Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Deadline și prietenii lui: 5 cuvinte în jurul cărora se învârte dezvoltarea ta profesională


Formarea și dezvoltarea profesională sunt două noțiuni care, deși diferite, sunt inseparabile în contextul actual al pieței muncii. 

Formarea profesională se bazează pe acumularea unor informații primare despre sarcinile ce trebuie realizate în cadrul unei profesii / meserii, formarea aptitudinilor necesare practicării acelei profesii și acumularea unei experiente practice care să permită rezolvarea sarcinilor de lucru. Formarea profesională este un proces de pregătire pentru o meserie, care nu se încheie odată cu terminarea studiilor, ci continuă pe parcursul întregii vieți profesionale. Așa ar suna definiția formală, teoretică. Practic, suntem provocați cu toții să ne găsim calea profesională și să o modulăm pe parcurs cât mai bine pliat pe personalitatea noastră. Pentru a ne consolida poziția și locul de muncă, pentru a ne menține competenți si competitivi, trebuie să acordăm atenție dezvoltării noastre profesionale.

Dezvoltarea profesională este un proces mai complex de pregătire, care presupune fie dobândirea de noi cunoștințe și abilități în calificarea pe care o persoana o posedă deja, fie o policalificare sau recalificare. Ea mai este denumită și formare profesionala continuă sau permanentă.

Pentru asta trebuie să participăm la activități de perfecționare profesională, să ne îmbunătățim un set de abilități și să căpătăm deprinderi și competențe noi, în funcție de profesie.


Dezvoltarea profesională în era opțiunilor infinite 

Este important să înțelegem că sunt anumite abilități de care trebuie să ții seama indiferent de domeniul de activitate, abilități esențiale pentru o carieră de succes, care se pot dezvolta prin lectură, prin cursuri de dezvoltare personală sau efectiv prin muncă, prin a face jobul pentru care ești plătit cu maximă implicare.

O serie dintre aceste abilități, care te ajută să evoluezi profesional indiferent de job, trebuiesc să fie explicate ca simple cuvinte și înțelese totodată ca atuuri în rezolvarea problemelor aduse de job - sau mai degrabă să le spunem provocări? Ei bine, provocările acestea se rezolvă și se depășesc mai ușor atunci când înțelegi câteva puncte nevralgice din activitatea ta - cuvinte cheie de care atârnă, mai ales la început, dezvoltarea ta profesională. Le luăm pe rând:

Deadline - este momentul la care trebuie finalizată o activitate şi trebuie să raportezi o serie de rezultate; În unele lumi îi spunem scadenţă, termen sau dată limită.

Abilitatea legată de acest keyword și pe care, să fim sinceri, trebuie să o dezvolți, este respectarea deadline-urilor. Stabilirea unor termene limită pentru rezolvarea unei anumite lucrări ne ajută în atingerea obiectivelor setate, dovedește maturitate în muncă, ne obligă să fim organizați, dezvoltând capacitatea de prioritizare a sarcinilor și nu în ultimul rând ne integrează mai bine în echipă. 

Este recomandat ca fiecare angajat să-și stabilească singur propriile deadline-uri, pe lângă cele care sunt stabilite de către superiorul direct. În cazul în care îți asumi un termen pe care constați că nu îl poți respecta este necesar să anunți din timp situația - iar aici reiterăm nevoia de maturitate și asumare.

Totodată, în situația în care ți se solicită un deadline pe care îl consideri nerealist este esențial să spui asta încă de la început, argumentat, pentru ca lucrurile să se poată așeza în funcție de acest lucru. 

Status -  este locul ocupat într-un sistem și la un anumit moment dat, este poziție câștigată prin învățare sau prin efort, o abilitate dobândită prin dezvoltare profesională. În același timp statusul se referă și la o situație câștigată prin acumularea de noi calități și la faza în care a ajuns un proiect datorită eforturilor tale.

Îți spunem despre el ca despr eun cuvânt cheie important pe calea carierei pentru că e ceva de care trebuie să ții cont la fiecare etapă a ei. Unde ești, de ce ești acolo, cum ai ajuns și care e următorul pas? Dacă întrebările acestea sună cunoscut, îți spunem Bravo! pentru că dai dovadă de o maturitate profesională pe care mulți n-o exercită. Ești conștient de eforturile tale, dar și de limitările tale - pe care le poți depăși dacă următoarea etapă din cariera ta cere acest lucru. În plus, forma aceasta de auto-conștientizare îți permite să te reorientezi pe parcurs și să admiți dacă lucrurile nu merg într-o direcția pliată pe personalitatea și capacitățile tale. Good job!


(Auto)Evaluarea constantă - cheia dezvoltării profesionale asumate

Task - reprezintă o lucrare atribuită în mod obișnuit pentru a fi terminată într-o anumită perioadă de timp - asociat de obicei cu ceva complex sau (uneori) neplăcut care trebuie rezolvat; sarcină, atribuție, însărcinare, obligație. Am dat definiția teoretică, însă ce valoare au task-urile în dezvoltarea ta profesională?

În managementul unui proiect, taskul este măsura obiectivelor tale, într-o oarecare măsură. Faptul că ești capabil să gestionezi un set de sarcini sau că ești foarte bun la a delega task-urile astfel încât ele să fie rezolvate în definitiv . Este o mică parte a unui lucrări care servește la diferențierea diferitele componente ale unui proiect. O sarcină poate fi împărțită în sarcini care ar trebui să aibă definită, de asemenea, o dată de început și una de sfârșit sau un termen limită pentru finalizare. Finalizarea tuturor sarcinilor pentru o anumită lucrare, în mod normal face ca lucrarea să fie finalizată. Sarcinile pot fi legate între ele pentru a crea dependențe.

Înainte de a începe un proiect și de a accepta implicit un deadline, cercetează cu atenție motivele care te-ar putea încurca pentru a nu termina lucrurile la timp. Găsește modul în care ai putea organiza taskurile zilnice și gândește la ce anume ar putea surveni în tot acest timp pentru a te împiedica să realizezi taskul primit. Nu promite niciodata că poți face ceva, până nu ai înțeles despre ce este vorba, dacă este nevoie, cere clarificări și asigură-te de suportul pe care l-ai putea avea. Anunță din timp și în mod oficial, de preferat pe email, dacă consideri că nu vei reuși să rezolvi la timp cu taskul.

Feedback - o retroacțiune care se manifestă la nivelul diferitelor sisteme, în scopul menținerii stabilității și echilibrului lor față de influențele exterioare; o reacție cu scopul menținerii echilibrului, un răspuns la o anumită cauză și efectul ei. Feedback-ul, de fapt și de drept, înseamnă a oferi celorlalţi un răspuns din care ei să poată fabrica un pas următor în relația cu tine. Când vorbim de colegi de birou, superiori ș.a.m.d., vorbim de feedback ca resursă în procesul tău de șlefuire profesională.

Dezvoltarea de abilități cere un instrument de feedback cu scopul de a evalua comportamentele pozitive dar și a acelora de îmbunătățit. Concentrează-te pe evidențierea comportamentelor pozitive și nu pe etichetare - continuă cu ce este de îmbunătățit, nu cu frustrarea a ceea ce a fost greșit.


Milestone - o piatră sau o bornă, pe marginea drumului care arată distanța până la diferite locuri, în special la cel mai apropiat oraș mare. Dar acum nu vorbim despre călătorii, ci despre milestone ca marcaj în viața ta profesională - un eveniment important în dezvoltarea sau viața ta, un moment în care un obiectiv a fost atins. Ce moment, nu-i așa? Cu toții ne dorim să atingem cât mai multe borne ale succesului, însă ce nu trebuie să uiți e că nu doar cele majore contează. Călătoria e lungă, dar e simplificată, dacă putem spune așa, de pașii mărunți pe care îi facem. Așadar, fiecare sută de metri contează și, crede-ne pe cuvânt, fiecare sută de metri devine tot mai provocatoare cu cât te apropii de un milestone.

Asumarea responsabilității pentru activitatea ta și rezultatele obținute, precum și pentru felul în care gestionezi relațiile la locul de muncă îți vor fi prezentate într-un raport de etapă, care, dacă e abordat corect, va accentua minusurile și-ți va aminti plusurile. Evaluările - din partea superiorilor dar mai ales din partea ta - sunt un cuvânt cheie extra din dezvoltarea ta profesionala pe care ți-l amintim și îți propunem să-l ții în buzunar pentru următorul milestone. Evaluează-te constant, dar nu prea dur. Fii sincer cu tine în fiecare etapă, la fiecare deadline și acceptă feedback cu maturitate. Drum bun către succes!



Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul