Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Top 10 sfaturi pentru a invata mai usor pentru examene importante


O intrebare care apare foarte des, mai ales atunci cand se apropie examenele importante, este cum sa inveti mai usor si mai eficient. Reflexul este sa aduni toate materialele avute, carti si notite, sa le citesti si recitesti la nesfarsit. Sa te opresti cand ai considerat ca ai memorat tot sau ai ramas fara timp. Este o initiativa curajoasa, dar deloc inspirata si eficienta pentru invatarea materiei.

Pentru a retine si mai ales pentru a intelege informatiile din manual trebuie sa ai o alta strategie. Sa adopti in stiluil tau de viata obiceiuri care sa-ti imbunatateasca abilitatea de a retine informatia citita.

Aceste abilitati includ abordarea studiului cu atitudinea corecta, in mediul corect, minimizand distragerile, setarea unui program realist, si experimentarea unor jocuri mentale, printre altele. Cheia unui studiu eficient nu se bazeaza pe un studiu indelungat, ci pe unul inteligent.

Sfaturi pentru un invatat rapid si eficient

1. Conteaza felul in care abordezi materia

Se considera ca studiul este o sarcina ce trebuie realizata si nu o oportunitate de invatare. Acest lucru nu este neaparat gresit, insa felul in care abordezi informatia pe care o studiezi conteaza la fel de mult ca lucrurile pe care le inveti. Daca esti distras de diverse problemele, din cuplu, un proiect important sau de jocuri video, atunci procesul de invatare va fi doar un exercitiu frustrant.

Gandeste pozitiv atunci cand inveti si amintesteti de abilitatile avute privind invatatul, evita gandirea catastrofica, incearca sa te incurajezi si sa iti mai acorzi o sansa. Evita sa te compari cu colegii.

2. Locul de studiu este important

Un loc cu foarte multe distrageri nu este un loc indicat pentru a studia. Televizorul, laptopul sau un coleg de camera sunt elemente care foarte usor devin mai interesante decat invatatul si de aceea trebuiesc evitate. Mai bine alegi o biblioteca cu camera de studiu sau o cafenea. Cauta o locatie linistita, gasirea locului ideal pentru invatat este o activitate importanta deoarece acel loc ar putea sa devina locul de invatat pentru urmatorii ani.

3. La locul de invatat ia cu tine tot ce ai nevoie

Cand gasesti locul ideal de a invata, ai tendinta sa iei cu tine tot de ce aparent ai nevoie. Trebuie sa fii foarte atent pentru ca multe din lucruri chiar daca par folositoare pot fi folosite si intr-o alta maniera, distragand atentia si facand sa nu mai inveti eficient. Inainte de a lua cu tine obiecte care te pot ajuta la studiu, intreaba-te serios daca chiar ai nevoie de ele sau nu. Cel mai bine este sa ai cu tine doar hartie, pix, markere si evidentiatoare.

4. Evidentiaza si rescrie notitele

Foarte multa lume simte ca este ajutata sa invete inteligent atunci cand foloseste evidentiatoare pentru a sublinia informatia pe care o considera importanta. Prin conectarea conceptelor similare, procesul de invatare este simplificat, cand se folosesc evidentiatoare, cuvintele marcate functioneaza ca o unealta de invatare rapida doar pentru cel ce a facut sublinierea. Fiecare persoana este unica si felul in care este gestionata informatia este tot unic si nu poate fi eficienta unei alte persoane. Este de preferat sa nu inveti dupa o carte pe care altcineva a folosit evidentiatoare. De asemenea cand folosesti notitele colegilor este de preferat sa te asiguri ca le intelegi si sa notezi propriile conexiuni intre concepte gasite. In caz contrar iti vei aminti mai greu semnificatiile respectivelor notite.


5. Foloseste jocuri de memorie

Jocurile de memorie sau dispozitivele mnemonice sunt metode ce te ajuta sa-ti aduci aminte bucati de informatie prin simpla asociere a cuvintelor adesea utilizate. Multi leaga cuvinte lipsite de sens pentru a forma o propozitie usor de amintit. Prima litera a fiecarui cuvant poate fi utilizata, mai apoi, pentru a construi alte sensuri si informatii. Dispozitivele mnemonice sunt ajutatoare deoarece iti folosesti creierul pentru a memora vizual si cu cat iti folosesti creierul mai mult, cu atat iti imbunatatesti memoria.

6. Practica de unul singur sau alaturi de prieteni

Este foarte adevarat ca practica te apropie de perfectiune. Poti practica rezolvand teste ca la examen sau raspunzand la grile, sau poti cere ajutorul unui coleg de a te examina. De multe ori este eficient sa revizuiesti materia intr-un grup, ideal ar fi mai mic de 5 persoane. Unele grupuri sunt eficiente atunci cand membrii grupului isi adreseaza intrebari sau cand fiecare membru prezinta un capitol.

7. Creeaza un program pe care sa-l respecti

Daca acorzi un interval de timp exact, in fiecare zi, invatatului, vei avea parte de mai putin stres pe o perioada indelungata de timp. Evita solutiile de tip „ingrasa porcul in ajun”,„pe ultima suta de metri”, si aloca un numar de ore de invatat dimineata si un alt numar de ore dupa amiaza, introducand in program si alte activitati cotidiene. Programarea este mai importanta chiar si decat grupurile de studiu.

8. Ia pauze si ofera-ti mici premii

Daca ajungem sa vedem invatatul ca pe o sarcina este normal s-o evitam. Programeaza corect intervalele de invatare. Foloseste tehnica Pomodoro in a lua pauze, 20 minute aloci invatatului si apoi faci o pauza de 5 minute. Dupa ce completezi acest ciclu de 4 ori, iei o pauza mai mare de 15 minute. Considera pauzele in care faci ce vrei ca pe niste premii. Astfel, vei reusi sa controlezi consumul de social media, sa te concentrezi total asupra materiei si sa-ti folosesti timpul in cel mai eficient mod.

9. Pastreaza totul sanatos si echilibrat

Este dificil sa ai un stil de viata echilibrat in timp ce inveti pentru examene, insa cu cat cauti mai mult echilibru, cu atat iti va fi mai usor sa faci lucrurile pe care ti le propui. Cand echilibrul lipseste, lucrurile pe care nu te concentrezi, cum este invatatul, devin mult mai dificile. Asta nu inseamna ca trebuie doar sa studiezi. Distreaza-te, comunica cu prietenii si cu familia ta, insa in acelasi timp gaseste un echilibru intre toate activitatile. A trai sanatos si a fi sanatos, in special pe termen lung, necesita munca zilnica.

10. Cunoaste asteptarile profesorului

Fiecare profesor are diferite asteptari cand vine vorba de studentii sai si informatia pe care acestia ar trebui s-o invete. In timp ce notitele si cursurile sunt un bun punct de plecare, mai bine de atat ar fi sa petreci ceva timp cu profesorul sau cu asistentul acestuia. A comunica cu profesorul, te poate ajuta sa intelegi asteptarile acestuia. A cunoaste asteptarile profesorului inseamna a intelege ce anume informatii sunt mai importante din cursullui si spre ce sa-ti indrepti suplimentar atentia.

Aminteste-ti sa inveti tot timpul. Studiul nu este doar pentru a trece un examen, studiul este un efort continuu pentru a invata lucruri importante, de care trebuie sa-ti pese, incercand sa faci dificilul interesant.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul