Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu Politica de utilizare cookie-uri.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Scoala de acasa: Cum organizezi invatarea de acasa pentru copilul tau


Fara nicio indicatie cu privire la momentul in care scolile se vor redeschide, parintii intra intr-o noua saptamana de scoala de acasa. Gradinitele si scolile si-au inchis usile de mai bine de zece saptamani. Milioane de copii sunt educati acasa din cauza acestei pandemii cu noul coronavirus Pentru multi parinti asta inseamna ca au trebuit sa-si asume sarcina de a-si invata proprii copii in timp ce lucrau de acasa. Pentru ei au aparut mai multe sarcini care le-au complicat viata si de aceea au nevoie sa recladeasca rutina zilnica, astfel incat lucrul de acasa,  scoala celor mici si timpul petrecut in familie cu acestia, sa functioneze.

De ce trebuie sa ne readaptam vietii cotidiene

Creierul uman are o mare adaptabilitate la nou, capacitate de invatare, dar si o mare rezistenta la schimbare, caracteristica valabila atat pentru adulti cat si pentru copii. Este nevoie de rutina pentru a ne simti in siguranta. Toate acestea se intampla cand circumstantele nou create ne scot din zona de confort prea rapid si mai intens decat se poate adapta creierul nostru. La iesirea din zona de confort ne simtim entuziasmati si energizati, dar asta pana cand totul devine prea mult pentru capacitatea noastra de adaptare, cand devenim anxiosi, iar abilitatea noastra de a invata si de a lua decizii rationale scade.

Cu siguranta, pentru majoritatea dintre noi, este pentru prima data cand a trebuit sa ne izolam acasa, sa fim productivi, sa ii ajutam pe copii sa invete, sa gatim, sa facem curatenie, ritmul si scopurile fiind total modificate de ce a existat inainte. De asemenea, pentru copii este prima data cand a trebuit sa iasa din „normal” pentru a schimba rutina, posibil motiv de creare a unor drame.

Pentru parinti, problema de azi a devenit cum sa structureze mai bine timpul pentru munca de acasa si din casa, dar si cum sa organizeze mai bine scoala de acasa a copiilor. Astfel, trebuie sa se ia in calcul o planificare serioasa, o invatare rapida a noilor rutine, dar nu in ultimul rand o mai buna organizare a biroului, cu instrumentele si rechizitele potrivite pentru a face invatatul mai placut. 

Odata cu blocarea sociala generata de coronavirus, care face parte din noul normal, parintii trebuie sa ajute copii sa se obisnuiasca cu noua lor clasa de acasa, iar pe ei cu noul lor rol de profesor.


Sfaturi pentru parintii care fac scoala de acasa

Invata de la copii cum sa-i inveti. Cere-le copiilor sa te invete ceva, orice. Dupa acest model vei invata cum sa asculti si cum sa predai in stilul lor, pentru ca ei sa prinda repede si cu placere. Se stabileste astfel un nou mediu de invatare. Daca un copil te vede pe tine, parintele-profesor, stand linistit si ascultand ce are de spus, este foarte probabil sa functioneze si reciproca, si sa vada camera de zi sau bucataria ca noua „scoala” sau locul unde sa invete de acasa.

Adu in casa tot ce poti aduce de afara. Multe dintre activitatile pe care in trecut le puteati defasura afara, precum muzeele, galeriile, gradinile zoologice sau botanice si acvariile ofera in prezent tururi virtuale. Aceste variante pot duce nu numai la ocuparea timpului scolarului de acasa, dar cu siguranta inseamna si multe informatii noi si utile. Daca nu-l poti duce pe copil la gradina zoologica, o poti aduce aduci acasa la copil prin intermediul unui documentar sau al unui tur virtual.

Reinventeaza-ti programul cu ce este disponibil prin casa. Nu uita de adevaratele probleme ale omenirii. Explica despre problema deseurilor de plastic incercand sa creezi diferite instrumente sau jucarii din deseuri cum ar fi sticlele de plastic, activitate fara costuri, dar care reduce deseurile.

Profita la maximum de lectiille si educatorii online. Pe internet se gasesc o multime de lectii online, pentru gradinita, clasa pregatitoare si toate clasele elementare, chiar si pentru nivelele superioare sunt lectii pe specializari, romana, limbi straine, matematica, geografie, biologie si alte materii de baza.

Organizeaza invatarea de acasa printr-o buna planificare

Foarte folositoare se va dovedi o buna planificare a evenimentelor saptamanale si zilnice, atat pentru parinti, cat si pentru copii. Vor fi astfel delimitate exact orele de program comun si cele de program separat, existand astfel posibilitatea de a avea si obtine timp pentru efectuarea programului separat, foarte important pentru parinte.

Copiii se pot obisnui astfel cu o independenta supravegheata de la oarecare distanta, care le va da mai multa incredere in fortele proprii. Se vor fixa obiectivele speciale, precum curatenie sau cumparaturi dar si orele de incepere sau sfarsire a programului, cum se petrece normal si la scoala sau la serviciu. Un profesor cu un plan clar de lectie, cu obiective clare de invatare este de baza in scoala de acasa.

Rutina ajuta la regasirea zonei de confort

Este bine sa existe un ritual anume care sa pregateasca copilul pentru inceputul zilei si pentru ritualul programului zilnic de scoala. Mai ales pentru cei mici „Cercul timpului” poate fi o solutie pentru capatarea rutinelor in noile conditii. Aceasta inseamna perioade de pauza pentru a impartasi un gand, o poezie, un dans sau un cantec in familie, poate chiar o poveste.

Poti sa integrezi yoga, dans, perioade de reflexiune sau cultivarea recunostintei fata de un eveniment. „Cercul timpului” poate sa dureze oricat de mult sau putin, oricat este tolerabil pentru copilul tau si ramane o experienta pozitiva. Pentru copiii mai mari, care au depasit stadiul „Cercului timpului”, gandeste-te la o alta modalitate de a te conecta in fiecare dimineata.

Scoala de acasa: cum organizam biroul scolarului

Pentru a organiza biroul scolarului trebuie sa incepi cu stocarea tuturor rechizitelor si cartilor. Sigur se poate face scoala de acasa si daca nu esti foarte organizat, dar a fi putin organizat ajuta foarte mult.

Trebuie sa faci o organizare de rechizite scolare in asa fel ca totul sa fie la indemana si usor de gasit. Se vor procura cutii de plastic cu despartituri care sa se puna in sertare. Se vor cumpara rechizite scolare incat sa avem pentru cel putin doua luni, creioane, lipici, markere, hartie si caiete. Toate vor merge in sertarele din biroul scolarului, impartite dupa utilitate, creioanele si markerele, lipiciul si foarfecele, hartia si folderele. Stocul se reinnoieste inainte de a deveni zero.


Se organizeaza cartile pentru scoala. Un lucru care vine impreuna cu scoala de acasa sunt cartile. Organizarea cartilor poate deveni o problema uriasa datorita volumului mare pe care il reprezinta. Se va folosi un raft pentru aceste carti cat mai aproape de locul unde se invata. Pentru fiecare copil trebuie sa existe un raft si eventual o cutie in care sa-si puna cartile in caz ca este nevoit sa mearga in alta camera pentru a invata, unde se simte mai confortabil.

Asigura-te ca totul are locul lui bine stabilit. Cand vine vorba de rechizite scolare, carti si materiale pentru scoala de acasa, totul trebuie sa aiba un loc, daca nu, zona scolara poate deveni repede greu de folosit. Pentru fiecare copil exista un raft de carti dar trebuie sa nu uitam si de raftul pentru cartile parintelui profesor. Sertarele mici pot fi un ajutor urias in pastrarea la un loc a lucrurilor precum carduri flash, agrafe de hartie si alte obiecte mici.

Pune lucrurile la locul lor. Cand ai terminat de folosit un lucru pune-l imediat la locul lui. Chiar atunci, nu mai tarziu. Aceasta elimina posibilitatea ca lucrurile din biroul scolarului sa se piarda sau sa se strice. In acest fel totul este bine pastrat in ordine.

Gaseste un sistem de arhivare bun. Poate cel mai simplu este sa procuri un sistem de tavi pentru hartie, unde etichetele indica continutul fiecarei tavi si in care vom pune cursurile si lucrarile terminate, care merita tinute.

A organiza o scoala de acasa nu este dificil, mai ales daca sunt urmarite aceste cinci sfaturi. Este nevoie de cateva rechizite scolare bine organizate in biroul scolarului si de pastrarea in timp a ordinii.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul