In aceasta perioada, in contextul pandemiei de coronavirus, cei mai multi parinti se confrunta cu imbinarea responsabilitatilor de serviciu cu cele de parinte, si asta intr-un mod cat mai echilibrat. Pentru ca vacanta copiilor va mai dura si foarte multi parinti vor fi nevoiti sa lucreze in continuare de acasa, vrem sa va ajutam cu idei de joaca si invatare pentru copii care sa-i tina cat mai mult timp ocupati.
Daca elevilor mai mari presupunem ca le este mai usor sa-si intocmeasca un program pe care sa-l urmareasca, pentru ca inteleg mai bine contextul, parintii urmarindu-i mai putin, cu prescolarii si scolarii mici lucrurile sunt cu mult mai complicate. In functie de varsta micutilor, trebuie sa le organizam un program care sa le atraga interesul, sa le consume suficient energia, sa nu-i plictiseasca, sa le mai adauge cate ceva la cunostintele avute si totodata sa permita parintilor care muncesc de acasa sa lucreze in liniste.
Indiferent de cum arata o zi normala la birou pentru cei mai multi dintre noi, noul program al multor parinti pe care ii stim seamana izbitor de mult in aceste zile: pregatit mic-dejun, emailuri si telefoane, ideal fara sa fii intrerupt de copil, activitati pentru copii acasa, citit povesti, alte emailuri si telefoane, pregatit masa, strans masa, culcat copilul de pranz, lucrat putin in liniste, activitati pentru copii acasa.
Daca privim partea buna a situatiei, avem ocazia sa petrecem mai mult timp alaturi de copii. Cu toate acestea, a lucra de acasa se dovedeste a fi o mare provocare atunci cand sarcinilor de serviciu li se suprapun responsabilitatile de parinte. Problema este cum iti poti indeplini obiectivele profesionale lucrand de acasa, reusind in acelasi timp sa-i satisfaci copilului nevoile de atentie, grija, joaca, invatare si stimulare sanatoasa, fara sa-l lasi toata ziua in fata ecranelor.
Chiar daca ii explici copilului foarte clar ca „ai de rezolvat lucruri pentru serviciu”, s-ar putea sa nu inteleaga sau sa accepte ca asta presupune sa te lase in pace sa scrii emailuri, sa faci rapoarte sau sa vorbesti la telefon. Ar fi mai bine sa renunti din start la aceasta asteptare nerealista, pentru ca altfel te vei incarca de multa frustrare si vinovatie.
Pune la punct un program si respecta rutina
Rutina si disciplina sunt importante, iar copiii au nevoie de predictibilitate si se simt in siguranta atunci cand stiu ca au ziua organizata dupa un anumit program. Se poate chiar transforma realizarea programului intr-o activitate de familie, in care fiecare sa contribuie cu idei si sugestii despre cum sa se desfasoare ziua, in asa fel incat sa se reuseasca cat mai bine timpul petrecut impreuna.
Odata stabilit programul pentru a doua zi, ce cuprinde joaca, teme, activitati cu hartie pentru copii, pauze, timp la ecrane, masa, odihna, miscare, si timp alocat fiecarei activitati, se poate ilustra cu desene si afisa intr-un loc vizibil, usor de urmarit de intreaga familie. Cel mic trebuie sa contribuie substantial si la „punerea pe hartie” a programului.
Chiar daca stati in casa trebuie sa renuntati la pijama, respectand rutina de dimineata dupa care va imbracati „pentru oras”.
Aplica metoda 30 – 30 pentru a satisface copilului nevoia de conectare, adica implica-te cu totul, timp de 30 de minute, intr-o activitate alaturi de copil, fara sa te lasi intrerupt de telefon sau email. Cu rezervele de atentie asigurate, copilul va putea petrece urmatoarele 30 de minute fara tine, implicandu-se intr-o activitate solitara, timp in care tu poti rezolva fara prea multe intreruperi cateva sarcini de serviciu.
Tine cont ca rezervoarele de atentie ale copilului se vor goli din nou dupa o jumatate de ora, asa ca pregateste-te pentru multe pauze de conectare si joaca in aceasta perioada. Daca ambii parinti lucreaza de acasa se imparte perioada de conectare cu copilul si astfel perioada de liniste va creste.
Sfaturi pentru a tine copiii ocupati, fara ecrane
Trebuie sa dai dovada de multa imaginatie pentru a ocupa timpul unui copil pe care il tii toata ziua in casa, dar gandindu-te la ce stii ca-l preocupa, la varsta lui, la ce stie si la ce trebuie sa-l mai inveti sa faca, cred ca vei putea sa gasesti cate ceva de facut pentru a-i ocupa timpul, fara ecrane sau alte gadgeturi.
1. Camera de joaca curata, pentru copii intre 3 si 9 ani. Jocul de-a facutul curateniei este amuzant pentru micuti, dar nu trebuie sa aiba loc sub presiune. Este impresionant cum copiii devin brusc interesati de jucariile pe care vor sa le „salveze”. Cand verifici munca micutilor copii asigura-te ca le multumesti pentru efortul depus. Si facutul patului poate deveni o joaca.
2. Lipirea abtibildurilor, pentru copii intre 3 si 7 ani. Copiii adora abtibildurile, iar tu ar trebui sa faci la fel atata timp cat nu incep sa decoreze mobila cu ele. Da-le copiilor o foaie de hartie alba si spune-le sa creeze o ilustratie pentru o poveste recent aflata cu abtibildurile si cu creioanele colorate. Celor mai mari le poti da un caiet de teza sau chiar sa faca unul impreuna cu tine, din unirea unor foi de hartie si sa faca o carte cu ilustratii, completand cu desenele lor. Daca ai abtibilduri cu litere foloseste-le pentru a scrie.
3. Deseneaza cu sabloane, indicat intre 2 si 5 ani. Daca ai sabloane cu forme de animale si plante, invata copilul sa urmareasca formele si sa deseneze, iar in cele din urma sa coloreze. Pentru „next level” cere celui mic sa faca o ilustratie punand impreuna mai multe contururi de sabloane. Daca nu ai sabloane invata-l cu niste forme de fursecuri din cele care au forme de brad, cocos, stea, sa faca acelasi lucru. Poti face impreuna cu copilul sabloane dintr-un carton mai gros sau o coperta de dosar de plastic. Ai avea ti mai multe activitati intr-una, desenat si decupat sablonul, si apoi desenatul.
4. Deseneaza cu stampile, pentru copii intre 3 si 7 ani. Daca ai un set de stampile pentru desen vei intelege foarte usor jocul. Iei doua trei farfurii intinse in care ai pus cate putina apa, pe care o colorezi cu acuarele. Iti inmoi mana in apa si stampilezi cu ea pe o hartie alba. Ascunzand unul sau mai multe degete poti crea diferite lucruri sau animale. O stampilare sau doua, o imagine. Jocul devine incitant, stimuland motricitatea si imaginatia.
5. Povestile audio, indicat intre 2 si 7 ani. Copiii asculta povesti dintotdeauna. In timp ce povestile au ramas aceleasi, tehnologia a evoluat. Descarca mai multe povesti de pe internet si copiaza-le pe un mp3 player, asa copilul tau va putea asculta ce poveste doreste.
6. Joaca cu animalele din casa, intre 5 si 9 ani. Daca ai o pisica, da-i copilului un creion de care este legat un puf si arata-i cum sa o provoace la joaca. Ambii se vor distra de minune. Daca ai un caine, va fi un minunat invitat la petrecerea cu ceai a copilului, doar daca nu te astepti sa stea asezat asemenea unui om si sa ridice si degetul mic.
7. Baloane desenate, indicat intre 4 si 9 ani. Sunt pachete cu multe baloane, de forme si culori diferite. Umfla cateva, daca copilul nu este destul de mare sa le umfle singur si invata-l sa deseneze cu markere colorate pe ele si sa observe cum creste desenul odata ce continua ca balonul sa fie umflat. Atentie mare sa nu se loveasca copilul daca balonul se sparge de prea mult umflat. Pe baloanele rotunde este bine sa deseneze diferite fete de oameni.
8. Obiecte ornamentale, pentru copii intre 4 si 7 ani. Chiar daca a trecut Pastele si mai este mult pana la Craciun invata copilul sa faca diferite forme de ornamente decupate si lipite din hartie colorata. Daca nu stii sa faci prea multe obiecte, descarca de pe internet.
9. Obiecte 3D din hartie pliata, intre 5 si 9 ani. Daca ai o imprimanta in casa, descarca de pe net printuri pentru obiecte care se fac din hartie pliata, ca avioane, barca, vapor, cap de iepuras, printeaza-le pe hartie fa-le impreuna cu copilul si apoi lasa-l sa il faca singur din hartie curata. Unul pe zi poate fi suficient, dar obiectele devin mai complicate dupa ce este prins gustul.
10. Tangram, pentru copii mai mari de 3 ani. Acest joc stimuleza inteligenta, imaginatia si nu in ultimul rand mobilitatea si motricitatea mainilor. Daca nu ai deja unul, descarca de pe internet forma si dimensiunile pieselor si confectioneaza-le dintr-un carton mai gros prin decupare si apoi coloreaza-le. Descarca cateva planse cu forme si invata-l pe copil sa le faca si apoi pune-l sa creeze alte forme.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult