Orice vacanță, oricât de scurtă, este binevenită și o primim cu mare plăcere - uneori chiar pare binemeritată. Concediul poate fi nu numai ruperea de cotidianul de multe ori anost al deplasării la birou într-un trafic aglomerat, dar chiar și stergerea din minte a rutinei zilnice a jobului. Vacanța este o eliberare atât de mare din stresul zilnic încât devine foarte greu să ne întoarcem la programul normal de lucru.
Revenirea la birou cu siguranță este grea, dar nu trebuie să devină un coșmar. Există anumite măsuri organizatorice pe care le puteți lua încă din prima zi de revenire din concediu, care să facă întregul proces mult mai ușor.
Folosind o strategie relativ simplă se poate reveni la rutina obișnuită de lucru în cel mai scurt timp:
1. Ia un start rapid și începe devreme
Dacă vrei să nu pară totul o corvoadă, trebuie să pregătești pe îndelete ziua de lucru ce va începe. Cu riscul de a pierde ceva din timpul tău de somn, încearcă ca în prima zi, poate chiar și în a doua să ajungi mai devreme. În felul acesta vei diminua avalanșa volumului de muncă care vine peste tine și cu care nu mai esti obișnuit din cauza vacanței avute.
! Trebuie să-ți intri repede în ritmul obișnuit de muncă, pentru a nu mai pierde din timpul tău liber decât în prima zi.
2. Nu te întinde prea mult în prima zi
Nu programa toate întâlnirile pentru prima zi după întoarcerea din vacanță, iar lista cu termene încearcă să o faci cât mai scurtă. Aceasta te va ajuta să nu apari copleșit de munca ta, fără bucuria de a exista. Ideal ar fi să ai o primă zi la revenirea din vacanță cu un program fără întâlniri și fără termene de predare, astfel încât să ai toată ziua liberă, pentru a intra mai ușor și rapid în ritmul de lucru. Un program mai liber și deschis în prima zi de revenire te va ajuta și la crearea cu calm și nestresat a programului pe perioada următoare.
! Strategia propusă de specialiști pentru această primă zi de muncă după vacanță ar fi:
• Planificarea întregii zile înainte de începerea programului.
• Concentrarea pe priorități, nu toate problemele sunt pentru prima zi. Dacă te confrunți cu o avalanșă de probleme, manevrează întâi situațiile de urgență, decide care sunt problemele cele mai importante pentru locul de muncă, pentru șef și pentru proiectele tale. Încearcă să cuprinzi imaginea de ansamblu, nu o imagine secvențială.
• În caz de nevoie nu te sfii să ceri sprijinul pentru a duce la bun sfărșit programul planificat.
3. Pune-te la punct cu ce ai pierdut
Înainte de a intra în studierea amănunțită a emailurilor primite și a proiectelor individuale ce urmează să înceapă, specialiști sugerează o nevoie acerbă de punere la punct cu tot ce s-a întâmplat în timpul vacanței tale. Trebuie să afli dacă au avut loc evenimente majore sau ce schimbări s-au mai întâmplat și ce compartimente au afectat. În acest fel îți vei face o imagine rapidă și de ansamblu asupra situației existente, înainte de a reintra în rutina muncii de zi cu zi.
4. Nu te pierde în propria casuță poștală
Ferește-te să pierzi prea mult timp răspunzând la emailurile primite în timpul perioadei în care ai fost plecat în vacanță. Cu siguranță nu este cel mai productiv fel de a îți petrece timpul, mai ales în primele zile după revenirea din vacanță. Răspunsul la emailuri nu este muncă productivă, fă o selecție strategică și răspunde doar la emailurile care sunt sensibile la timp.
5. Ia legătura cu echipa și clienții
Este o idee foarte bună ca la reîntoarcerea din vacanță să discuți cu șeful și ulterior cu colegii tăi, pentru a-i pune la curent cu lucrările ce urmează să le efectuezi. Specialiștii susțin că aceste scurte comunicări ar trebui să continue căteva zile până redevii confortabil cu munca ta.
! Trebuie să reintri în legătură cu cei mai buni clienți. Organizează-ți programul de așa manieră încât să îți faci timp să intrii în legătură cu cei mai importanți clienți, să le explici că te-ai întors și să te interesezi dacă au anumite nevoi urgente. Este nu numai un act de politețe dar te poate ajuta și în ordonarea priorităților.
6. Ai grijă de tine
S-ar putea să fii tentat să muncești pe brânci după această vacanță pentru a recupera probabila rămânere în urmă. Nu uita că ai fost în vacanță pentru relaxare, într-o vacanță binemeritată și nicidecum furată. Nu trebuie să te lamentezi și nici să te victimizezi. Cu calm și o organizare atentă, cu pauze luate la timp și bine folosite se poate reveni la productivitatea anterioară vacanței.
Abordarea primei zile după revenirea din vacanță într-o cheie stresantă va avea ca rezultat apariția greșelilor, o productivitate mai scăzută și cu siguranță anularea relaxării din vacanță.
Într-un ritm turbulent se va produce colapsul iar eforturile vor deveni contraproductive. O pauză suplimentară și chiar mai lungă, te poate ajuta să faci o tranziție mai ușoară de la relaxarea vacanței.
! Foarte important este să îți reiei rutina obișnuită și să te culci la o oră decentă.
7. Concentrează-te pe ce e important
Stay focused sau altfel spus rămâi concentrat pe problemele majore și programele mai importante. Odată cu revenirea din vacanță, vor exista o grămadă de persoane care vor încerca să te distragă de la munca ta, marea majoritate fără să fie rău intenționați. Social media și titlurile de știri te vor face să simțiți că ai pierdut contactul cu prietenii și cu lumea în general. Nu pierde timpul cu astfel de update-uri contraproductive. Incearcă să te concentrezi pe munca ta.
8. Reamintește-ți de cum ai petrecut în vacanță
În loc să te stresezi de cum vei recupera timpul și să fii trist gândindu-te la câte mai ai de rezolvat, ar fi mai indicat să-ți reamintești de cât de frumos și relaxant a fost în vacanță, incercând să-ți extinzi starea de fericire obținută și numai această stare să îți controleze gândurile.
Hai, ești pregătit să-ți organizezi timpul și să obții rezultatele cu care te-ai obișnuit? Noi îți dorim chiar să te auto-depășești.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult