Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

10 metode de relaxare a creierului dupa o zi de munca la birou


Corpul uman incepe sa se suprasolicite daca functioneaza zi de zi la maxima capacitate. Rezultatul este unul care pune pe ganduri orice persoana, si anume, nu va mai functiona in mod corect. Acest lucru insa, din pacate, nu se intampla doar o singura data pe an, ci poate aparea in fiecare zi, mai ales dupa o perioada in care s-au realizat ore suplimentare sau persoana in cauza a dus la bun sfarsit un proiect complicat.

Viata oamenilor astazi este una extrem de trepidanta si de stresanta. Dupa o zi obositoare la locul de munca, cele cateva ore libere ramase sunt singura sansa de detasare completa de stresul cotidian. Din acest motiv, relaxarea este binevenita si incarca bateriile tuturor pentru o noua zi de munca. Este nevoie insa de a avea metode de relaxare, pe care folosindu-le cu discernamant sa fie eficiente si sa ne permita o recuperare cat mai completa.

Tot mai multi simt nevoia de a folosi metode de relaxare a creierului nu doar in weekend, ci dupa programul, zilnic. Chiar si specialistii indica acest lucru, ca metoda infailibila de odihnire a corpului si a mintii, recomandand tuturor sa nu se mai multumeasca doar cu o vacanta scurta o data pe an.

Metode de relaxare cu efect rapid impotriva stresului

In cazul in care stilul de viata agitat al unei persoane a devenit deja stresant, expertii afirma ca exista anumite metode de relaxare a creierului ce pot ajuta la redobandirea echilibrului, iar unele dintre ele isi fac efectul chiar si in mai putin de cinci minute.

1. Meditatia. Daca o persoana crede ca a medita inseamna sa stea in pozitii incomode si sa rosteasca timp de o ora "ommmm", se inseala. Orice actiune repetitiva poate fi o sursa de meditatie: mersul pe jos, inotul, pictura, tricotatul, orice activitate care poate calma si relaxa. Daca o persoana se surprinde gandindu-se la treburile de la locul de munca, aspectele problematice ale relatiei sale sau are fel si fel de griji, expertii recomanda golirea mintii de aceste ganduri si reluarea activitatii repetitive. Sunt suficiente doar 5-10 minute de meditatie pe zi pentru a diminua nivelul de stres.


2. Imaginati-va relaxat. Daca prin minte va trec prea multe ganduri pentru a va relaxa, incercati sa vizualizati un tablou relaxant. Pentru ca totul sa fie cat mai concret, se vor crea imagini mentale ale unor locuri cat mai indepartate de realitate, un loc preferat de vacanta, o insula fantezie sau orice altceva care ar putea sa dea nastere la senzatii placute. Ideea de baza este ca mintea sa se elibereze de stres, iar tensiunea sa fie inlocuita cu o imagine care sa declanseze sentimentul de liniste si calm. Cu cat o persoana va reusi sa viseze mai mult cu ochii deschisi, cu atat se va relaxa mai repede.

3. Respiratia profunda. O persoana stresata va respira superficial, in timp ce una calma va respira profund. Deci pentru a transforma tensiunea in relaxare trebuie schimbat modul de respiratie. Se va expira adanc tot aerul din piept, prin buzele usor tuguiate, ca un oftat prelung. Apoi se va imagina ca centrul abdomenului inferior este un loc profund, important. Se va inspira normal si se va expira aerul din nou, tot ca un oftat, eliminand tot aerul din piept si inspirand din ce in ce mai adanc, pana cand stomacul si spatele sunt contractate. Controlati-va fiecare inspiratie si expiratie, in timp ce mintea ramane focusata in zona abdomenului inferior. Se va repeta exercitiul de 10 ori, iar cu fiecare exercitiu senzatia de relaxare va fi mai puternica.

4. Priviti in jur. Modul in care o persoana este ancorata in prezent si traieste fiecare zi ar putea sa-i umple viata, sa i-o faca mai importanta. Atentia trebuie sa se concentreze asupra unei singure activitati ci nu asupra mai multora in acelasi timp. Esential este ca fiecare persoana sa vada lucrurile din jurul ei, mintea sa nu fie tot timpul preocupata cu gasirea a fel si fel de solutii. Atunci cand o persoana traieste in prezent, va reusi sa evite anxietatea si depresia. In aer liber, fiecare trebuie sa se bucure de forma si culorile florilor, sa auda ciripitul pasarilor sau sa vada frumusetea unui copac. Cand mintea cuiva va fi concentrata asupra unui lucru din prezent, stresul se va diminua.

5. O cana de ceai fierbinte. Evitati cafeaua sau chiar ceaiul negru care pot creste nivelul de stres. Ceaiul de musetel este favoritul traditional pentru calmarea mintii si reducerea stresului.


6. Manifestati-va afectiunea. Sentimentul de relaxare poate fi indus prin mangaierea animalului de companie, prin imbratisarea unui prieten sau a unui membru de familie, dezmierdarea partenerului de viata sau discutia cu un prieten despre lucrurile bune din viata. Expertii afirma ca interactiunea sociala ajuta creierul sa gandeasca mai bine, incurajand gasirea de noi perspective si solutii la situatii care pareau imposibil de rezolvat. Studiile au aratat ca si mangaierea cainelui sau pisicii poate fi util pentru scaderea tensiunii arteriale si nivelului de cortizol din organism.

7. Incercati tehnici de automasaj. Cand muschii sunt tensionati si nu aveti timp sa vizitati un profesionist pentru a va deconecta, poate fi incercata pentru obtinerea relaxarii o tehnica simpla de automasaj prin asezarea ambelor maini in zona umerilor si gatului, si presati cu degetele si palmele. Masati riguros, pastrand umerii relaxati. Asezati una dintre dintre maini pe antebratul celeilalte si strageti si framantati muschii cu toate degetele mainii. Masati in acest fel toata zona de sus in jos si invers, de la cot catre palma. Repetati cu celalalt brat.

8. Luati-va o pauza. Adultii au nevoie de pauze, mai ales atunci cand simt ca sunt pe cale sa izbucneasca. Specialistii sugereaza gasirea unui loc linistit pentru odihna si pentru indepartarea stresului. In acest loc se va respira adanc de cateva ori, atentia va fi concentrata asupra eliberarii tensiunii si a calmarii batailor inimii. Mintea se va relaxa ca si intreg organismul iar in minte trebui sa persiste urmatoarea fraza: timpul este intotdeauna suficient, iar stresul trebuie sa dispara.

9. Muzica de relaxare. Muzica poate calma bataile inimii si poate alina sufletul, spun expertii. Asa incat, atunci cand lucrurile se inrautatesc, va puteti lasa invaluiti de sunetele muzicale, iar bataile inimii vor fi calmate de tempoul lent al unui cantec de relaxare. La fel de potrivita este si muzica clasica.

10. Luati o pauza de atitudine. Treizeci de secunde sunt suficiente pentru ca ritmul alert al inimii sa se linisteasca. De aceea, specialistii recomanda angajarea inimii si mintii intr-o gandire pozitiva. Se poate incepe prin a vizualiza cu ochii mintii orice ar putea declansa sentimente pozitive, imaginea copilului, a partenerului de viata, animalelor de companie, o imagine placuta de vacanta sau orice altceva ce v-ar face sa respirati incet, lent sa va relaxati muschii tensionati si incordati si sa zambiti. Atitudinea emotionala pozitiva poate calma si echilibra ritmul inimii, contribuind la sentimente de relaxare si pace.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul