Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Stam in casa: 5 activitati de interior pentru copii mici si mari


Primavara aceasta a adus o „vacanta” nu numai neasteptata, dar foarte atipica, care ne cere sa vedem doar pe geam cum au inflorit pomii. Vacanta ne tine in casa, de la mic la mare, si totusi trebuie sa facem un efort pentru a continua pe cat posibil programul educational inceput la gradinita sau scoala cu prescolarii si scolarii mici.

Daca pe scolarii mai mari ii putem ajuta la intocmirea unui program in care sa urmeze si completeze programa scolara, la care se adauga perioade si activitati de relaxare specifice varstei, pentru cei mici, care nu inteleg foarte bine situatia, trebuie sa reusim sa alcatuim un program care sa le consume energia suficient, sa nu-i plictiseasca si totodata sa urmeze un ritm de invatare inceput la gradinita.

Varianta oportuna depinde de varsta, temperamentul si preferintele fiecarui copil. Parintii care vor sa le alcatuiasca celor mici un program de „vacanta” cat mai variat au la dispozitie suficiente posibilitati.

Foarte important este sa intelegem ca aceste activitati de interior depind foarte mult de noi, de imaginatia noastra, de rabdarea si participarea noastra. Pentru a umple aceste zile in care cei mici nu pot socializa cu alti copii, vom incerca sa cream idei de jocuri care se pot organiza in casa, dar care ii vor face sa nu se plictiseasca si eventual sa aiba sentimentul ca au si responsabilitati in casa, ajutand in joaca la dereticarea casei sau pregatirea mesei.

Cum sa planifici activitati de interior pentru copii

  • Pentru ca activitatile alese sa fie pe placul copilului, trebuie ca acesta sa ia parte la planificare.
  • Activitatile trebuie sa fie grupate in functie de spatiul din locuinta disponibil, in jocuri pentru dezvoltarea abilitatilor fizice si a motricitatii, jocuri pentru dezvoltarea memoriei, a abilitatilor sociale, a atentiei sau jocuri pentru dezvoltarea comunicarii.
  • Programul trebuie sa fie suficient de lejer, cu pauze intre activitati, pentru a nu obosi. Activitatiile nu trebuie sa se repete foarte des, pentru a se evita plictiseala.
  • Planificarea trebuie sa nu dezvete copilul de la rutina zilnica, de curand deprinsa, a trezitului de dimineata si pregatirii pentru o noua zi.
  • Fara a exagera se pot imagina jocuri care sa implice copilul in operatiunile zilnice de ordonare si strangerea jucariilor si a mesei de lucru, ca o joaca vor fi curatate zilnic rechizitele scolare, pensulele, paharul si paleta pentru acuarele, sculele si planseta pentru plastilina. Poate este bine si sa se inceapa cu punerea in ordine a hainelor.

Marea arta in aceasta perioada este crearea de noi jocuri si activitati care sa fie relativ noi pentru cel mic. Dupa doua sau trei zile toate jocurile si jucariile din dulap au fost incercate si pericolul mare este sa apara plictiseala. Pentru aceasta trebuiesc inventate jocuri si jucarii in care sa nu investim prea mult si despre care sa stim ca nu vor atrage mai mult de o zi sau doua, dar ca vor putea fi reluate peste o saptamana.


1. Activitati fizice, pentru forta, viteza si rezistenta

  • In loc de coarda, se poate sari peste un bat sau o teava de plastic, suficient de usoara, care sa fie miscata pe pardoseala din hol, de la stanga la dreapta cu frecvente diferite, iar cel mic trebuie sa sara peste de fiecare data, fara a fi atins.
  • Tatal sta in patru labe, copilul trece pe sub el, tatal se intinde pe burta si copilul trece peste el. Totul se repeta, iar in felul acesta nu se antreneaza copilul doar fizic, se lucreaza si la atentie.
  • Copilul sta intins pe spate si i se pune la picioare o jucarie usoara pe care o ia cu picioarele si o duce peste cap, unde o lasa, eventual intr-o cutie, pentru a fi mai dificil.
  • Concurs de-a busilea pe un traseu de 2 m sau mai mult, pentru a duce si fixa niste jaloane intr-o anumita ordine dupa care sunt stranse. Ori concurs in doi ori se cronometreaza pentru record.

2. Activitati de interior ce necesita atentie si viteza de reactie

  • Mingii mici, diferit colorate se imping cu viteza spre copilul aflat la maximum 1.5 m si trebuiesc prinse de acesta prin acoperire cu cate un pahar de plastic de aceasi culoare. Paharele sunt cu gura in jos, in fata copilului, el trebuind sa le aleaga si sa prinda si mingea. Trebuie atat viteza cat si atentie.
  • O planseta nai mult lunga se aseaza inclinat pe lungime iar in partea de jos sunt asezate doua cutii. Din partea de sus se rostogolesc mingii de culori si marimi diferite, iar cele portocalii trebuiesc prinse in cutia din stanga, restul in cea din dreapta.
  • Un sac de gunoi se umfla si se leaga, pe el se aseaza o minge, merg si cele de ping-pong. Lovind sacul mingea este aruncata spre o cutie in care trebuie sa ajunga. Concursul este castigat de cine baga in cutie mai multe mingii din 10 incercari, sa zicem.

3. Activitati de interior pentru dezvoltarea indemanarii

  • Un inel se leaga cu patru sfori lungi de cel putin 1 m. Pe inel se aseaza o minge mai mare, atat copilul cat si parintele tin de doua sfori si incearca sa plimbe mingea prin casa, fara sa o rastoarne.
  • Ceva asemanator se poate face si cu o minge mai mare pe care sa o tii pe un fular, copilul dintr-o parte si parintele din alta.
  • Mingii de ping-pong se pun impreuna cu bile mai mici intr-un capac de carton in care este o gaura prin care iese usor mingea de ping-pong, care este cea mai mare. Se misca capacul in asa fel incat sa nu cada bilele mai mici, numai mingiile de ping-pong.
  • Impatureste hartie colorata, in forma de animale si de obiecte, arta origami, incepand cu figurine simple si apoi din ce in ce mai compleze, pentru a dezvolta coordonarea si viziunea abstracta.


4. Activitati de desen si pictura

Copilul va lasa amprenta mainii cu o anumita culoare. De la aceasta silueta va continua desenarea unui animal, care este de preferat sa nu fie fantastic si in final se va incerca obtinerea unui alfabetar cu astfel de animale.

Pe o foaie de hartie se vor desena 6 cercuri colorate diferit. Pornind de la ele se vor desena animale diferite, cu cercul integrat, functie de culoarea avuta. Data urmatoare se poate incerca cu masini sau avioane.

Copilul deseneaza cu ajutorul unui sablon, un oval de exemplu, un numar de capete, la care nu desenezi gura, restul fiind ochi, urechi, personalizate. Pe o folie de plastic transparenta parintele va desena un numar de guri pe care copilul va incerca sa le imperecheze cu capetele pentru a avea diferite fizionomii.

5. Activitati de teatru

Unul dintre cele mai captivante jocuri pentru copii, ce pot fi facute in casa, este cel care implica roluri. Alegeti una dintre povestile preferate ale celui mic si transformati-o intr-o piesa de teatru care sa va introduca intr-un univers de fantezie.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul