Oportunitatea de a vorbi in public o au majoritatea persoanelor, fie ca o fac in cadrul unei intalniri de afaceri, fie a unei intruniri de familie. O prezentare poate fi facuta in cele cinci minute de conversatie cu managerul sau in cele doua ore in fata mai multor persoane din birou. Prezentarile joaca un rol important in aproape toate domeniile de activitate, ele fiind acea „comunicare fata in fata” care poate genera idei, relatii interpersonale si o colaborare eficienta. O prezentare eficienta de cele mai multe ori trebuie sustinuta de mijloace vizuale precum o tabla alba, un flipchart sau un proiector.
Ce este un flipchart
Un flipchart este un articol de papetarie, un accesoriu prezent in fiecare birou, folosit pentru diverse prezentari si expuneri de probleme sau planuri, de mici dimensiuni, alcatuit dintr-o tabla alba, eventual magnetica, sustinuta de un sistem cu picioare, cu ajutorul caruia se poate fixa la o inaltime convenabila.
Flipchart-urile pot fi mobile, portabile sau fixe, construite in mare parte din materiale usoare, cele mobile avand role pentru deplasare. In partea de sus, tabla alba are un suport de care se agata un bloc mare de coli de hartie, pe care se scrie folosind markere de flipchart. Hartia se prinde in partea superioara a tablei sau de unul din bratele extensibile si este folosita pentru prezentare. De obicei, pe aceasta hartie, textul sau desenele sunt scrise de cele mai multe ori de mana.
Hartia de flipchart cuprine mai multe coli prinse una de alta alcatuind un top, acestea putand fi rasfoite, dand coala peste coala, peste suprafata superioara a flipchartului. Exista o varietate mare de hartie flipchart care poate sa fie velina sau de matematica, adica in patratele, sau versiuni mixte, velin si cu patratele. Dupa ce ai folosit o coala de hartie, o poti intoarce si poti scrie pe urmatoarea coala care este goala, o poti rupe si intoarce pe verso, sau poti prezenta o diagrama pregatita in prealabil si pe care o fixezi in sistemul de prindere al flipchartului.
Aceste blocuri de hartie sunt bune atunci cand este nevoie sa ai un feedback la prezentare si poti reveni pentru interactiune cu sala. Din aceste motive, ele sunt instrumente pretioase in prezentari si mai ales in instruire. In lipsa hartiei se poate scrie direct pe tabla acestuia ca pe o tabla alba, folosind markere de whiteboard. Pentru a putea scrie fluent pe suprafata hartiei de flipchart este nevoie de un marker de calitate, special pentru flipchart, care are o grosime a varfului medie si optimizata in asa fel incat sa poata scrie pe aceste coli. Poti opta pentru un marker flipchart negru sau colorat astfel prezentarile si graficele vor avea mai multa culoare si vor fi mult mai vizibile.
Scurt istoric: cand a aparut flipchart-ul?
Primul brevet pentru flipchart dateaza din 8 mai 1913. El au fost utilizat inca din anii 1900, cea mai timpurie utilizare inregistrata a unui flipchart fiind o fotografie din 1912 a lui John Henry Patterson (1844-1922), CEO la National Cash Register, in timp ce se adresa membrilor unui club, aflandu-se alaturi de o pereche de flipcharturi. Flipchartul pe care il stim si folosim astazi a fost inventat de Peter Kent in anii ’70, fondatorul si CEO la grupul de comunicatii vizuale Nobo.
De ce este util un flipchart?
Tocmai datorita faptului ca suntem toti fiinte vizuale, atunci cand vine vorba de o mai buna intelegere a problemelor complexe sau explicarea lor unei audiente, suntem dispusi sa acordam mai multa atentie la ceea ce se intampla in jur. Cele mai importante instrumente fiind cele de comunicare vizuala, asa cum sunt produsele din gama accesorii pentru afisare si conferinte.
Echipamentul profesional adecvat determina succesul orelor de training, de clasa, de coaching si chiar conferinte. Fiecare situatie si fiecare grup are nevoie de setul ideal de metode si instrumente. Acest instrument este intalnit, de cele mai multe ori, pentru orice prezentare a ideilor sau a conceptelor in cadrul conferintelor, simpozianelor, atelierelor sau cursurilor. Datorita libertatii si flexibilitatii pe care acesta ti-o ofera, un flipchart este printre cele mai utilizate instrumente pentru prezentarea diferitelor idei, scheme sau formule intr-un context oficial.
Cand poti folosi un flipchart?
In prezentarile in care foile de hartie sunt necesare pentru informatii despre un subiect dat;
Avantaje flipchart
Dezavantaje flipchart
Flipchartul raspandeste rapid si eficient informatiile cu sistemul lui de comunicare si afisare si este unul dintre cele mai utilizate instrumente pentru prezentarea diferitelor idei, scheme sau formule intr-un context oficial, fiind de asemenea un accesoriu nelipsit din orice birou, firma sau companie mica ori medie, folosit pentru diverse prezentari si expuneri de probleme sau planuri de afaceri.
Cunoscut si ca paper-board, acest flipchart le este de mare ajutor tuturor celor care au de prezentat idei in fata unui public restrans. Este extraordinar atunci cand ai nevoie de un suport pentru coli pe care sa scrii sau sa desenezi ceea ce vrei sa comunici, ca ideile tale sa ajunga mai rapid la ascultatori. Practice si eficiente, majoritatea modelelor au un design tip sevalet ce iti permite sa le strangi, pentru a fi transportate si depozitate mai usor.
Ai nevoie de un flipchart pentru biroul in care lucrezi? Pe Papetarie.ro gasesti o multime de modele de flipcharturi, de la flipcharturi mobile la flipcharturi fixe, rezerve de hartie si markere speciale!
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult