Este perfect normal ca la intoarcerea din vacanta sa iti fie foarte greu sa revii la ritmul obisnuit. Si asta pentru ca mintea si corpul tau au luat o pauza de la rutina obisnuita pe timpul acestei vacante si nu te poti astepta la cresterea productivitatii dupa o perioada lunga de relaxare. Asa cum iti ia timp pana cand te detasezi cu adevarat si incepi sa te bucuri de vacanta, tot asa vei avea nevoie de cateva zile pana cand reintri in ritmul de viata si munca de dupa aceasta.
In astfel de situatii, cu cat te-ai detasat mai mult si cu cat mai plina de evenimente a fost vacanta si cu atat mai mult vei resimti diferenta la revenire si mai grea va fi organizarea biroului.
Exista insa cateva simple trucuri care te pot ajuta sa treci mult mai usor peste perioada de adaptare si sa revii in forta la ritmul anterior de munca:
1. Revizuiti-va agenda cu o seara inainte. Ai avut mult mai mult decat un weekend lung liber de la locul de munca, cu o multime de soare, distractie si cu siguranta si ceva bere. Verifica-ti agenda in preziua revenirii la munca, astfel incat sa iti poti cartografia ziua in mod corespunzator, corect si fara surprize. Nimic nu e mai rau decat sa fii surprins de o intalnire in prima ta zi de dupa vacanta si sa nu fii pregatit. E bine ca o zi sau doua sa fii pe pilot automat.
2. Nu incerca sa rezolvi mai multe probleme odata, una si buna este perfect pentru inceput. Tendinta naturala pe care o ai este sa te crezi la fel de conectat la cerintele locului de munca ca atunci cand ai intrat in vacanta. Va fi greu pentru tine sa vii la birou si sa nu incerci sa abordezi totul dintr-o data, dar trebuie sa fii realist cu tine insuti si calm. Doar pentru ca ti-ai luat o vacanta nu inseamna ca esti o persoana rea, fara calitati sau ca trebuie sa te grabesti sa faci totul intr-o singura zi. Sa fie foarte clar, in prima zi de dupa vacanta nu ai nimic de demonstrat. Nu este o zi buna pentru cresterea productivitatii. Totul poate incepe cu o singura sarcina si nici aia prea dificila.
3. Reamenajează spatiul de lucru. Incepe prin a iti curata biroul, prima data, imediat dupa ceasca de cafea, dupa ce a fost sters praful si au fost aruncate toate obiectele ce nu-si mai gasesc trebuinta, sticle goale, harti si pahare. Curatenia spatiului de lucru este un lucru mai putin solicitant si este o intrare usoara in programul zilnic, in organizarea biroului, dandu-ti totodata acel mic ragaz necesar inaintea pornirii computerului si accesarea emailurilor.
4. Verifica mesageria vocala. In timp ce astepti pornirea computerului, verifica mesageria vocala. Daca nu iti verifici mesageria vocala chiar de la inceput, pentru ca aproape toti stiu ca ai revenit, poti ajunge ca la sfarsitul programului sa ai de trei sau patru ori mai multe mesaje, fara sa le stii prioritatea. Termina cu mesajele si ai rezolvat deja ceva, facand un pas inainte.
5. Dedica-ti dimineata verificand toate emailurile. Chiar daca te poate speria la inceput numarul mare de emailuri adunate pe timpul vacantei, trebuie sa te conectezi total la ele si sa raspunzi in ordinea venirii lor, adica incepand cu cel mai vechi. Nu lasa pe nimeni sa-ti distraga atentia in timp ce faci aceasta operatiune migaloasa, eventual vii mai devreme la birou pentru a nu te deranja nimeni. Chiar daca iti va fi greu sa te trezesti de dimineata cu o ora mai devreme, acest lucru te va ajuta pe parcursul zilei. Asa ca, daca mergi la birou cu o jumatate de ora sau cu o ora mai devreme inainte de inceperea programului obisnuit o sa ai mai mult timp sa-ti organizezi ziua sau sa-ti faci curat prin inbox.
6. Alcatuieste un to-do list pentru a-ti sti prioritatile. Mai mult ca sigur ca dupa citirea numarului mare de emailuri ai o seama de proiecte aparute in minte. Un to-do list poate fi scris punand in ordinea importantei aceste proiecte, prioritate avand cele din partea superioara a listei. O singura ora de planificare, in care sa pui pe lista ce e de facut si sa stabilesti prioritatile ar fi echivalenta cu o zi intreaga de lucru fara directie pentru o adecvata organizarea biroului. Incearca sa grupezi tot ce ai de facut pe categorii si sa le rezolvi cate una pe rand, pentru a nu pierde motivatia foarte repede.
7. Ia un pranz energizant. Acest sfat este extrem de important, fiind usor sa cazi in capcana lucrului fara oprire inca din prima zi. S-au vazut multe cazuri in care din cauza stresului acumulat de la multele sarcini ce au aparut de rezolvat dupa vacanta, prost manageriate, oamenii nu si-au permis timp sa ia pranzul. Efortul de a recupera timpul petrecut in vacanta a facut ca sa uite de respectarea programului obisnuit si timpul pentru a lua masa de pranz. Este dovedit ca efectele unei alimentatii deficitare te afecteaza in timp. Daca nu mananci, vei fi mai obosit, iritabil, stresat si, in cele din urma, mai putin productiv. Activitatile la revenirea din vacanta trebuiesc planificate cu calm pentru a nu te stresa din prima zi si a anula astfel odihna din vacanta. Este singura posibilitate de a indeplini obiectivul de cresterea productivitatii.
8. Opreste telefonul pe parcursul lucrului. Potrivit OpenMarket, 83% dintre mileniali deschid mesaje text in termen de 90 de secunde de la primirea acestora. Telefonul mobil poate fi cel mai mare pericol pentru distragerea atentiei si poate impiedica cresterea productivitatii la locul de munca. Deci, pune telefonul astfel incat sa nu poti vedea ecranul sau ascunde telefonul in sertar, astfel incat sa nu fii tentat de mesajele text, notificarile facebook si tweet-urile.
9. Respecta-ti programul normal de lucru si ia pauze in timpul zilei. Doar pentru ca ti-ai luat cateva zile libere nu inseamna ca trebuie sa stai la munca peste program intreaga saptamana. Respecta programul de lucru regulat si vei intra cu usurinta in normal. Sa lucrezi fara pauze pentru ca ai de recuperat niste zile de vacanta este clar un esec. Si colegii tai si clientii au fost plecati in concediu. Fii amabil cu tine si aminteste-ti ca ti-ai meritat vacanta si timpul necesar pentru a te relaxa.
10. Nu iti fie frica sa delegi din colegi in timp ce esti afara din birou. „Munca in echipa face ca visul sa mearga”. Daca ceva important trebuie sa iasa in timp ce esti plecat, nu iti fie teama sa ceri favoruri, daca esti dispus sa faci acelasi lucru cand colegul te va ruga. E in regula sa ceri o favoare colegilor, daca nu o faci prea des si sarcina e rezonabila.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult