Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Prima zi de școală sau cum îți ajuți copilul să își depășească emoțiile


Începutul de an școlar poate fi un motiv de stres nu doar pentru părinți dar mai ales pentru copii. În mod special pentru cei ce încep clasa 0! Plecarea din grădiniță și integrarea într-un mediu nou, interacțiunea cu învățătorul: o persoană nouă și care le este complet străină, colegii de clasă necunoscuți dar și așteptările adulților din jurul lor, toate aceste lucruri pot fi motive de stres pentru cei mici. Ieșirea din zona de confort este un test chiar și pentru adulți. Ce să mai spunem de cei mici care nu sunt recunoscuți pentru controlul emoțiilor lor!

Citește mai jos ce poți face ca părinte dar și ce poate face cel mic pentru a scăpa de emoțiile negative provocate de începutul anului școlar.

Vizitează școala împreună cu cel mic

Primul pas către un nou an școlar este înscrierea. Folosește-te de această ocazia pentru a afla cât mai multe lucruri despre școală, despre învățători dar și despre nivelul de performanță al școlii respective. Apoi, cu ocazia “porților deschise” ia-l pe cel mic cu tine și vizitati școala împreună. Povestește-i despre lucrurile pe care le va învăța în școală, despre învățători și profesori, și încurajează-l să interacționeze cu alți copii veniți în vizită și să-ți pună cât mai multe întrebări.


Implică-l în pregătirile pentru începutul anului școlar

Aici sunt mai multe lucruri pe care le poți face. Începe prin a-l coopta pe cel mic în alegerea anumitor rechizite școlare de care va avea nevoie în noul an. Lasă-l să-și aleagă penarul și ghiozdanul, stiloul și pixurile, creioanele colorate și cariocile sau coperțile pentru caiete și cărți.



Un alt aspect în care il poți implica este uniforma școlară. Ia-l cu tine la probă, în loc să transmiți măsurile prin telefon și transformă ieșirea într-o ocazie specială.

Un alt lucru pe care ar fi bine să-l pui în practica este să îl rogi pe cel mic să își pregătească singur ghiozdanul. Desigur că va trebui să îl ghidezi și să îi reamintesti însă după o vreme pregătirea ghiozdanului va deveni o rutină.

Și “pachețelul” este o ocazie de care trebuie să profiți: întreabă-l ce ar vrea să mănânce la școală sau surprinde-l cu gustărica lui preferată!


Însoțește-ți copilul în prima zi de școală

Este important să fii alături de copilul tău mai ales atunci când intră pentru prima oară într-un mediu nou. Există o posibilitate reală ca cel mic să fie reticent sau chiar anxios și într-o astfel de situație răbdarea este cheia. Încearcă să nu-l grăbești dar nici nu este bine să rămâi în școală mai mult decât este cazul. Nu uita că pentru copii, prima zi de școală este prima despărțire reală de părinți, sau altfel spus primul pas spre independență.


Focusează-te pe aspectele pozitive

Într-un oraș mic șansele ca cei ce i-au fost colegi la grădiniță să-i fie colegi și în prima zi de școală, sunt destul de ridicate iar acest lucru va face tranziția de la grădiniță la școală mult mai ușoară. Pe de altă parte, în orașe mai mari șansele de a te întâlni cu foștii colegi de grădiniță sunt aproape zero. De aceea te sfătuim să-ți încurajezi copilul să nu se concentreze pe cei ce i-a lăsat în urmă, ci mai degrabă pe cei cu care își va petrece următorii nouă ani din viață. Sfătuiește-l să facă primul pas și să încerce să-și facă noi prieteni chiar din prima zi!


Un alt lucru pe care-l poți face este să îi explici ce se poate întâmpla într-o zi de școală tipică și să încerci să afli care sunt lucrurile care îl neliniștesc pentru a-l putea calma.

Gândește-te la activități care îi fac plăcere copilului tău și accentuează aspectele respective. De exemplu, dacă ai un copil căruia îi place să deseneze îi poți spune că va desena în fiecare zi. La fel, dacă îi plac cărțile, menționează că școala este locul în care va învăța să citească. Totodată îi poți povesti cum a fost prima ta zi de școală și despre cum ai făcut să treci peste emoțiile pe care le-ai avut.


Fii calmă și pozitivă, fă-i poze și fă-ți timp să îl scoți la o cofetărie sau la plimbare după ce îl iei de la școală. Incurajează-l să-ți vorbească despre noii colegi și despre învățătoare și transformă ziua într-o ocazie specială. Nu uita însă că, dacă tu nu îți poți controla emoțiile, copilul tău va avea și el dificultăți în a o face.




Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul