Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Sustenabilitate la birou: 25 moduri de a avea un spatiu de lucru eco friendly


Ideea de a avea un birou eco friendly, dincolo de a fi la moda, se bazeaza pe principiile unei bune prietenii cu mediul, de o stare mai frumoasa si o mai buna organizare. Chiar daca este greu de crezut ca ne vom transforma in ecologisti peste noapte, trebuie sa facem mici schimbari pentru a afecta mai putin natura cu activitatile noastre de la birou, altfel spus de a avea o mai mare sustenabilitate si a fi mai verde. Cele 3„R”, „Reduceti”, „Reutilizati”, „Reciclati” au devenit 5„R”, prin aparitia si a „Reparati” si „Reganditi”.

Luand in considerare toti cei 5 „R” si punand in aplicare mai ales regandirea, vor exista modalitati usoare de a crea un birou eco friendly, de a creste sustenabilitatea la birou. Exista masuri care nu doar ca vor transforma biroul intr-unul verde, cu sustenabilitate marita, dar de multe ori vor ajuta la economisirea banilor.

1. Creati o echipa care sustine sustenabilitatea la birou. O astfel de echipa poate constientiza si realiza mai multe, proiectele echipei putand include programe de reciclare mai de succes si contribui la informarea deciziilor de cumparare privind aparatura mai eficienta energetic si la consumabilele de curatare ecologica. O asemenea echipa poate educa personalul prin sesiuni informative cu departamentele locale de apa, energie, sau autoritatea deseurilor. Pot sa urmareasca de asemenea consumul de energie electica, de gaz, apa, cantitatea de rechizite comandate, tinand evidenta si tragand concluzii.

2. Creeaza provocari lunare pentru un birou verde. Provocarile vor fi o modalitate distractiva de a implementa o sugestie verde si care ii va recompensa cu mici premii pe cei care vor continua dupa terminarea perioadei de proba.

3. Opriti electronicele, iluminarea si caldura in fiecare seara. La terminarea programului toate echipamentele trebuie sa fie deconectate de la sursa de curent, adica vor fi scoase din priza, iluminarea si caldura de asemenea. Caldura va fi deschisa inainte de a ajunge angajatii la birou, iluminatul si prizele odata cu sosirea angajatilor mai matinali.

4. Renuntati la pixurile de unica folosinta. Desi sunt mai ieftine, pe termen lung inlocuind doar mina veti face avea un pix calitativ superior la un pret bun. In plus, veti face si o mica economie la spatiul de depozitare.

5. Eliminati deseurile de tiparire. De multe ori dupa imprimare observam greseli, sau ca ultima pagina are doar cateva cuvinte tiparite sau ca un alt spatiu este este irosit. Folositi programe ca GreenPrint sau EcoPrint2 pentru scapa de aceste probleme, programul oferind solutii pe care utilizatorul le accepta sau nu. GreenPrint sustine ca aduce economiile de pana la 17% pe materiale de imprimare.

6. Folositi aplicatii digitale de organizare. Nu este nevoie de tiparirea tuturor documentelor sau planificarile pentru sedinte. Agenda si comunicarile pot fi accesate digital, trimise pe email sau in orice format electronic doriti, si astfel evitati consumul de hartie inutil.


7. Cumparati hartie ecologica. Dupa reducerea consumului de hartie, atunci cand totusi trebuie sa o folosim, pentru a avea un birou eco friendly insistati sa fiti aprovizionati cu hartie fara clor si care are o cantitate mai mare de material reciclabil. Puteti sa cautati chiar hartie produsa din materiale cu mare sustenabilitate, precum bambusul, canepa sau bumbacul organic.

8. Actualizati lista de scrisori de trimis. Asigurati-va ca listele de corespondenta sunt la zi, evitand astfel trimiterea de scrisori inutile, economisind astfel hartia, tiparirea si expedierea.

9. Setati cu atentie fotocopiatorul si imprimanta. Exista setari de printare economica, printare fata - verso, evitati imprimarea color pe cat posibil si folositi fonturi mici.

10. Eliminati screen savers. Poate nu ar fi o idee rea sa desfintati screen saver si sa setati in loc power off dupa acelasi interval de timp.

11. Luati in considerare energia regenerabila. Sursele de energie verde, inclusiv energia solara si eoliana, sunt mai accesibile ca niciodata, cu optiuni, inclusiv instalatii solare pe acoperis si parcuri eoliene pe scara larga. Daca biroul permite merita sa se faca aceasta schimbare.

12. Folositi lumina naturala. Iluminatul artificial reprezinta 40% din consumul de energie electrica intr-o cladire de birouri tipica. De multe ori acest lucru este inutil, deschideti jaluzelele si lasati lumina zilei acolo unde este posibil. Nu lasati luminile pe timp de noapte cand toata lumea este plecata.

13. Instalati senzori de miscare. Instalati intrerupatoare cu senzori de miscare ce vor aprinde lumina pentru o perioada de timp setata. Daca nu exista miscare lumina ramane stinsa.

14. Folositi becuri LED. Aceste becuri au un consum foarte mic de energie si viata lunga.

15. Decorati biroul in culori deschise. Folosind culori deschise si lucioase pentru pereti, lumina zilei se va reflecta mai usor, fiind nevoie de mai putina lumina artificiala.

16. Folositi cartuse de cerneala si tonere refacute. Aceste cartuse costa cu aproximativ 15% mai putin decat cele noi, iar fiecare cartus refolosit economiseste aproximativ 2,5 kilograme de metal si plastic si aproximativ o jumatate de galon de petrol, toate fiind risipite in procesul de fabricatie. Exista si imprimante care nu mai folosesc cartuse de cerneala, ci rezervoare de cerneala ce se incarca direct.

17. Utilizati masini multifunctionale. Fiecare echipament de birou pe care il cumparati produce substante toxice atat in etapele de fabricatie, cat si in cele de distrugere. Cu cat mai putine masini de birou cumparati, cu atat mentineti un mediu sustenabil.


18. Sustineti naveta verde. Companiile pot incuraja angajatii sa reduca emisiile folosind mai des mersul pe jos, cu bicicleta, cu transportul public sau folosind mai multi angajati o singura masina. Compania poate oferi stimulente pentru acest lucru.

19. Eliminati prosoapele de hartie de la baie. Folositi prosoape de bumbac si uscatoare de mana.

20. Instalati aeratoare la robinetele chiuvetelor. Verificati ca toate robinetele au instalate aeratoare cu debit redus pentru a reduce risipa de apa. 

21. Cumparati produse vrac. In loc sa cumparati pachete individuale de cafea, crema, zahar sau alte consumabile, cumparati aceste produse vrac.

22. Folositi produse de curatenie ecologice. Aceste produse protejeaza nu numai sanatatea celor ce le folosesc dar si a angajatilor prin eliminarea substantelor si mirosurilor nocive din birou.

23. Faceti biroul literalmente verde. Plantele absorb poluantii atmosferici si emit ioni negativi sanatosi si oxigen in aer. A avea cateva plante verzi la birou reduce, de asemenea, acel aspect „steril”, facandu-l mai confortabil pentru toata lumea.

24. Reduceti consumul de apa de toaleta. Inlocuiti toaletele vechi cu modele noi cu nivel scazut de consum apa sau cu optiune de jumatate de spalare. Spalarea toaletelor este cel mai mare consumator de apa din cladirile de birouri.

25. Incurajati munca de acasa. Joburile remote aduc beneficii din mai multe aspecte, in primul rand se vor reduce noxele create in urma transportului individual cu masini personale si va reduce densitatea noxelor create in jurul spatiilor de birouri.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul