Exista un sentiment de libertate si relaxare, care vine odata cu munca din confortul propriei case. Nu trebuie sa te trezesti devreme pentru a face naveta, iar prietenii tai blanosi iti pot sta alaturi toata ziua. Dar, pentru ca nu se poate lucra din pat sau de pe canapeaua din living, pentru ca in cele din urma se va dovedi neconfortabila, amenajarea biroului acasa contribuie la separarea vietii personale de cea profesionala, ajutandu-va sa ramaneti concentrat si productiv in timpul orelor de munca.
Biroul de acasa sau spatiul de lucru este foarte important pentru cei ce lucreaza de acasa, fiind un loc in care creativitatea si productivitatea trebuie sa ajunga la cote maxime. Indiferent cat timp petreceti la biroul de acasa, intreaga saptamana de lucru sau doar cateva ore, acest loc trebuie sa fie confortabil si primitor pentru a va face munca mai eficienta. Indiferent daca amenajarea biroului acasa va fi facuta intr-o anexa, un dormitor mic sau doar in coltul unei camere, exista cateva elemente esentiale care trebuie luate in consideratiei.
1. Locatia este foarte esentiala
Ideal ar fi sa existe o delimitare clara intre spatiul de lucru si restul casei, dar biroul nu trebuie neaparat amplasat intr-o camera separata. In majoritatea locuintelor, biroul este incorporat in cadrul unei camere. Cheia pentru alegerea unei bune locatii pentru biroul de acasa este sa te gandesti cand si unde il folosesti pentru a avea conditii optime, a fi departe de fluxul zilnic sau distragerile gospodariei si a nu-i deranja pe ceilalti din familie din rutinele lor cotidiene.
2. Asigurati-va ca dispuneti de suficient spatiu
Pentru ca amenajarea biroului acasa sa fie suficient de confortabila este necesar sa aveti suficient spatiu pentru a va deplasa usor dintr-o parte in alta, si atunci cand va ridicati in picioare sa fie suficient spatiu pentru ca scaunul sa se poata da in spate fara sa va incomodeze. Pentru o mai buna evaluare a spatiului considerati valorile folosite de designerii profesionisti pentru o statie de lucru, si anume de 150 cm latime si 210 cm in adancime.
3. Alegerea unui birou si unui scaun ergonomic si functional este esentiala
Biroul trebuie sa fie suficient de lat, cam 120 cm, pentru a incapea alaturi de computer si orice altceva va este necesar pentru lucru, o imprimanta, o tava pentru documente sau spatiu pentru a lua notite. Daca nevoile tale nu sunt foarte mari se poate ca biroul de acasa sa fie chiar si mai putin lat, cu toate ca majoritatea considera ca un birou cu peste 150 cm latime este foarte confortabil. Problema reala este de cat spatiu real dispuneti. Deoarece biroul de acasa nu este reglabil, trebuie ales unul cu inaltime de 70 la 75 cm, care este un interval acceptabil. Scaunul de birou este recomandat sa aiba inaltimea sezutului reglabila intre 38 si 55 cm pentru ca pozitia spatelui sa fie dreapta, unghiul facut de brat cu antebratul cand scriem la tastatura sa fie de 90⁰ la 100⁰ si monitorul sa fie vazul sub un unghi de minimum 20⁰ la o distanta de 40 la 75 cm. Pe cat posibil investiti intr-un scaun de buna calitate, confortabil si reglabil.
4. Spatiile de depozitare si rafturile sunt importante
Depozitarea este adesea trecuta cu vederea la organizarea biroului, ceea ce va poate afecta serios productivitatea. Cand proiectati biroul de acasa trebuie sa va asigurati ca includeti suficiente rafturi, dulapuri si sertare pentru depozitarea tuturor celor necesare. Luati in considerare fluxul de lucru pe care il aveti, adica ce intra, unde va ramane in timp ce lucrati si unde merge atunci cand este finalizat, si incercati sa folositi rafturile pe care le aveti deasupra mesei de lucru, dulapurile din lateral sau din spate, precum si sertarele pentru organizarea biroului asa cum trebuie. Pastrati activitatea curenta la indemana si localizati locul de depunere in apropiere. Daca aveti nevoie de materiale de referinta, folositi un raft de langa birou pentru a le tine aproape.
5. Pune accent pe lumina din birou
Daca se poate alegeti o locatie cu lumina naturala si chiar cu o vedere relaxanta, biroul de acasa pozitionat in fata ferestrei sau intr-o locatie in care ecranul computerului nu va fi afectat de stralucirea din fereastra fiind ideala. Jaluzelele pot ajuta la reducerea oricarei straluciri fara a intuneca camera. Puteti imbunatati lumina naturala incluzand o oglinda si pastrand majoritatea peretilor intr-o culoare deschisa. O lampa de tavan sau un lampadar cu becuri luminoase, ce ofera o lumina generala buna, sunt binevenite seara. Puteti include o lumina de birou ca lumina suplimentara daca este nevoie.
6. Ascundeti firele si cablurile intr-un mod estetic
Imaginea unui birou infundat in fire care atarna de peste tot este neplacuta si neproductiva, dand impresia de ingalat si sufocant.
7. Accesorizati si personalizati biroul de acasa
Amenajarea biroului acasa este ca nu sa te simti bine si confortabil, fara sa fii constrans de stilul acestuia. Este casa ta si poti sa amenajezi si sa faci organizarea biroului in stilul casei tale, gandindu-te la ce te poate inspira si bucura. O piesa de arta preferata, o colectie de obiecte sau vopsirea intr-o culoare revigoranta vor face ca biroul sa-ti fie mai aproape.
8. Creeati un loc de discutie
Daca prin natura lucrului de acasa ai putea avea clienti pe care trebuie sa-i intalnesti si nu poti face asta lucru in locuri publice, este de preferat cand proiectezi zona biroului sa existe si unul sau doua scaune in plus, pentru a primi astfel de invitati.
9. Aduceti viata biroului de acasa cu plante de interior
Plantele au un efect calmant si te fac sa te simti mai concentrat si mai productiv, oferind si beneficii pentru sanatate, deoarece multe sunt purificatoare naturale de aer. Fiind acasa la tine iti poti alege plantele care iti plac si care iti transmit energie pozitiva.