Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Cum sa-ti mentii casa curata cand lucrezi full-time


Cand petreci in afara casei mai mult de 40 de ore pe saptamana, ai copii, animale de companie, locuiesti cu un partener sau locuiesti cu colegi de apartament, stii deja ca batalia impotriva mizeriei si dezordinii este nesfarsita. Cand lucrezi full time, poate fi foarte greu sa iti pastrezi casa curata si organizata, chiar daca iti doresti foarte mult. Nu este insa o cauza pierduta, cu cateva strategii simple, iti vei putea aborda lista de sarcini si vei putea avea acea casa curata la care visezi intotdeauna.

In primul rand, stabileste un program de curatenie in casa, imparte treburile casnice in obiceiuri zilnice si sarcini saptamanale. Obiceiurile zilnice sunt lucruri pe care le vei face in fiecare zi pentru a-ti mentine casa curata, iar sarcinile saptamanale sunt treburi mai mari, care consuma mai mult timp si pe care le faci o data pe saptamana sau mai putin regulat.

Stabileste un program de curatenie

Stabileste un program de curatenie in casa a sarcinilor saptamanale pentru a te asigura ca, pe langa faptul ca este ordonata, casa este si curata. Nu trebuie sa fie exhaustiv, ar putea fi pur si simplu:

- Luni – se vor curata podelele si covoarele cu aspiratorul.

- Marti – se spala podelele.

- Miercuri – se curata baia.

Si asa mai departe. Pentru a usura si mai mult, atunci cand efectuezi aceste sarcini, seteaza-ti un temporizator de 15 minute. Abordarea rapida inseamna ca este mai probabil sa le faci efectiv.


Obiceiuri zilnice de curatenie, salvatoare de timp

Nu vei face toate acestea in fiecare zi, si asta este ok. Iata insa cateva obiceiuri zilnice care te pot ajuta sa iti pastrezi casa curata si ordonata. Au nevoie de foarte putin timp si efort si, in cea mai mare parte, sunt suficient de simple pentru a deveni parte a rutinei.

- Fa o incarcatura de rufe inainte de a merge la serviciu, si finalizeaz-o cand te intorci acasa. Spala zilnic sau la doua zile o masina de rufe. Daca iti faci obiceiul sa bagi zilnic sau la doua zile o masina de spalat, vei simti diferenta, fara sa ti se para ca muncesti mai mult decat de obicei. E mult mai usor sa te descurci cu cate o incarcatura pe zi, decat sa stai tot weekendul sa speli si sa intinzi haine.

- Strange si impatureste rufele cand te uiti la emisiunile preferate de la televizor sau cand asculti un podcast.

- Pastreaza servetelele biodegradabile in baie si foloseste-le pentru a sterge zilnic suprafetele imediat ce s-a murdarit.

- Spala vasele cat mai curand posibil, sau pune-le in masina de spalat vase.

- Inainte de a teculca, fa o ordine de 10 minute in jur, prin casa si eventual in jurul ei daca e cazul. Sterge blaturile de bucatarie, pune cartile si/ sau DVD-urile la loc, ordoneaza prin casa.

- Foloseste regula de doua minute, fa acum tot ce se poate, daca dureaza mai putin de doua minute. Spala o farfurie. Separa hainele murdare. Pune separat tot ce este reciclabil.

- Curata mereu din mers. Acesta este cel mai simplu mod de a face curatenia in timp. Nu lasa hainele pe podea, ridica-le. Sterge blaturile din bucatarie cand observi ca sunt murdare, nu mai tarziu. Pune vasele curate la loc, in timp ce astepti sa fiarba apa in fierbator.


- Ia intotdeauna ceva cu tine si pune la loc cand pleci din camera. Fie ca pleci din living sau din dormitor si este in jur un pahar, o farfurie sau un ambalaj, du-le la bucatarie. Asa nu ti se va parea un efort, dar totusi vei pastra ordinea in casa.

- Tine minte regula unei singure atingeri care spune sa atingi o singura data obiectele inainte de a le pune deoparte. Asta inseamna sa nu muti un morman de haine dintr-un loc in altul. Daca sunt haine curate le impaturesti si le duci in dulap, daca sunt murdare, la cosul de rufe. Altfel iti consumi energia pe mai multe mutari, in loc de una singura.

- Atentie la zonele de trafic si nu purta pantofi in casa. Cel mai usor sa imprastiem murdaria e adesea de pe incaltamintea cu care venim de afara. Timpul petrecut pentru curatarea podelei va fi redus drastic. Daca ai grija ca in holul de la intrare sa fie o zona speciala unde atat tu, cat si familia sau oaspetii sa lasati pantofii, vei diminua riscul raspandirii prafului si mizeriei prin restul casei. Pentru asta, va fi de ajutor si un mic covoras la intrare.

- E mai usor sa pastrezi decat sa faci din nou curatenie. Pe cat posibil, e bine sa strangem pe masura ce se creaza dezordinea.

- Fa-ti patul in fiecare zi. E simplu, e super eficient si dureaza putin. Este nevoie de doar cinci minute pentru a pregati patul. Ajuta-i pe copii sa isi faca patul in fiecare zi. Acest lucru face casa sa arate mai bine si copiii invata sa-si asume responsabilitatea.

- Pastreaza casa curata zilnic, cu atentie, inca de la intrarea in casa. Separa posta, pune pantofii si gentile la loc si haina in dulap, ca o rutina si devine mai usor.

- Foloseste cutii de diferite dimeniuni pentru depozitare, pentru a tine lucrurile bine organizate.


- Tine o racleta la dus pentru a sterge peretele de sticla regulat pentru a se usca mai repede.

- Foloseste un aspirator de mana pentru a curata firimiturile in scurt timp.

- Tot ca program de curatenie in casa presara cateva picaturi de ulei de menta sau eucalipt la dus inainte de a-l porni, aburul creat il va raspandi si asa va mirosi a curat.

- Tine produsele de curatenie aproape de locul in care le folosesti. Produsele de curatat bucataria, sub chiuveta in bucatarie, produsele de curatat si dezinfectat baia, in baie si asa mai departe. Astfel, daca din greseala vei murdari o zona, poti imediat sa cureti cu o laveta si putina solutie. Asa nu vei lasa nici pata sa se intareasca si suprafetele nu isi vor pierde din stralucire, fara prea mare efort.

- Viata nu poate urma intotdeauna programul, dar incearca sa pastrezi lucrurile cat mai coerent. Stabileste un timp pentru teme pe care sa-l petreci cu copii in majoritatea serilor. Opreste televizorul si elimina alte distrageri potentiale, astfel incat copiii sa se poata concentra real asupra sarcinilor lor.

E nevoie doar de putina disciplina, dar cand vei vedea casa curata asa de mult timp iti vei da seama ca merita. Pe cat de minunat este sa ai o casa curata, acesta nu este cel mai important lucru din viata ta. Tu ai o slujba. Ai o familie. Ai o viata. Asadar, straduieste-te pentru perfectiune daca iti place, dar nu fi dezamagita daca nu o atingi. Totul este bine si nimeni nu-i perfect.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul