Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Acuarele, tempera și alte articole pentru ora de desen - Ghid complet


Pictura este o activitate relaxantă și distractivă pentru copii, dar în același timp, le aduce numeroase beneficii: îi ajută să transmită idei, să exprime emoții, să-și dezvolte simțul estetic și imaginația, să devină mai atenți și mai răbdători, contribuie la dezvoltarea senzorială și îmbunătățește abilitățile motorii. De aceea este bine să încurajăm copiii să își petreacă timpul pictând sau desenând.

Pentru o experiență plăcută, este bine ca pentru ora de desen a copiilor să alegem cele mai bune instrumente pentru pictură. În continuare vei face afla tot ce trebuie să știi despre acuarele, tempera și guașe, dar și despre pensulele de pictură, astfel încât să iei cea mai bună decizie atunci când vrei să creezi un kit de pictură pentru copilul tău.

Cuprins

1. Acuarele

a. Ce sunt acuarelele

b. Scurta istorie a picturii cu acuarelă

c. Ce implică tehnica picturii cu acuarele

d. Ce sunt creioanele acuarelă și cum se folosesc pentru a transforma un desen în pictură

2. Tempera

a. Ce este tempera?

b. Cum se folosește tempera

c. Ce sunt creioanele tempera

3. Guase

a. Ce sunt guașele

b. Diferența dintre guașe și tempera

c. Diferența dintre guașe și acuarele

4. Pensulele de pictură

a. Materiale folosite la crearea pensulelor

b. Tipuri de pensulă pentru pictură

FAQ - Intrebari frecvente despre acuarele, tempera și guase

1. Acuarele

a. Ce sunt acuarelele

Acuarelele sunt vopsele compuse din pigmenți amestecați cu gumă arabică, aditivi și conservați care, în contact cu apa, se înmoaie și pot fi transferate pe o suprafață, de exemplu pe o foaie de hârtie, cu ajutorul unei pensule.

Există peste 100 de pigmenți utilizați în vopseaua de tip acuarelă. Aceștia pot fi naturali sau sintetici. Unii pigmenți naturali sunt greu de obținut, de aceea anumite culori sunt mai scumpe. Spre exemplu, pigmentul Lapis lazuli, obținut din piatra prețioasă cu același nume, este cel mai scump pigment din lume, chiar mai scump decât aurul. De asemenea, cantitatea de pigment din vopsea este responsabilă de calitatea acesteia. Majoritatea producătorilor oferă două tipuri de acuarelă: acuarele profesionale și acuarele pentru copii sau amatori. Acestea sunt disponibile sub formă de pastile mici și tari, la tub sau sub formă lichidă.

b. Scurta istorie a picturii cu acuarelă

Originile picturii cu acuarelă datează încă din Paleolitic, când oamenii preistorici foloseau ocru, cărbune sau alte substanțe naturale pentru a desena pereții peștere. În Evul Mediu, pe post de culori se foloseau fibre vegetale măcinate sau pământ, amestecate cu o substanță gumoasă sau ou. Cu acest amestec se decorau manuscrisele care înfățișau scene religioase sau se înfrumusețau literele majuscule și chenarele ornamentale. Pictura cu acuarelă ca tehnică a fost recunoscută odată cu perioada Renașterii, iar cele mai vechi lucrări realizate în acuarelă aparțin artistului german Albrecht Dürer (1471–1528), care obișnuia să picteze elemente botanice, animale sălbatice și peisaje.


Mai târziu, în Anglia secolului al XVIII-lea, pictura în acuarelă ținea locul jurnalelor de călătorie. De asemenea, era folosită la ilustrarea hărților, terenurilor, fortificațiilor și a lucrărilor publice. Poate de aceea, pictura în acuarelă a devenit un soi de „artă națională” în Anglia. În Europa Continentală acurela a fost folosită mai puțin, fiind preferată pictura cu guașă.


Sursa foto: Wikipedia

c. Ce implică tehnica picturii cu acuarele

Tehnica picturii cu acuarele constă în diluarea vopselii cu mai multă sau mai puțină apă, apoi transferarea ei pe hârtie pentru desen, folosind pensule pentru acuarelă. Culorile care reies sunt destul de transparente, ceea ce este caracteristic pentru acuarelă. La început pare a fi greu de controlat, deoarece acuarela diluată cu prea multă apă tinde să se împrăștie pe toată suprafața hârtiei. Spre urmare, la primele încercări ar fi bine să fie folosită mai puțină apă.


Autor Albrecht Durer

Sursa foto: www.theartstory.org

Tehnicile de bază ale picturii cu acuarele sunt:

  • umed pe umed – constă în aplicarea vopselei umede pe o suprafață umedă și nu oferă prea mult control asupra picturii
  • umed-pe-uscat – se aplică vopseaua umedă pe o suprafață uscată, ceea ce oferă control asupra picturii, iar formele și liniile sunt mai precise si mai bine definite
  • uscat pe umed – se folosește o perie uscată pe suprafața umedă pentru a evidenția texturi și locuri în care schimbările de culoare sunt foarte subtile
  • uscat pe uscat – în acest caz, cu pensula ușor umezită se ia puțină culoare și se folosește pentru a lucra la cele mai fine detalii ale picturii

d. Ce sunt creioanele acuarelă și cum se folosesc pentru a transforma un desen în pictură


O alegere inedită și interesantă, creioanele acuarelă te salvează dacă nu ai la îndemână acuarele obișnuite. Aceste creioane colorate și solubile în apă pot fi folosite ca niște creioane clasice, dar și atunci când dorim să obținem un desen asemănător cu o pictură. Magia se întâmplă datorită liantului pe care îl conțin pigmenții din aceste creioane. Astfel, după crearea unui desen cu creioanele acuarelă, se aplică peste suprafață o pensulă umezită în apă, ceea ce va face culorile să de disperseze, obținându-se astfel un efect de acuarelă.

2. Tempera

a. Ce este tempera?

Tempera este o vopsea cu uscare rapidă, formată din pigmenți, apă, carbonat de calciu, celuloză și un liant solubil în apă și lipicios, cum e amidonul sau gălbenușul de ou, cel din urmă fiind folosit în preponderență de profesioniști deoarece conferă picturii o mai mare rezistență în timp. Pictura cu tempera s-a practicat până în anul 1500, când a fost înlocuită de pictura în ulei. Această tehnică este una foarte veche, pe piață existând exemple chiar din secolul I după Hristos. Anume cu tempera au fost decorate și sarcofagele egiptene timpurii. În prezent tempera continuă să fie folosită în astfel de țări precum sunt Grecia și Rusia, prin această tehnică fiind pictate icoanele ortodoxe.


b. Cum se folosește tempera

Adesea numită “vopsea pentru afișe școlare”, tempera este ușor de utilizat și ușor de curățat. Disponibilă în multe culori strălucitoare, tempera este folosită mai ales pentru proiecte de artă făcute de copii, fiind o vopsea non-toxică ce poate fi folosită în siguranță de cei mici. Unele companii produc și tempera din ingrediente non-alergice, un lucru excelent având în vedere că sunt folosite de copii.

A nu se confunda cu tempera pe bază de ou, care este folosită doar de artiști. Tempera pentru copii este potrivită pentru a picta cu mâinile, se poate aplica în mai multe straturi de vopsea și se usucă rapid.

Atunci când copilul pictează cu tempera, trebuie sa te asiguri că are toate instrumentele necesare în apropiere, deoarece vopseaua se usucă rapid, ceea ce înseamnă că lucrul cu tempera trebuie să fie la fel de rapid. Astfel, este necesară o paletă pe care se transferă vopseaua din tuburile cu tempera pentru un lucru mai facil sau pentru a putea combina mai ușor culorile. Cu o pensulă pentru pictat se ia vopseaua de pe paletă, puțin câte puțin, pentru a realiza lucrarea. Tempera se usucă mai repede dacă hârtia folosită are o textură absorbantă și se va usca mai greu dacă se pictează pe alte materiale, cum e sticla, gresia, lemnul și materialele textile. Dacă vopseaua de pe paletă se usucă, se poate adaugă puțină apă pentru a o putea folosi în continuare.

c. Ce sunt creioanele tempera

Dacă îți dorești niște instrumente de “pictat” cu care se lucrează rapid și care pot fi transportate cu ușurință, creioanele tempera sunt cea mai bună soluție. Aceste creioane au forma unor tuburi și sunt umplute cu vopsea, putând fi folosite direct pe suprafețe, asemenea unui ruj de buze. Textura lor este netedă și cremoasă, se usucă rapid și nu este necesară folosirea apei sau a pensulei, ca în cazul unor vopsele clasice. Sunt ideale pentru copii pentru că sunt ușor de manevrat și pot fi luate oriunde: în parc, la grădiniță sau în vacanțe.

3. Guase

a. Ce sunt guașele

Guașa este un tip de vopsea formată din pigmenți, gumă arabică și lianți, dar în plus mai are și un pigment alb, cum e creta, care o face să fie mai opacă și mai mată după ce se usucă. Adesea este folosită în lucrările executate cu acuarele pentru a adăuga intensitate.

Deși este un cuvânt de origine franceză (gouache), acesta a fost derivat din italianul guazzo care înseamnă “vopsea cu apă”. Din cauza conținutului mare de apă, se recomandă folosirea unei hârtii mai groase atunci când se lucrează cu guașe. În același timp, pictatul cu guașe este ușor, iar lucrarea se poate retușa oricând. Atenție însă, dacă se aplică prea multe straturi de vopsea, aceasta poate să crape după ce ce usucă.

b. Diferența dintre guașe și tempera

Guașa și tempera diferă în primul rând prin compoziție, tipul de liant fiind diferit în cazul celor două. Guașele conțin gumă arabică sau dextrină, iar tempera conține amidon sau gălbenuș de ou. De asemenea, guașa este o vopsea opacă pe bază de apă, ceea ce înseamnă că dacă se adaugă apă pe straturile de vopsea de pe hârtie, lucrarea se poate retușa. Tempera însă este o vopsea permanentă ce se usucă rapid, nu este la fel de flexibilă în lucru și are o textură semi-opacă.

c. Diferența dintre guașe și acuarele

În ceea ce privește guașele și acuarelele, cele două sunt destul de asemănătoare: au în compoziție același liant (gumă arabică), dar guașa are mai mult pigment și acel conținut de cretă care o face mai opacă. Ambele vopsele pot fi dizolvate dacă se aplică apă pe pictură, ceea ce înseamă sunt posibile ușoare modificări în lucrare. Totuși goașa este folosită mai mult de ilustratori deoarece se usucă foarte repede, se pot crea elemente colorate mari, dar și detalii minuscule. Acuarela, pe de altă parte, se controlează mai greu și se usucă mult mai lent.

4. Pensulele de pictură

Indispensabile la pictat, pensulele au o lungă istorie, deși inițial arătau cu totul altfel. Picturile din Epoca de piatră, create cu imitații de pensulă, pot fi vizualizate și astăzi în peștera Altamira din Spania. Pensulele erau folosite și în Egiptul antic, când erau făcute din frunze de palmier despicate, papirus, bețe sau chiar din oase și erau folosite pentru a picta și decora palatele, templele și mormintele. În China, pensulele aveau capetele dintr-un păr deosebit de lung, ceea ce le făceau potrivite pentru scrisul caligrafic. Grecii și romanii foloseau și ei aceste instrumente, producția de pensule dezvoltându-se în Evul Mediu, când erau produse de călugări în mănăstiri. Mai târziu, în secolul al XV-lea, pensulele au început să se facă din păr de animale și pene. Datorită formei naturale a penelor, pensulele au căpătat forma rotundă, la fel cum sunt și în prezent.

Până în secolul al XVII-lea, pensulele erau create în atelierele pictorilor, în funcție de preferințele acestora. Mai târziu au apărut meșteri care creau pensule și care încercau diverse materiale care să le îmbunătățească, ceea ce a dus și la apariția acelei manta de metal care înconjoară porțiunea ce unește mânerul pensulei și vârful din păr, dar și la apariția altor forme de pensulă, cum e pensula plată.


a. Materiale folosite la crearea pensulelor

Pensula de pictură este formată din mâner, manta metalică și păr.

La crearea pensulelor se folosește păr natural și păr sintetic. Alegerea tipului de păr depinde de tipul de vopsea, zona de aplicare și tipul de suprafață pe care se lucrează, iar cel mai folosit material este părul de porc: este extrem de rezistent, durabil, și absoarbe vopseaua foarte bine datorită structurii unice a perilor. Alte tipuri de păr natural folosite la fabricarea pensulelor provin de la veverițe, bursuci, cai, boi, capre și alte animale. Cele mai calitative și valoroase pensule sunt considerate a fi pensulele cu păr de zibelină roșie Kolinsky.

Mânerele pensulelor pot fi din lemn lăcuit sau din plastic și rareori din metal. Acestea sunt realizate astfel încât să poată echilibra mâna, ceea ce oferă un control optim la pictat. Contează și lungimea mânerelor, pensulele cu mâner lung sunt folosite atunci când se pictează pe un șevalet, iar pensulele cu mâner scurt sunt potrivite pentru lucrul pe masă.

b. Tipuri de pensulă pentru pictură

Există mai multe tipuri de pensule, iar fiecare dintre ele este potrivită pentru o tehnică dinstinctă:

  • Pensula plată – folosită pentru a umple suprafețe mari
  • Pensula rotundă – folosită pentru a trasa linii groase și subțiri, pentru a umple zone cu forme ciudate, dar și la detalii și litere.
  • Pensula ovală sau filbert – ideală pentru blending și pentru evindențierea marginilor obiectelor
  • Pensula cu vârf subțire sau pensula liner – ajută la marcarea detaliilor, contururilor și liniilor foarte subțiri
  • Pensula evantai – folosită pentru blending și pentru a amplifica nuanțele culorilor

Atunci când alegi pensule pentru pictură, ține cont de persoana care le va folosi. Dacă este vorba de începători, cum sunt copiii, nu este recomandat să investești în pensule profesionale, dat fiind că aceștia nu stăpânesc încă tehnicile de pictură, pot distruge pensulele sau le pot pierde.

În final, pentru o sesiune de pictură ca la carte, asigură-te că hârtia folosită este de calitate și că se potrivește tipului de vopsea. Pentru acuarelă și guașă este potrivită hârtia de desen care absoarbe bine apa, iar pentru tempera se poate folosi hârtia sulfit care are o textură netedă, sau orice alt tip de hârtie groasă.

De asemenea, micul pictor trebuie să aibă la îndemână și următoarele accesorii pentru pictură: un pahar cu apă, o cârpă pentru ștergerea pensulei, o paletă pentru mixarea culorilor, o planșă pentru protejarea suprafeței de lucru și chiar un șevalet pe care se poate atașa hârtia de desen.

Pentru ora de desen de la școală, îți recomandăm să alegi un set de acuarele sau tempera care conțin toate culorile calde și reci, iar pentru casă sunt potrivite și creionele acuarelă sau creioanele tempera, deoarece nu au nevoie de multe accesorii și creează mai puțină dezordine.

Este important ca vopselele pentru copii să fie non-toxice și non-alergice, pentru că cei mici pot înghiți accidental vopseaua, de exemplu pot avea obiceiul să ducă pensula la gură, la fel cum fac cu pixurile sau creioanele. De aceea, citește cu atenție eticheta produsului ca să vezi ce ingrediente conține.

Vopselele trebuie păstrate într-un mediu ferit de căldură, umezeală și de razele directe ale soarelui. În funcție de respectarea acestor condiții, vopselele pot rezista de la 2 până la 5 ani.

FAQ - Întrebări frecvente despre acuarele, tempera și guașe

1. Ce poți face cu acuarele?

Cu ajutorul acuarelelor poți picta diverse peisaje din natură, păsări și animale, fructe și legume, dar le poți folosi și pentru a picta pe sticlă, materiale și lemn. Acuarelele non-toxice și non-alergice se pot folosi și la pictura pe față.

2. Cu ce ies petele de acuarele?

Pentru a îndepărta petele de acuarelă, ai nevoie de apă caldă, o pensulă curată și un prosop de hârtie. Înmoaie pensula în apă și aplic-o pe suprafețele acoperite cu acuarelă, apoi tapotează ușor cu prosopul. Repetă procesul până pata dispare.

3. Ce este tempera?

Tempera este o vopsea rezistentă care se usucă repede și care potrivită mai ales pentru copii, pentru că este non-toxică. De asemenea, este folosită de artiști la pictarea icoanelor (tempera cu gălbenuș de ou).

4. Cu ce se curăță tempera?

Tempera este destul de ușor de curățat de pe suprafețele neabsorbante sau dure, cum e sticla, gresia sau faianța. Ai nevoie doar de un burete și puțină apă caldă. În ceea ce privește țesăturile, procesul este mai dificil. Dacă tempera este uscată, încearcă să o cureți cu un cuțit, iar în cazul în care tempera este umedă, șterge ușor cu un prosop de hârtie. Următorul pas este să pulverizezi zona cu oțet alb și să o ștergi cu un prosop curat. Repetă procesul până reusești să elimini pata.

5. Ce se poate vopsi cu tempera?

Tempera se poate aplica pe sticlă, gresie, lemn și materiale textile, dar se va usca mai greu decât tempera aplicată pe hârtie. De aceea ai grijă unde depozitezi lucrarea până se usucă.

6. Care este diferența dintre acrilice și tempera?

Tempera este o vopsea accesibilă și sigură, folosită mai ales de copii, pentru că este non-toxică. Acrilicele sunt mai scumpe, fiind folosite de artiști. Suprafața principală de lucru pentru acrilice este pânza, iar pentru tempera - hârtia. Odată ce se usucă, vopseaua acrilică este permanentă și rezistentă la lumină, în timp ce tempera este lavabilă și poate fi reactivată cu apă.

7. Ce înseamnă guașe?

Guașele sunt un tip de vopsea pe bază de apă, iar prin traducere din limba italiană (guazzo), cuvântul guașe înseamnă “vopsea cu apă”. Atunci când se pictează cu guașe, este recomandată folosirea unei hârtii de desen groase.

Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul