Mediul in care ne desfasuram activitatea isi pune cu siguranta amprenta pe rezultatele muncii iar cheia ducerii la bun sfarsit a proiectelor este bineinteles buna organizare. De un birou organizat depinde atat productivitatea, eficienta, cat si creativitatea celor ce lucreaza acolo. In functie de jobul desfasurat un birou organizat poate fi simplu de facut sau poate presupune lucruri mai complicate. Principiile de organizare sunt totdeauna aceleasi chiar daca domenile de activitate sunt diferite.
A lucra intr-un birou perfect funcțional și productiv poate deveni o realitate daca suntem atenti la aspecte precum arhivarea documentelor, organizarea obiectelor de papetarie sau depozitarea lor corecta.
Documente, hartii si produse de birotica, cum pastram un birou curat si ordonat
Pentru a avea un birou curat si organizat nu este suficient sa ordonezi hartiile si obiectele de birou o data pe saptamana sau sa arhivezi documentele cand ai timp, ci trebuie sa fie un obicei zilnic si care trebuie sa se transforme in gesturi automate.
Obiecte de birotica care nu au voie sa lipseasca din birou
Principiul dupa care trebuie sa te ghidezi este ca pe masa de lucru sa se gaseasca doar strictul necesar. Biroul trebuie ordonat in asa fel incat sa se gaseasca pe el doar lucrurile pe care le folosesti in mod curent. Ce folosesti mai rar poate sa stea intr-un sertar sau un dulap, fara a aglomera inutil masa.
Arhivarea documentelor importante: 3 sfaturi utile
Organizarea riguroasa a documentelor ajuta la gasirea lor foarte rapida. Pentru aceasta trebuiesc cateva reguli care sa fie urmate cu exactitate.
Pentru o organizare riguroasa a actelor este nevoie sa folosesti si obiecte de birotica precum un capsator, un perforator, agrafe, astfel incat contractele care cuprind mai multe pagini sa fie capsate si abia apoi asezate la dosar.
Un alt aspect important de luat in seama este alegerea unui loc pentru fiecare categorie de documente, cum ar fi un raft pentru contractele cu clienti, altul pentru cele cu furnizori, altul pentru facturi. Pentru o si mai usoara recunoastere se pot folosi chiar si culori diferite, cel mai usor pentru etichetare, sau implicand putin efort chiar culori diferite la dosare si bibliorafturi.
Pastrarea la vedere a documentelor importante sau a lucrarilor de rezolvat urgent
Intr-un birou vom avea si documente care sunt necesare periodic si care trebuie pastrate la indemana pentru a nu pierde timp cu cautarea lor. Acest tip de documente se vor pastra intr-un dulap sau raft in imediata apropiere a mesei de lucru.
In aceeasi ordine de idei pot fi folosite tavite pentru documente sau fisiere murale, bineinteles etichetate pentru a nu produce confuzii. Folositoare sunt si suporturile de birou cu sertare, care nu ocupa prea mult spatiu pe birou, dar care te ajuta sa ai la indemana actele de care ai nevoie mereu.
Arhivarea documentelor de care nu avem nevoie tot timpul
Arhivarea și depozitarea documentelor mai rar folosite nu trebuie facuta in apropierea spatiului de lucru pentru a nu aglomera biroul si asa probabil suficient de incarcat. Depozitarea ideala pentru aceste documente ar fi intr-o sala special amenajata ca arhiva. In arhiva dulapurile trebuiesc atent etichetate, rafturile numerotate, iar actele de acolo ar trebui organizate, fie alfabetic, fie dupa un alt criteriu definitoriu.
Trebuie aplicata o anumita regula si dosarele sa fie numerotate, la randul lor si bibliorafturile. Cu ajutorul acestei referinte, pe care sa o intelegem perfect si a carei regula sa nu fie schimbata, se poate tine un opis pe calculator sau chiar pe un caiet fizic, cu ajutorul caruia sa localizam imediat documentul respectiv, intrarea si daca este cazul, iesirea lui.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult