mici ca cineva sa il poata fura. Cand alegi greutatea seifului trebuie sa fii sigur de rezistenta constructiei.
4. Tipul de protectie. Ideal ar fi sa gasesti un seif care sa iti ofere protectie impotriva celor trei principale forme de pierdere a bunurilor, incendiu, inundatie si furt. Probabil vei fi surprins sa afli ca principalul motiv pentru care este fabricat un seif nu este protectia impotriva hotilor, ci protectia impotriva incendiilor, intrucat acestea sunt mult mai distructive. Un seif cu protectie anti-incendiu este in general mai costisitor, deoarece este fabricat din materiale speciale ce asigura o protectie termica desavarsita. Protectia impotriva inundatiilor mentioneaza ca este un seif impermeabil, iar materialul din care sunt fabricati peretii trebuie sa fie inoxidabil.
5. Tipul seifului. In functie de locul in care il asezi, poti alege dintre mai multe tipuri de seifuri. Poti opta pentru un seif incastrabil in perete, pe care il poti instala doar daca locuinta e in constructie sau in renovare, seif de mobila si seif cu sertar de alimentare pe unde poti introduce valori fara sa deschizi usa principala a seifului.
6. Scopul achizitiei. Daca esti in cautarea unui seif pentru locuinta in care sa stochezi ceva bunuri este vorba doar despre un model conventional, cu scopul principal antifurt. In cazul in care vorbim despre stocarea veniturilor provenite in urma unei mici afaceri, ai putea considera util un seif cu fanta. Asta permite sa depoziteze bunuri in seif, fara sa mai ai acces ulterior la acestea. Este nevoie de un seif certificat atunci cand vorbim de stocarea de bunuri la birou sau stocarea bunurilor pentru o perioada indelungata de timp. Un seif carte este varianta potrivita cand nu nu este nevoie de protectie elaborata si acesta functioneaza ca o cutie de valori, ce se poate camufla cu usurinta intr-o biblioteca.
7. Certificarea seifului. Un seif certificat inseamna ca acesta a fost testat si are o rezistenta dovedita la efractie, incendiu sau inundatie. Seifurile certificate au placuta de identificare pe interiorul usii si un certificat pe care sunt mentionate anul fabricatiei si clasa de rezistenta.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult