Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

10 obiceiuri de dimineata care te fac productiv toata ziua


Dimineata cand suna desteptatorul si tie iti este foarte greu sa renunti la somn, productivitatea nu este tocmai primul lucru la care sa te gandesti. Există multe pareri personale, sustinute de studii de specialitate, care sustin ca efectuarea unui ritual inainte de intrarea intr-o situatie stresanta poate reduce sentimentele de anxietate si poate imbunatati performanta.

Desi nu este nici spectacol si nici meci de campionat, munca este o activitate bazata pe performanta, care poate aduce multa anxietate zilnica oamenilor in toate tipurile de munca efectuata. De fapt, 83% dintre cei ce muncesc considera ca bunastarea lor mentala influenteaza cresterea productivitatii muncii lor.

Este clar ca toata lumea ar vrea sa incerce o formula care sa ajute sa aiba in permanenta tot ce are nevoie pentru a fi cat mai productivi la locul de munca si sa profite cat mai mult de ziua de lucru. De aici ideea ca pot exista niste ritualuri care sa ne faca sa ne simtim bine si care ne pregateasca de fapt creierul pentru munca din ziua respectiva, avand consecinte asupra performantelor noastre.

Chiar daca unele ritualuri ar putea parea puerile, se pare ca pot fi de ajutor atunci cand vine vorba de cresterea productivitatii si performanta la locul de munca. Studiile au aratat ca ritualurile ne pot ajuta sa asumam provocari dure la locul de munca, sa crestem productivitatea si chiar sa scadem anxietatea. Nu vei sti niciodata ce ritualuri sunt mai potrivite pentru tine decat dupa ce le incerci si analizezi cand te-ai simtit mai bine, cu chef suplimentar de munca.

Pentru a va ajuta sa va sporiti performantele la locul de munca sa va reduceti anxietatea, incercati aceste 10 ritualuri zilnice, pe care le puteti incerca pentru a va spori productivitatea zilnica.

1. Seteaza alarma cu precizie. De ce sa aveti un timp de trezire super-precis? Exista ceva psihologic in a fi specific, care ii spune creierului sa acorde o atentie deosebita, este acelasi motiv pentru care ne inghesuim in fiecare dimineata sa intram in compania noastre la ora fixa. Obisnuinta anterioara era setarea alarmei in jurul orei 6:00 dimineata, schimband apelul de trezire cu cateva minute inainte sau inapoi in fiecare zi si de multe ori amanand trezirea. Acum nu mai fac compromisuri, alarma este setata pentru 5:55, iar rutina specifica este inradacinata in psihicul meu, obligandu-ma sa ma ridic din pat la timp.

2. Dus cu apa rece. Poate parea o prostie, dar incercati-o inainte de o zi in care aveti o multime de intalniri sau o zi in care aveti mult de lucru pentru a finaliza o lucrare cu termenul in acea zi. in loc sa-ti incepi ziua cu un dus fierbinte, incearca sa optezi pentru unul rece. Apa rece creste circulatia sangelui si elibereaza endorfine, care pot spori starea de spirit a unei persoane si o pot face mai productiva. Raceala ii da sistemului nervos o lovitura ca un reset. Acest lucru va va ajuta, de asemenea, sa va treziti dimineata.

3. Noteaza ce vrei sa faci in acea zi. In timp ce astepti ca aparatul de cafea sa-ti prepare licoarea diminetii, noteaza-ti intr-un caiet sau pe blocnotes-ul telefonului ce obiective ai pentru acea zi. Notandu-ti obiectivele te va face constient de ce ai de facut si mult mai determinat să le atingi. Cand constientizezi o intentie, este mai usor sa te concentrezi pe ce ai de facut.

4. Ofera-ti un timp doar pentru tine. Foarte multe persoane, parinti in special, spun ca aceasta este, cea mai importantă parte a ritualului de dimineata. Daca ai copii care merg la scoala te poti trezi cu jumatate de ora inaintea lor pentru a avea un timp doar pentru tine. nu conteaza ce anume faci, important este ca acel timp sa ti-l dedici tie. Vei incepe ziua cu mai multa energie si satisfactie.

5. Ia un mic dejun sanatos. A lua un mic dejun sanatos nu este doar un mit, nutritionistii sustin ca un mic dejun sanatos reprezinta inceputul ideal in orice zi, daca vrem sa avem gandurile mai limpezi si sa ne creasca productivitatea la locul de munca. Formula unui mic dejun echilibrat, care sa ne furnizeze satietate si energie, se bazeaza pe carbohidrati si proteine in proportii egale. Carbohidratii ii imprima corpului tau energia necesara pentru a functiona, iar creierului combustibilul de care are nevoie pentru a-ti mentine cea mai buna stare de spirit.

6. Amana verificarea emailurilor. Incearca aceasta rutina inainte de a reveni la serviciu, dupa o saptamana lunga si grea sau dupa vacanta. Daca verifici emailurile in timp ce lucrezi la o sarcina, iti veti distrage atentia si te vei ocupa doar de emailurile. Chiar daca aparatent ti se pare ca rezolvi foarte multe lucruri, statisticile arata ca va vor trebui cel putin 12 minute sa reiei vechea sarcina. Este de preferat sa termini sarcina curenta si abia apoi sa incepi o sarcina noua, numai asa avand continuitate beneficiati de cresterea productivitatii.

7. Opreste toate dispozitivele care pot distrage atentia. Un alt ritual util este inchiderea dispozitivelor care distrag atentia. De exemplu, porniti smartphone-ul in modul avion pentru cateva ore, astfel incat sa va puteti concentra atentia asupra unei singure sarcini pana la finalizarea sa completa. Chiar daca pare un lucru un pic cam dificil, deoarece doriti sa aveti la dispozitie toate gadgeturile, dar daca trebuie sa recuperati niste timp, anuntati-va echipa ca veti fi indisponibil pentru cateva ore, astfel incat sa va puteti face treaba. Este unica solutie de a nu va distrage atentia si a nu va scoate din flux.

8. Exercitii de respiratie. Indiferent daca ai un termen limita strans sau o prezentare in acea zi, daca simti anxietate, un ritual care te ajuta sa te calmezi este sa incepi ziua cu cateva exercitii de respiratie. O practica rapida de atentie zilnica, cum ar fi numararea inspiratiilor si expiratiilor timp de 10 minute, poate ajuta la ameliorarea stresului, va poate ajuta sa va calmati, sa va concentrati din nou asupra sarcinii la indemana si sa nu va lasati cuprinsi de ganduri negative sau de griji. incercati acest ritual inainte de a trata cu un client nemultumit sau chiar cu un angajat. Cel mai bun procedeu este sa inchizi ochii, sa stai in pozitie verticala si sa te concentrezi la respiratie inainte de a intra in aceea intalnire sau conversatie.

9. Pauza de 5 minute dupa fiecare 25 minute de lucru. Daca secventa de lucru pare prea scurta faceti pauza de 10 minute la fiecare 50 minute lucrate. Incercati aceasta metoda de disciplinare a programului inainte de a aborda lista de sarcini. Pauzele frecvente iti mentin mintea proaspata si concentrata.

10. Detensioneaza-ti corpul. Este vorba despre a fi constient de starea ta actuala. Miscarea simpla a corpului, mersul prin camera sau cateva exercitii de intindere a gatului, va pot ajuta sa va detensionati musculatura pentru cateva minute si sa puteti sa o luati de la capat cu mai multa energie.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul