„4 ore ─ Saptamana de lucru este un nou mod de a rezolva o problema foarte veche: cum putem munci ca sa ne traim viata si sa evitam ca viata noastra sa se invarta doar in jurul muncii? O mare de optiuni infinite ii asteapta pe cei care vor citi aceasta carte si vor fi inspirati de ea!” este parerea lui Michael E. Gerber, fondatorul si presedintele E-Myth pe plan international si guru nr.1 in lume pe domeniul intreprinderilor mici.
„Multumita lui Tim Ferriss, am mai mult timp in viata sa calatoresc, sa petrec timp cu familia si sa scriu recenzii de carte. Este o lucrare deosebit de utila, care iti ia ochii.” este ceeace declara A. J. Jacobs, editor colaborator pentru revista Esquire si autor al The Know-It-All.
„Tim este un Indiana Jones al erei digitale. Am folosit deja sfatul lui pentru a merge sa pescuiesc cu sulita pe insule izolate si sa schiez pe partiile cel mai bine ascunse din Argentina. Ca sa ma exprim simplu, fa ce spune el si poti sa traiesti ca un milionar.” ne spune Albert Pope, specialist in instrumente financiare derivate la sediul central UBS.
Toate aceste comentarii extrem de laudative, in numar foarte mare, reprezinta aprecieri aduse cartii lui Timothy Ferriss „4 Ore - Saptamana de lucru”, in original „The 4 Hour Workweek”, carte devenita bestseller si ajunsa pe primul loc in topul New York Times.
Este mai mult decat o carte, este un fenomen international care a schimbat vietile multor oameni. Cartea ofera designul unui stil de viata ideal, adica o viata in care ai timp liber suficient, sa poti calatori si face ceea ce iti place, dar, in care, sa si muncesti si sa castigi mai multi bani decat atunci cand jobul constituia principala ta preocupare.
Timothy Ferriss este un podcaster american, autor, antreprenor si investitor, licentiat al Universitatii Princeton, care a scris mai multe carti de bussines si gazduieste un podcast numit The Tim Ferriss Show. Tim Ferriss este totodata lector invitat al Universitatii Princeton, primul american din istorie detinator al recordului mondial Guiness la tango, consultant pentru peste 30 de detinatori de recorduri mondiale in sporturi profesioniste si olimpice.
Tim Ferriss incepe sa dispretuiasca autoritatea inca de la varsta prescolara si este cat pe ce sa nu treaca de gradinita pentru ca refuza sa invete alfabetul, este dat afara de la jobul de om de serviciu intr-un magazin de inghetata intr-un timp record de numai trei zile. In Japonia ajunge la concluzia ca majoritatea oamenilor sunt confuzi in ceea ce priveste viata, intra la Universitatea Princeton, se lasa de ea, pentru a se reintoarce mai tarziu. Se angajeaza si afla ca era cel mai prost platit angajat din companie, infiinteaza BrainQUICKEN si in final reuseste sa castige mai bine, sa munceasca mai putin si sa aiba viata pe care si-a dorit-o dintotdeauna.
Tim Ferriss este un tip care vede si face lucrurile in felul lui, care ajunge sa treaca de la 40 000 de dolari pe an si 80 de ore de munca pe saptamana, la 40 000 de dolari pe luna si doar 4 ore de munca pe saptamana.
Timothy Ferriss este de parere ca teoria conform careia e bine sa muncim toata viata ca la final sa ne bucuram de rezultatele ei este invechita si depasita si ca nu se mai potriveste timpului prezent. El propune astfel un alt model de a munci si a trai, mai bine adaptat nevoilor omului modern. El propune un program simplu de „4 ore - Saptamana de lucru” pentru care trebuie sa urmezi 4 pasi:
Pornind de la exemplul personal si de la exemplele altor indivizi care au reusit in viata fara a urma tiparul clasic a celor 8 ore la job urmate de timp liber, autorul vorbeste despre noii oameni bogati, mentalitatile si obiectivele lor. Pentru noii oameni bogati, scopul este sa faci ce-ti place, sa muncesti cat mai mult intr-un timp cat mai scurt si cu eforturi cat mai mici, si cu toate astea, sa castigi mai mult decat la un job obisnuit.
Ferris te indeamna sa ai curajul sa renunti la rutina obisnuita a vietii de angajat, si sa pornesti pe cont propriu, in ciuda fricii si emotiilor inerente oricarui nou inceput, sa-ti resetezi sistemul:
Cu cat obiectivele propuse sunt mai mari, considera Ferriss, cu atat energia pe care o capatam pentru atingerea lor e mai mare, fiind mai motivati, mai entuziasmati de posibilitatea de a realiza lucruri marete decat de perspectiva unor lucruri mediocre. Aceasta este etapa cand va trebui:
Esti avertizat ca in aceasta etapa cele mai importante actiuni nu sunt deloc confortabile, trebuie sa privesti totul ca pe un joc, asteptandu-te la „fluturasi si transpiratie”.
Pentru acest pas Ferris te indeamna sa uiti managementul timpului, sa uiti sa faci ce fac angajatii obisnuiti care se dau mereu ocupati pe intervalul 09:00 – 17:00, pentru ca sunt platiti pentru asta, invocand in schimb Legea lui Pareto:
Legea lui Pareto spune ca 80% din productie rezulta din 20% din investitie.
Printre formele alternative de a spune asta, in functie de context, sunt:
In aceasta etapa trebuie sa iti gasesti punctele slabe, pentru a le elimina, si punctele tari, pentru a le multiplica. In privinta programului standard 09:00 – 17:00, el il considera total ineficient, invocand legea lui Parkinson, care spune „Scurteaza timpul de lucru pentru a te limita la sarcinile importante”.
Pentru a obtine mai mult timp liber Ferris ofera reteta de a face mai putine lucruri, ceea ce poti obtine prin doua metode:
In opinia lui Ferriss chiar si ignoranta este binevenita atat timp cat castigi mai mult timp liber sau mai mult timp pentru lucrurile importante, el oferind o lista de activitati cronofage, la care poti renunta, invatand sa spui NU, vei economisi mult timp pretios pentru tine.
Pornind de la un citat de Henry David Thoreau, care spunea ca „Bogatia unui om este proportionala cu numarul de lucruri cu care isi permite sa nu isi bata capul”, Ferriss vorbeste in acest capitol despre externalizare, invatandu-ne sa ne usuram munca, externalizand catre alte persoane tot ceea ce poate fi externalizat, invatandu-ne sa fim sefi. Ferriss exemplifica felul in care diferiti indivizi au reusit sa castige timp si sa isi usureze munca externalizand catre terti sarcini personale sau profesionale. In opinia lui Ferriss este bine sa iti iei un asistent, chiar daca nu ai nevoie de unul, spunandu-ti ca trebuie sa inveti sa dai ordine, nu sa le primesti.
Tot in acest capitol vei descoperi o serie de sfaturi despre cum sa creezi produse profitabile, cateva unelte si trucuri. In acest tratat despre cum sa pui pe picioare un business, cu investitii minime si profituri maxime, autorul iti ofera o serie de sfaturi practice in legatura cu administrarea propriul business, externalizand toate sarcinile care se pot externaliza si obtinand cat mai mult timp pentru chestiunile cu adevarat importante.
Este capitolul in care se dezbate frica angajatilor de libertate si de a prelua controlul. Ferriss te ghideaza pentru a face trecerea de la munca pe baza de prezenta, la performanta bazata pe libertate. Cu alte cuvinte, autorul te instruieste cum sa obtii mai multa mobilitate, lucrand de acasa si pierzand mai putin timp in trafic sau distras de zgomotul si discutiile de la birou. Autorul ne ofera o noua perspectiva asupra concedierii si sustine ca schimbarile de slujba sunt cat se poate de firesti si chiar benefice. Fie ca obtii intelegerea sefului, si vei putea munci mai mult de acasa sau de oriunde in lume vei dori, fie ca vei hotari sa apelezi la o mini-retragere din cariera pentru a calatori si a te bucura, fie si doar pentru o perioada, de o existenta mai plina de satisfactii si sens, Ferriss iti da sfaturi utile pentru calatoriile pe care urmeaza sa le intreprinzi, singur sau alaturi de familie si copii.
Insa in momentul in care beneficiezi de timp, de bani, de calatoriile la care ai visat atat de mult timp, poti ajunge paradoxal la… nefericire, pentru ca prea mult timp liber poate deveni o problema pentru multi dintre noi.
Aceasta carte te sfatuieste sa nu fii realist, considerand concedierea un lucru bun, te convinge ca adevarata avutie nu sunt banii, ci timpul, te invata sa castigi mai mult, facand mai putin, si in cele din urma facandu-te te simti putin derutat.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult