Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Activitati creative pentru copii: idei de joaca pentru o vacanta… colorata


Dupa implinirea varstei de trei ani, copilul are deja propria intelegere cu privire la lumea inconjuratoare. Cei mici invata despre lumea inconjuratoare prin joc si distractie si mai ales prin activitati adaptate varstei lor. Parintele are responsabilitatea de a sprijini copilul sa isi dezvolte capacitatea lui naturala de a invata.

Preluand rolul de educator si pe timpul vacantei, trebuie sa se alature lumii magice a copilariei si sa se distreze impreuna cu copilul folosindu-se de activitati creative pentru copii potrivite varstei acestuia. De aceea, la aceasta varsta a copilului, rolul parintilor in dezvoltarea copilului este esential, ei trebuind sa-i asigure micutului o multime de oportunitati pentru a avea ocazia de a invata, atragandu-l in jocuri distractiv-educative.

Pentru aceasta parintii vor alcatui celor mici un program de vacanta cat mai variat, cu activitati copii in aer liber dar si cu activitati de interior.

Pentru ca sunt bine cunoscute beneficiile desenatului asupra dezvoltarii copiilor se vor introduce printre activitatile zilnice de vacanta si diferite jocuri distractiv-educative bazate pe desenat si colorat.

Desenatul si coloratul

Beneficiile desenatului sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului, acesta intarind si stimuland emisfera stanga a creierului, asociata laturii rationale, dar si emisfera dreapta, care este asociata laturii emotionale si creative. Desenatul este in acelasi timp o activitate foarte placuta copiilor si cum totul se face doar prin joaca, copilul resimte placerea miscarii desenand.

Atunci cand copilul controleaza miscarea si desenul, el progreseaza pe plan psihologic, motric, intelectual si afectiv. Desenatul reprezinta o mare capacitate pe care trebuie sa o incurajam la copii inca de la cea mai mica varsta.


Pentru ca beneficiile desenatului sa fie depline pentru copil acesta nu trebuie sa se confrunte cu nici un fel de bariera emotionala sau mentala atunci cand deseneaza. Nu trebuie sa se ingrijoreze de privirea celor din jur, de ceea ce cred ei, deci sa nu aiba nicio problema atunci cand vine vorba despre a-si arata desenele.

Desenatul si coloratul sunt activitati copii foarte placute de acestia, iar beneficiile desenatului sunt multiple:

  • Stimularea imaginatiei si creativitatii. Micutii care la varsta lor nu stiu sa citeasca, sunt insa fascinati de culori si de desene, singurul limbaj pe care il inteleg.
  • Dezvoltarea motricitatii fine. Copii invata sa tina corect unealta de scris in mana, dezvoltand totodata musculatura de la nivelul mainii, degetelor si incheieturii, de mare ajutor ulterior si la scris.
  • Imbunatatirea coordonarii mana – ochi. Alegerea culorilor, manuirea creioanelor, aplicarea lor in anumite locuri, respectarea spatiilor delimitate si ascutirea creioanelor toate ajuta la dezvoltarea acestei abilitati.
  • Imbunatatirea capacitatii de concentrare, a atentiei la detalii si a rabdarii. Lucrul la o plansa si ambitia de a o termina de colorat poate antrena concentrare copiilor si le poate imbunatati rabdarea.
  • Dezvoltarea abilitatii de planificare. Copii se gandesc dinainte ce culori vor folosi si isi fac in minte o structura, ei pornind de la culoarea preferata sau de la elementul colorat cel mai mare.
  • Ajuta la cresterea increderii in sine, fiind foarte mandri si fericiti cand termina o anumita activitate. Daca se mai adauga si lauda efortului, venita de la parinte, cu atat castigul e mai mare.

Desenatul si coloratul pot fi activitati de interior cu cateva creioane colorate, si hartie, carioci sau acuarele, pe caiete de desen sau ca activitati de exterior, pe un trotuar mai putin circulat, o curte betonata sau intr-un parc linistit si o cutie plina cu creta colorata. Puteti lua in calcul si o tabla acasa, verde pentru creta sau alba pentru markere speciale.

Jocuri distractiv-educative de desenat si colorat pentru vacanta

Deseneaza cu sabloane, indicat intre 2 si 4 ani. Daca ai sabloane cu forme de animale si plante invata copilul sa urmareasca formele si sa deseneze, iar in cele din urma sa le coloreze. Pentru „next level” cere celui mic sa faca o ilustratie punand impreuna mai multe contururi de sabloane. Daca nu ai sabloane invata-l cu niste forme de fursecuri din cele care au forme de brad, cocos, stea, sa faca acelasi lucru. Poti face impreuna cu copilul sabloane dintr-un carton mai gros sau dintr-o coperta de dosar de plastic. Ai avea si mai multe activitati intr-una, desenat si decupat sablonul, si apoi desenat din nou.


Stampileaza, indicat intre 2 si 4 ani. Intr-o farfurie se pune putina apa, care sa acopere tot fundul farfuriei si se coloreaza cu acuarele cu ajutorul pensulei. Cu palma inmuiata in acuarela se stampileaza foaia cu palma intreaga, partiala sau cu degetele, astfel ca la sfarsit sa se obtina un animal. Animalul se poate completa dupa uscare si cu alte culori pentru a face anumite detalii.

Cartile de colorat, indicat intre 2 si 4 ani. Se studiaza impreuna cu copilul cartea de colorat si se coloreaza pe rand. Poate fi pus copilul sa reproduca desenele din carte asa cum isi aminteste.

Carti de colorat cu contururi inchise, indicat intre 2 si 5 ani. Desenul este realizat din diferite contururi, fiecare contur avand un semn distinctiv intr-un colt. Daca copilul coloreaza fiecare contur ce are un anumit semn distinctiv cu o culoare la terminarea colorarii ar trebui sa recunoasca ce reprezinta ilustratia. In timp poate ajunge la desene mai simple sa imagineze ce reprezinta desenul chiar inainte de colorare. Daca culorile sunt insemnate cu numere se va obisnui cu acestea.

Invatarea numerelor si a literelor, indicat intre 2 si 4 ani. Un exercitiu usor pentru invatarea numerelor este desenarea pe o coala de carton a unor patrate mai mari in interiorul carora sa scrii numerele. In fiecare patratel deseneaza mici cerculete pentru ca cel mic sa le poata numara, un cerculet pentru cifra unu, doua pentru cifra 2, etc. Poti sa schimbi cerculetele cu diferite obiecte pe care copilul sa le poata recunoaste mai usor, cum ar fi pentru cifra unu sa desenezi o portocala, pentru cifra doi doua mere, etc. In privinta literelor poti apela tot la cartonase pe care sa desenezi litera si un lucru sau obiect care incepe cu litera respectiva.

Jocuri magnetice de puzzle, indicat intre 2 si 4 ani. Jocurile de acest tip sunt reprezentate de magneti ce reprezinta animale domestice si salbatice, si plante care trebuie sa fie aranjate pe anumite fundaluri magnetice, unde se potrivesc, la ferma, la pasune, in padure, etc. La sfarsit, dupa explicatii date, putem ruga copilul sa reproduca desenul.

Carti de desenat dupa numere, indicat intre 3 si 5 ani. Desenul este realizat din numeroase puncte numerotate, adica fiecare punct are langa el un numar. Conturul desenat se poate realiza prin unirea prin linii a cite doua puncte in ordinea numerotarii. La sfarsit se recunoaste desenul si se poate chiar colora. Este un mod foarte usor de a invata copilul sa numere, nu numai sa deseneze.

Invatarea limbii engleze prin joc, indicat intre 3 si 6 ani. Colectia „My little pony” este o colectie de carti in limba engleza cu jocuri si pagini de colorat. Poti comanda orice numar doresti. Fiecare numar vine impreuna cu un articol nou pentru colorat si decorat. De la stilouri parfumate, la stampile cu caractere colorate, benzi decorative cu sclipici dar si stickere care stralucesc in intuneric. Colorati impreuna, jucati-va si colectionati toate creioanele colorate, abtibilduri, stampile si celelalte alte surprize ale colectiei „My little pony”. In plus, ajuta-ti copilul sa invete engleza cu aceste carti in limba engleza create special pentru cei mici.

Tangram, indicat intre 3 si 6 ani. Tangram este un joc traditional chinezesc in care jucatorul creaza diverse desene avand la dispozitie 7 forme geometrice de baza,diferit colorate. Este jocul ideal pentru a pune copilul sa deseneze diferite animale sau obiecte abstracte, combinand numai aceste forme geometrice. Jocul stimuleaza imaginatia, creativitatea si indemanarea, invatand copilul totodata sa deseneze din forme geometrice de baza.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul