Unul din materialele foarte comune vietii noastre este hartia. Povestea hartiei chiar daca ne duce cu aproximativ 5000 de ani in urma, este povestea unui material la care nici nu ne mai gandim astazi, atat este de comun in viata noastra. Cartile, revistele sau chiar si hartia de birou pentru imprimanta, toate sunt lucruri obisnuite, ca si cum, hartia ar fi aici dintotdeauna.
Dar, adevarul arata ca o parte din istoria lumii este reprezentata de povestea hartiei. Inaintea hartiei obisnuite au existat o multime de materiale, pe care omul a incercat sa-si pastreze creatiile si informatiile importante. Nu este vorba numai de tablitele din lut sau din cele din ceara, din perspectiva inaintasilor hartiei, ne vor interesa mai ales variantele ca „papirusul” si „pergamentul”, de la primul provenind si denumirea actuala a hartiei.
Povestea hartiei poate incepe cu papirusul
Si in povestea hartiei se spune ca fiecare civilizatie a folosit materiile prime cele mai accesibile in aria sa de dezvoltare, fie ca este vorba despre materiale de constructii sau de materiale generale. Bogata delta a Nilului a dat civilizatiei egiptene papirusul prin anii 3000 -2500 I.Hr. Egiptenii au folosit potentialul plantei Cyperus papyrus, pentru a fabrica foile de papirus, prin presarea unor fasii taiate subtiri. Datorita caracteristicilor sale, in secolele urmatoare povestea hartiei spune ca papirusul s-a raspandit in toata area Marii Mediterane si in Orientul Mijlociu.
Pentru lumea greco-latina, papirusul nu a fost materialul ideal. Era fabricat in Egipt, cererea era mult mai mare decat oferta, iar transportul lui in Europa de asemenea, costa. Tot in secolul al III-lea I. Hr. se noteaza in povestea hartiei o inventie din orasul Pergamon, din Asia Mica. Datorita locului de producere, romanii numeau acest suport de scris membrana pergamena sau charta pergamena, numit ulterior pergament. Totul s-a schimbat atunci cand a aparut aceasta hartie pentru scris mult mai ieftina.
Era vorba despre un material folosit pentru scris, realizat din pielea oilor, caprelor sau viteilor, care a fost pana in sec. al XIII D. Hr. cel mai utilizat material pentru scris. Conform cu povestea hartiei pergamentul a fost inventat in Asia Mica de Eumenes al II-lea, rege al Pergamului, care voia sa nu mai depinda de papirusul importat din Egiptul Antic. Pergamentul se fabrica prin inmuierea si scurgerea firelor de par in solutie de calcar, prin intinderea lor pe cadre de lemn si uscarea acestora. Suprafata pergamentului a fost tratata in cele din urma cu piatra ponce si creta.
Povestea hartiei isi are originea in China
In zona mediteraneeana si a Asiei mici, civilizatiile egipteana si apoi cea greco-latina folosesc papirusul si pergamentul. In China este vorba despre cu totul altceva, si aici povestea hartiei a inceput inca inainte de era noastra. In anul 105 a erei noastre, tehnologia de creatie a hartiei era cu un nivel mai inalt. Pentru inceput, chinezii au inventat hartia din canepa. Mai tarziu au inceput sa foloseasca scoarta de copac, bambus si alte fibre de plante pentru a crea hartie. Hartia fabricata din coaja dudului cu adaos de in, iuta sau canepa reaminteste foarte mult de hartia de birou din ziua de azi.
Curiozitati despre hartie
1. Dupa ce a fost inventata de chinezi, povestea hartiei spune ca procesul exact de fabricare a hartiei a fost tinuta secret, la fel ca si reteta ei, pentru a nu fi folosita si de alte popoare antice.
2. Demnitarul chinez Tsai Lun (48-118 D.Hr.) a inventat hartia in varianta ei mai moderna, materialele de baza fiind canepa, tesatura si bumbacul amestecate cu apa, transformata in pasta si intinsa ca o foaie. Un document indica precis ca hartia, a fost descoperita in anul 98 D.Hr., insa procedeul de fabricare a fost tinut secret.
3. In secolul VII hartia ajunge in Japonia.
4. In urma expansiunea araba spre est, in anul 751 D.Hr., dupa infrangerii chinezilor in batalia de la Samarkand, un centru insemnat de producere a hartiei, sunt dezvaluite invingatorilor arabi secretele fabricarii hartiei. Secretul nu mai poate fi tinut. Hartia a ajuns in Bagdad in 793 D.Hr., in Siria si Egipt in circa 900 si in Africa de Nord putin dupa aceea.
5. In Europa hartia a ajuns tarziu, abia prin anii 1100 D.Hr., iar prima fabrica de hartie din Europa este deschisa in 1150 D.Hr., la Jativa, Valencia, Spania. Aceasta inventie ajunge apoi in Andaluzia, de aici in Cordoba si Sevilia si astfel apar primele mori de hartie in Europa.
6. In 1250 apar primele mori italiene de hartie, la Fabriano.
7. Tot prin secolul al XIII-lea, povestea hartiei consemneaza ca apar in Franta primele documente de arhiva, scrise pe hartie, cum ar fi „Proces-verbal al notarului din Marsilia", 1248, sau „Registrul de anchete a lui Alphonse de Poitiers”, 1243, dar abia in secolul al XIV-lea sunt construite primele mori de hartie in Franta, la Troyes, 1348 si Essones, 1354.
8. Mai tarziu au aparut fabrici de hartie in Germania si Anglia.
9. In Romania, povestea hartiei spune, ca primele fabrici de hartie s-au construit in 1539 la Sibiu si in 1546 la Brasov.
10. Primul act oficial scris pe hartie, pe teritoriul actualei Romanii, este dat de Mircea cel Batran Manastirii Tismana in anul 1406.
11. In 1445 Guternberg inventeaza tiparul. Povestea hartiei spune ca a tiparit Biblia pe pergament,
el folosind pieile a 300 de oi pentru a ajunge la produsul final.
12. La 18 ianuarie 1799, Louis-Nicolas Robert inventeaza prima masina continua de hartie, care permitea producerea unei cantitati mai mari de hartie, la preturi mai mici.
13. In 1803, Didot Saint Léger, Bryan Donkin si fratii Fourdrinier pun in functiune prima masina englezeasca de hartie, la Frogmore, Kent.
14. Cand pergamentul era facut din piele de vitel, de miel sau ied nenascut, purta denumirea de vellum. Acesta era foarte fin, de foarte buna calitate, dar si foarte scump. De la numele sau deriva denumirea actuala de hartie velina.
15. O foaie de hartie, indiferent de dimensiunea ei, nu poate fi pliata decat de 7 ori
16. Exista si o arta a plierii hartiei, numita origami, care a fost initiata in Japonia in secolul al XVII-lea, urmand sa devina populara in intreaga lume in jurul anului 1900.
17. Biomasa din lemn este principala materie prima pentru fabricarea hartiei, iar pentru fabricarea unei tone de hartie sunt necesare 2 pana la 3 tone de lemne, in principal conifere. Dintr-un copac se fabrica aproximativ 80 000 de coli de hartie pentru birou in format A4.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult