Cele mai bune metode de a invata mai usor sunt cele in care inveti dupa propriile notite. In luarea notitelor, unul dintre acele elemente care poate influenta cu adevarat modul in care creierul receptorului percepe informatia este constituit de culori. Astfel, folosim markere evidentiatoare care devin instrumentele de scris necesare in aceeasi masura ca si pixul sau foaia de hartie.
Iar, pentru a vedea cum poti profita la maximum de reactiile pozitive pe care le provoaca culorile, vom exemplifica atat modul in care influenteaza procesul de recitire al notitelor, cat si modelele de evidentiere, potrivite pentru sublinierea ideilor esentiale.
Modul in care creierul percepe culorile
Profesorii folosesc culoarea rosie pentru a corecta lucrarile chiar datorita semnalului pe care aceasta culoare o trimite creierului, un semnal de alerta, care atrage atentia asupra unui anumit pasaj din text. Asadar, aceasta culoare folosita in cadrul notitelor va avea acelasi efect, primele cuvinte remarcate fiind cele subliniate cu markere evidentiatoare rosii.
Portocaliul are ca rezultat o dinamizare a textului, fiind o culoare usor de remarcat prin multitudinea de cuvinte scrise cu cerneala/pasta albastra. Fiind o culoare neasteptata, creierul va retine aceste informatii datorita efectului puternic pe care il au la nivel inconstient.
Culorile reci au un scop bine determinat in cadrul unui text. Multitudinea de culori puternice pot ajunge sa oboseasca vizual, prin intensitatea lor. Asadar, culori precum verde sau mov, putand fi folosite in alternanta cu cele de mai sus, pot sublinia o serie de fapte ce trebuie retinute, dar nu au o importanta asa de mare in cadrul textului precum ideile subliniate cu rosu sau portocaliu.
Evidentierea
Multi elevi folosesc ca metoda de a invata mai usor evidentierea cu markere evidentiatoare a textului pe care il citesc. In ciuda popularitatii sale, evidentierea tinde sa nu fie o strategie de lectura foarte eficienta. Acest fapt se datoreaza in primul rand datorita abuzurilor care s-au facut asupra metodei, ceeace a insemnat de fapt o folosire defectuasa si care a avut rezultate anapoda.
Tentatia evidentierii
De obicei, elevii evidentiaza deoarece doresc sa se concentreze asupra partilor importante ale textului si sa evidentieze, la propriu si la figurat, acele parti pentru studiu ulterior. Problema este ca, in loc sa se gandeasca critic la continut, isi cheltuie in primul rand energia mentala sortand continutul in ceea ce este important si ce nu.
Concentrarea pe detaliile de evidentiat poate impiedica o intelegere mai profunda a imaginii generale. In plus, multi elevi care evidentiaza in timp ce citesc folosesc apoi aceste sectiuni evidentiate ale textului ca substanta principala a studiului lor, recitind acest continut ca strategie principala de studiu. Recitirea in acest fel poate contribui la iluziile de competenta, sentimentul ca stim mai mult decat stim de fapt. De ce?
Dupa examinarea continutului formulat intr-un anumit mod si prezentat de aceeasi parte a unei pagini de cateva ori, acel continut poate deveni destul de repede familiar cititorului. Multi dintre noi confunda aceasta familiaritate cu o buna intelegere a materialului. Si chiar daca ne amintim sau chiar intelegem aceste fragmente de text evidentiate, nu exista nicio indicatie ca vedem imaginea de ansamblu si ca putem aplica, analiza sau evalua materialul, tipurile de gandire de ordin superior pe care profesorii le invoca de obicei in intrebarile lor de examen.
Cum inveti mai usor folosind markere evidentiatoare
Studierea cu markere evidentiatoare a unui text este o modalitate excelent a de a profita la maximum de luarea notitelor. Sau mai bine zis, este atunci cand o faci corect. Este uimitor cat de multi oameni cad in capcana a ceea ce numim „abuz de evidentiere”.
Vor folosi aceste markere evidentiatoare zi de zi, tot in timp ce vor concepe sisteme de evidentiere din ce in ce mai elaborate, dar toate acele eforturi sunt in cele din urma irosite si nu se vor obtine niciodata rezultatele la care se spera. Acest esec este datorat in primul rand ca nu stiu sa foloseasca eficient markerele evidentiatoare. Utilizarea ca metode de a invata mai usor intr-un mod gresit nu va ajuta deloc la o mai buna invatare, ba uneori, va impiedica procesul.
Exista 3 capcane de evitat atunci cand se studiaza prin evidentiere cu markere evidentiatoare.
1. Trebuie citit mai intai textul in totalitate si abia dupa facute evidentierile.
Asa numita „evidentierea panicii” se face pentru ca se evidentiaza textul la prima citire. Pana cand nu s-a citit intregul articol sau capitol nu se pot stii care sunt punctele importante. Prin urmare veti fi tentati sa evidentiati si puncte care nu sunt foarte importante, evidentiati orice si tot ceea ce credeti ca ar putea fi relevant, rezultand o pagina care este mai evidentiata decat tiparirea. Terminati astfel prin evidentierea sectiunilor care sunt putin relevante pentru invatare, confuzandu-va in totalitate cand reveniti la document. Pentru a evita o astfel de situatie cititi textul o data, indepartati-va de el, ganditi-va la altceva si apoi reveniti la el cu markere evidentiatoare pentru o a doua trecere. Odata ce stii ce cauti de fapt, vei fi mult mai bun sa alegi lucrurile importante si nu vei ajunge in deriva intr-o mare de galben luminos.
2. Evidentierea nu trebuie sa inlocuiasca propriile notite.
Elevii se gandesc uneori sa arda etape prin evidentiere si astfel sa obtin a rezultate decat sa-si fac a propriile adnotari. Scrierea propriilor note este o parte esentiala a procesarii si intelegerii informatiilor. Punand ceva cu propriile cuvinte, digerati activ si dati sens acestui concept, dar si il transferati in memorie. Evidentierea este un proces mai pasiv si face ca informatiile sa ramana in acelasi mod. Pentru a imbunatati aceste metode de a invata mai usor exista 3 moduri principale:
- Se aleg partile importante ale unui text pe care vom crea propriile notite.
- Vom identifica partile cheie ale propriilor note, odata ce acestea sunt de referinta.
- Daca aveti un text pe care va trebui sa-l cititi si recititi pe parcursul mai multor ani si doriti sa va reamintiti conceptele cheie in mod eficient.
3. Folositi culori diferite pentru markere evidentiatoare cu semnificatie diferita.
Cand evidentiem diferite sectiuni ale unui document, de obicei le evidentiem din diferite motive. Uneori evidentiem o afirmatie, deoarece este utila propriei noastre lucrari; trebuie sa ne amintim pentru a putea cita mai tarziu. Uneori evidentiem un pasaj pentru ca vrem sa-l exploram mai departe sau ne starneste o idee noua in cap.
Alteori, evidentiem ceva pentru ca nu suntem de acord cu el si dorim sa il punem la indoiala in cursul propriei noastre cercetari. Daca evidentiati texte din motive foarte diferite, dar intotdeauna cu aceeasi culoare, lucrurile incep sa se confunde foarte repede. Cand revizuiti aceste note, este usor sa uitati de ce ati evidentiat lucrurile in primul rand, iar propriile note devin rapid imposibil de descifrat.
Creati un sistem de evidentiere
Evidentierea intamplatoare poate duce la note inutile si timp pierdut. Exista adesea mai multe tipuri de informatii carora merita sa li se acorde atentie. Un galben nu poate gestiona singur. Incercati sa concepeti un sistem care sa va ajute sa navigati eficient in informatii. Puteti identifica diferite tipuri de continut sau subiecte la care sa acordati atentie. Codificarea culorilor sunt o modalitate excelenta de a permite sistemului sa prinda forma.
- Limitati numarul de culori. Folosirea a prea multe culori poate deveni coplesitoare.
- Alegeti culori lizibile. Stabiliti un echilibru intre vizibil si usor.
- Alegeti culori diferite. Vrei sa poti distinge diferitele tipuri de informatii.
Evidentierea functioneaza excelent cu luarea de notite, dar nu este niciodata un substitut pentru ele. Crearea unui sistem de evidentiere, combinand cititul, luarea de notite si evidentierea ideilor principale este una dintre cele mai bune metode de a invata mai usor. Pe Papetarie.ro vei gasi o gama variata de markere evidentiatoare ca suport excelent in procesul de invatare.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult