Invatarea de lucruri noi este o parte a vietii noastre si ar trebui sa ne straduim intotdeauna sa invatam mai mult pentru a ne imbogati cunostintele, indiferent de varsta. Dar este nevoie de timp si de aceea este bine sa incepem din perioada copilariei. Marele castig cand incepem sa invatam de tineri nu este neaparat cel de noi cunostinte, ci faptul ca ne vom crea o metoda de invatat care ni se potriveste si este eficienta pentru noi.
Revenirea copiilor la scoala inseamna pentru parinti reluarea sirului de responsabilitati pentru formarea copiilor, eficientizarea muncii lor si, evident, diminuarea stresului atat pentru copii, cat si pentru parinti.
Notele mari stim ca se obtin prin munca multa si dedicata, dar trebuie sa intelegem ca exista si cateva mici trucuri care pot ajuta in obtinerea de rezultate bune, fara un efort supraomenesc. Totul printr-o munca echilibrata, calma si constanta.
Iata cateva sfaturi cu care sa ghidezi copilul pentru a avea rezultate mai bune si a invata mai usor la scoala:
1. Faceti un plan clar pentru fiecare zi a saptamanii
In felul acesta, copilul va sti exact cand este vremea temelor, cat timp se poate juca, cat timp se poate uita la televizor si cand este ora de culcare. Pe un whiteboard magnetic se poate crea un orar saptamanal pe ore, unde, in afara orelor de scoala, vor fi fixate toate activitatile, cu culori diferite, in functie de activitate.
Pentru activitati care se modifica se pot folosi post-ituri colorate, in timp ce activitatile de rutina se vor evidentia cu markerul, pe tabla alba, bineinteles. Acelasi lucru se poate face si folosind un bloc de desen mare sau un blocnotes mai mare. Totul trebuie frumos colorat pentru a face placere scolarului sa-l urmareasca, oferindu-i in acelasi timp stabilitate si incredere. In acest fel va invata sa respecte un program si ce inseamna sa isi asume anumite responsabilitati.
2. Petreceti cat mai mult timp in familie
Este foarte important pentru copil sa simta caldura unui camin autentic, in care se simte protejat, sa inteleaga ca este iubit sa sa i se arate asta, sa inteleaga ca in familie exista dragoste intre toti si pentru toti.
De foarte multe ori poate fi tratat ca un prieten, nu ca un copil, opinia lui fiind luata in considerare sau nu, dar cu explicatii.
3. Stimulati-l sa faca miscare fizica
Copilul trebuie sa fie invatat sa fie activ, sa aiba activitati in aer liber, indiferent de anotimp, zilnic daca se poate, sau la maxim doua zile. Drumul catre scoala si inapoi acasa nu e suficient.
Copilul trebuie ”sa faca miscare” in parc cu prietenii sau plimbari cu familia. Daca exista posibilitatea, 4–6 ore pe saptamana la un club sportiv sunt binevenite.
4. Alocati un anumit timp pentru efectuarea temelor
Timpul pentru teme este important, deoarece trebuie sa aiba linistea necesara pentru a se concentra si a solutiona eficient problemele. Trebuie evitat ca in acest timp copilul sa manance sau sa se uite la televizor.
Trebuie acordata suficienta importanta acestor teme, care de multe ori sunt intr-un volum foarte mare sau nu pot fi pur si simplu rezolvate din cauza fluxului mare de informatii capatate intr-un timp scurt si care nu au putut fi asimilate.
Este esential sa intelegem cand copilul nu a inteles lectia in totalitate si sa incercam sa-l ajutam. Cu siguranta facutul temelor devine o placere pentru copil si atunci cand are rechizite scolare cu un aspect placut, care sunt comode, usor de folosit si atractive (de exemplu, cu eroii preferati). Pe scurt, a face temele trebuie sa fie o activitate placuta, nu o obligatie stresanta.
5. Luati pauze atunci cand este nevoie
Este recomandat sa fie luate pauze de fiecare data cand scolarul se simte coplesit si isi pierde concentrarea. O scurta pauza de energizare va face mai usoara reluarea activitatii cu forte proaspete.
Nu trebuie exagerat pe principiul ”pauzele lungi si dese...”, dar e important sa intelegem ca pauzele luate in momentele optime contribuie si ele la obtinerea notelor bune alaturi de munca sustinuta
6. Acordati timp invatarii moderne prin utilizarea calculatorului si internetului
Utilizarea computerului este importanta chiar de la varste mici deoarece il ajuta pe scolar sa se obisnuiasca cu mediul digital si sa inteleaga usor si placut toate notiunile predate la clasa de invatatori. Accesul la siteuri educationale poate chiar sa completeze cu noi cunostinte materia de la scoala, deschizandu-i perspective noi de invatare.
Totodata, este adevarat ca trebuie limitat timpul petrecut in fata ecranului, datorita impactului negativ asupra ochilor si creierului pe care il au perioadele indelungate, de cateva ore. De asemenea, este recomandata reducerea timpului petrecut la televizor la maximum o ora pe zi.
7. Trebuie mentinut interesul pentru lectii pentru ca scolarul sa capete incredere in propriile forte
Cu siguranta exista cel putin o materie preferata, iar la aceasta materie, indiferent ca este desen, limba romana sau sport, trebuie obtinute rezultate bune de fiecare data.
Studiile arata ca, atunci cand suntem entuziasmati de un anumit lucru, creierul repereaza acea stare si aduce o stare de bine ce te face sa te simti motivat pentru a reusi.
8. Puneti accent pe repetarea lectiilor
Trebuie repetata constant materia invatata pentru ca anumite lectii nu trebuie uitate si, dupa cum se stie, repetitia este cheia succesului.
Revenind periodic la anumite lectii, acestea ii vor ramane intiparite in memorie, iar scolarul se va obisnui cu acest procedeu, fiindu-i mai usoara orice recapitulare a materiei, mai ales pentru pregatirea de teze sau alte lucrari.
9. Acordati interes alimentatiei sanatoase
Optati pentru o alimentatie sanatoasa si variata fara a da copiilor produse de tip fast food. Acestea au ambalaje atractive si spoturi publicitare ”cool”, dar cele mai multe nu ofera o valoare nutritiva corecta si nici nu ii ajuta pe copii sa-si formeze obiceiuri alimentare sanatoase.
Trebuie sa nu se sara peste micul dejun pentru a da creierului un plus de energie dimineata. Este bine ca la scoala sa fie servita o gustare compusa dintr-un sandwich urmat de un fruct hranitor. Nu trebuie mancat acelasi lucru in fiecare zi. De evitat dulciurile nesanatoase si sucurile acidulate.
10. Respectati cu strictete programul de somn
Daca somnul nu este de minimum 10 ore pe zi, corpul se va resimti si va da un randament scazut. Pentru a se putea concentra la scoala, pentru a intelege notiunile noi predate la clasa sau pentru a-si putea rezolva temele cu constiinciozitate, copiii au nevoie de un somn odihnitor pe timpul noptii.
Cum multi dintre ei nu mai dorm la pranz in anii claselor primare, este extrem de important ca seara ora de culcare sa fie in jur de 20:00-20:30. In plus, se considera ca, inainte de somn, micutii ar trebui sa citeasca impreuna cu parintii, atat pentru beneficiile incontestabile ale lecturii, cat si pentru a pastra o legatura stransa cu mama si tata. Nu este deloc indicata folosirea ecranelor dispozitivelor mobile sau televirozului inainte de culcare cu cel putin trei ore!
Revenirea la scoala dupa o vacanta lunga nu este usoara, mai ales daca scolarul intra intr-o clasa noua sau trece printr-o etapa noua in dezvoltarea lui. Papetarie.ro sustine procesul sanatos de invatare al copiilor, de aceea iti pune la dispozitie peste 300 de modele de rechizite scolare pentru ca scoala sa fie o placere!
Descopera si promotia Back to School cu reduceri de pana la 60% pe site pentru a-i asigura celui mic necesarul de rechizite atat pentru scoala, cat si pentru acasa!
Click aici pentru oferta completa: https://www.papetarie.ro/back-to-school
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult