Mind map sau pe romaneste ”harta mintii” este un instrument pentru creier care surprinde gandirea pe care o ai. Cartografierea mintii sau maparea te va ajuta nu numai sa gandesti mai clar, dar si sa colectionezi cunostinte, sa iti amintesti mai usor si sa gasesti idei noi. Daca lucrezi intr-o echipa, acest proces vizual de organizare a ideilor este la fel de important, deoarece puteti scrie ideile pe un whiteboard pentru a crea impreuna bazele proiectului.
Instrumente pentru a organiza vizual ideile
Unii oameni sunt foarte entuziasmati de perspectiva de a veni cu idei si din asta sa apara ceva genial, in timp ce altii par sa se ingrijoreze de fiecare data cand privesc tabla goala din birou. Asadar, pentru acestia din urma care tind sa inghete cand vine timpul unui brainstorming, trebuie facuta conectarea cu acele instrumente grozave prin care sa intelegi cat de usor poate fi lucrul in echipa.
Un whiteboard este marele castig al lucrului impreuna, in echipa, in aceasi incapere. Unul dintre marile dezavantaje cand se lucreaza de la distanta este incapacitatea echipei de a se aduna in jurul unui whiteboard si de a explica lucrurile vizual. O colaborare de la distanta ar impune trimiterea de atasamente care sa explice procesul gandirii si care ar necesita o sumedenie de explicatii. Pe un whiteboard sunt vizibile desenele in timp ce le creezi si le explici, in timp ce colegii pot controla tabla pentru a adauga propriile lor informatii.
Mind-map-ul sau cartografierea mintii este necesara doar pentru a organiza ideile care vor fi mai eficiente decat emailurile. Maparea mintii este o reprezentare vizuala a ideilor si a modului in care acestea sunt legate intre ele.
Cartografierea mintii
Mind-map-ul este o modalitate extrem de eficienta de a obtine informatii in si din creier, fiind un mijloc creativ si logic de luare notite despre ideile cu care creierul functioneaza. Toate hartile mintii au in comun o structura naturala de organizarea ideilor, care radiaza din centru si foloseste linii, simboluri, cuvinte, culoare si imagini in conformitate cu concepte simple, prietenoase folosite de creier. Mind-map-ul transforma o lista lunga de informatii monotone intr-o diagrama colorata, memorabila si foarte organizata, care functioneaza in conformitate cu modul natural pe care creierul il face.
O modalitate simpla de a intelege un mind map este sa o compari cu harta unui oras. Centrul orasului reprezinta ideea principala; principalele drumuri care duc din centru reprezinta gandurile cheie in procesul de gandire; drumurile sau ramurile secundare reprezinta gandurile secundare si asa mai departe. Imaginile sau formele speciale pot reprezenta repere de interes sau idei deosebit de relevante.
Foarte important despre mind map este ca iti poti expune ideile in orice ordine, de indata ce iti apar in cap. Nu esti constrans sa gandesti in ordine. Pur si simplu, noteaza-ti toate ideile, dupa care faceti organizarea ideilor mai tarziu. Mind-map-ul este oglinda externa a propriei gandiri radiante sau naturale, facilitata de un proces grafic puternic, care ofera cheia universala pentru deblocarea potentialului dinamic al creierului.
Cele cinci caracteristicile esentiale ale cartografierii mintii
1. Ideea principala, subiectul sau focalizarea este cristalizata intr-o imagine centrala. Ideea care se afla in spatele unei harti a mintii este de a incepe cu o idee mare sau cu un gand central, de obicei, ca pe o pata in mijlocul hartii. Scrieti in centrul whiteboard-ului o idee sub forma unui cuvant sau a unei fraze si inconjurati-o intr-un oval. De aici se porneste. O harta poate avea multe asociatii la primul nivel, dar mintea poate intelege doar aproximativ sapte.
2. Temele principale radiaza de la imaginea centrala ca „ramuri”. Din tematica centrala asociatiile radiaza, ele reprezentand asociatii de prim nivel. Veti progresa treptat, vizibil, prin diverse ramuri ale unui copac, la concepte de sustinere mai specifice. Veti continua sa ramificati in masura in care doriti, pana cand veti ajunge la informatii mai definite, specifice sau chiar actiuni.
3. Ramurile cuprind o imagine cheie sau un cuvant cheie desenat sau tiparit pe linia asociata. Aceste teme sunt si ele incadrate la randul lor in ovaluri si legate printr-o linie directa cu cuvantul idee principala. De la acest cuvant cheie se incep ramificatiile, completand mai multe ovaluri. Se creeaza astfel asociatii de nivelul al doilea, nivelul al treilea si asa mai departe.
4. Subiectele de importanta mai mica sunt reprezentate ca si „crengute” ale ramurii relevante. Ele reprezinta detaliile ideilor secundare, ce le caracterizeaza si care la randul lor le pot defini.
5. Ramurile formeaza o structura nodala conectata. Din cuvantul principal se trece prin ramuri, la cuvintele secundare, care sunt definite la randul lor prin caracteristici sau cuvinte de nivel doi. Si acestea din urma pot avea proprietati caracteristice. Hartile rezuma informatii. In loc de propozitii, in mod ideal, sunt utilizate doar cuvinte cheie individuale. Un singur cuvant per asociere ofera mai multa libertate, creativitate si claritate. Utilizarea culorilor este importanta pe mind map. Oamenii care folosesc culoarea si imaginile in imaginatia lor, atunci cand invata, memoreaza mai bine.
Cum poti face un mind-map la job
De ce este mind-map-ul foarte util?
Un mind map este un instrument de gandire vizuala care are multe avantaje in comparatie cu tehnicile traditionale de preluare si scriere a notitelor:
Informatiile privind structura unui mind map sunt imediate, fiind reprezentari grafice care transmit relatia dintre ideile individuale si concepte. Oricat de complex sau de larg este un subiect, o harta a mintii aduce ordine in haos si te ajuta sa vezi „imaginea in ansamblu”.
Mind map-ul imbunatateste memoria deoarece utilizeaza o serie de declansatoare de memorie, cum ar fi culori si imagini. Acestea stimuleaza memorarea si reamintirea, fiind mult mai eficiente decat un text pur. In plus, mind map-ul va ajuta sa conectati informatii noi cu cunostintele existente.
Mind map-ul promoveaza creativitatea, acest lucru se datoreaza faptului ca se folosesc imagini si cuvinte cheie pentru a crea noi asociatii in creier, care pot fi transcrise cu o viteza incredibila.
Mind map-ul faciliteaza colaborarea, permitand sa faceti un brainstorming cu toata lumea la care fiecare sa poata veni cu idei in completare.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult