Cititul este pentru multi una dintre cele mai relaxante activitati de care se bucura in timpul liber. Marea problema este ca intotdeauna avem pe lista noastra de restante multe carti pe care inca nu am apucat sa le citim, iar zilnic la aceasta lista mai adaugam cateva titluri. De cele mai multe ori avem impresia ca citim prea lent si am vrea sa acceleram un pic ritmul. Acest lucru a devenit posibil odata cu dezvoltarea tehnicii de fotocitire. Exact, ai citit bine: fotocitire sau photoreading este o tehnica ce presupune fotografierea mentala a unui material scris.
Sistemul de fotocitire sau photoreading, dupa denumirea sa originala, este la indemana oricui si este usor de invatat. Mii de oameni, din toate domeniile si de toate profesiile, l-au deprins si functioneaza pentru toate tipurile de materiale scrise, de la carti, reviste, ziare, manuale, pagini web, email-uri, dosare electronice, rapoarte, romane si pentru orice subiect: de la gradinarit, geofizica, business, management, manuale, contabilitate, la opere clasice ori la sanatate. Fotocitirea este o tehnica dezvoltata in anii ′80 de Paul Sheele, ce presupune fotografierea mentala a unui material scris, fie el carte, revista, almanah, caiet sau orice altceva, acest pas fiind unul esential in asimilarea informatiei.
In ce consta photoreading?
Paul Scheele ne spune in cartea sa ca „adevaratul secret al fotocitirii cu viteza de 25 000 de cuvinte pe minut este ca deja posedam aceasta abilitatea”. Altfel spus ne bazam pe niste abilitati pe care deja le avem, dar pe care nu ni le-am explorat indeajuns. Avem abilitatea de a fotografia cu ochii, acesta fiind felul natural al creierului nostru de a invata, primim intregul fotografiei mentale, adica vedem totul deodata si ne focusam, in parte, doar pe ceea ce ne intereseaza.
Sustinatorii acestei tehnici considera ca atunci cand ne-am dus la scoala, am fost educati gresit, sa citim intr-un mod total opus, greoi si contraproductiv, de la „parte” la „intreg”. Am invatat intai sa citim cuvinte, cu ele sa formulam propozitii si apoi fraze, incercand sa intelegem si sa retinem. Este ca si cum ne-am nascut cu cel mai performant computer din univers si il folosim sa spargem nuci cu el.
Fotocitirea consta in a redescoperi aceasta abilitate pe care o avem cu totii si a ne insusi cateva tehnici simple prin care o putem folosi in beneficiul nostru. Fotocitirea are ca scop „sa citesti ce ai de citit in timpul pe care il ai, la nivelul de intelegere de care ai nevoie”.
Principiile pe care se bazeaza fotocitirea
Spre deosebire de cititul clasic, cuvant cu cuvant, prin fotocitire cuprinzi intregul material deodata. In acest mod creierul absoarbe mult mai usor si natural informatii. Aceasta metoda presupune un citit activ. Prin fotocitire parcurgi materialul de cel putin 5 ori, permitand sa stii unde se afla informatia valoroasa din orice carte. Cartea nu este citita cuvant cu cuvant, citirea rapida fiind cea care te ajuta sa scoti doar informatiile necesare pentru a indeplini scopul pentru care lecturam.
Pentru fiecare carte citita trebuie sa ai un scop. Din scop provin intrebarile, iar in urma citirii apar raspunsurile. Daca citesti fara intrebari, probabil citesti beletristica. Daca nu citesti beletristica si totusi citesti fara un scop clar, atunci probabil citesti degeaba.
Pentru a invata fotocititul va trebui sa ne dezvatam de acest perfectionism in citit, de a citi tot, cuvant cu cuvant. Se recunoaste ca esenta oricarui material este de 4 pana la 11% din material, iar cititul rapid, fotocititul, ajuta sa luati acest procent super rapid, ajutandu-ne sa sarim peste pasajele de unde nu putem obtine informatii necesare momentului.
Cum sa aplici fotocitirea pentru a citi mai rapid
Fotocitirea se face in cinci pasi:
1. Pregatirea consta in stabilirea scopului pe care vrei sa il obtii din citirea cartii respective. Dupa fixarea motivelor, relaxeaza-ti corpul. Aceasta tehnica stabilizeaza atentia si creeaza starea optima pentru ca mintea sa se conecteze cu textul.
2. Previzualizarea impune citirea cuprinsului, vizionarea materialelor pe scurt si structura cartii, urmand sa-ti faci o parere despre ce cuprinde fiecare capitol, astfel incat sa clarifici scopul si sa poti decide daca cartea merita citita.
3. Fotolocalizarea cere sa te afli intr-o stare de spirit corecta, fara dialoguri interioare. Rasfoieste fiecare pagina, cam o secunda, si „fotografiaza” pagina cu focus pe marginile acesteia, iar cuvintele de pe text pot parea defocalizate in mod constient. Roteste fiecare pagina intr-un ritm consecvent, in timp ce comanzi fotofocusul si starea de alerta. Fotocititul este un proces inconstient, neavand o reprezentare constienta despre ceea ce se retine in acest stadiu.
4. Postvizualizarea este etapa in care arunci o privire detaliata la carte, scanand din nou pagina de continut si diverse alte pagini, cautand si identificand cuvinte declansatoare sau cheie, care sa atraga atentia. Poti examina chiar si fiecare paragraf in parte, mintea stie de unde sa extraga informatia.
La baza acestor cuvinte cheie si a intentiei de a citi cartea in ansamblu se vor formula cateva intrebari la care stii ca ai nevoie de a obtine cele mai bune raspunsuri din material.
Scrie fiecare cuvant cheie, de declansare, pe care il vezi si pe care il consideri corect scopului pe care l-ai identificat folosind instrumente de scris si postituri. Fa o lista cu intrebarile formulate referitor la cuvintele cheie.
5. Activarea este faza in care vei aduce materialul in constiinta, lasand sa treaca 20 de minute de pauza pentru a permite procesarea informatiilor. Unii recomanda o perioada de activare peste noapte, inclusiv Scheele, pana la 24 de ore fara a mai citi cartea, apoi o iei si te uiti din nou peste anumite pasaje sau toata cartea. Vizualizeaza intrebarile notate la pasul 4, in postvizualizare.
Ai trei tehnici principale de citire pe care sa le utilizezi in faza de activare, toate putand avea propriul articol. Este vorba despre supercitire, cufundare si alunecare. Supercitirea si cufundarea sunt adesea utilizate in tandem. Viziunea periferica va ridica cuvinte din stanga si din dreapta, dar pastrand ritmul, vei putea observa cuvinte cheie si propozitii care iti atrag atentia.
Pe masura ce se intampla acest lucru, nu ezita sa te cufunzi in text si sa citesti o propozitie sau doua pana cand vei avea ceea ce ai cerut din pasajul respectiv si continua lectura superioara pana cand vei gasi necesara o noua scufundare in text. Creeaza astfel un mindmap, o harta in mintea ta, care utilizeaza termenii cheie mai exacti, imaginile si orice descriere suplimentara care este de folos si la care poti reveni la nevoie.
Totul este o joaca, totul este posibil, daca tu crezi ca este posibil. Crezi ca poti citi trei carti intr-o zi? Atunci poti. Noi iti punem la dispozitie instrumente de scris si luat notite, pentru a extrage ideile importante, pe care le gasesti pe Papetarie.ro.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult