Cititul este fara indoiala unul dintre cele mai importante moduri de dezvoltare, prin care copiii si tinerii dobandesc cunostiinte si deprinderi utile intreaga viata. Lectura este un act formativ ce trebuie invatat, educat si cultivat tot timpul.
Biblioteca scolara trebuie sa devina o necesitate pentru copii si tineri si de aceea trebuie sa fie organizata cu pricepere pentru a putea avea o eficienta maxima, cititorul gasind aici nu numai cartea de care are nevoie, ci si materialele de papetarie care sa-i permita retinerea ideilor principale.
De ce este importanta lectura
Creierul nostru are nevoie de stimulare pentru a continua sa functioneze la niveluri ridicate. Cartile actioneaza ca hrana pentru creierul nostru, ajutandu-l sa se mentina stimulat si sa faca noi conexiuni. Citirea atat a cartilor de fictiune, cat si a celor de non-fictiune poate aduce aceste beneficii. Cititul poate chiar sa schimbe structura creierului nostru si sa ne imbunatateasca procesele cognitive.
Un alt beneficiu al cititului este un vocabular mai bogat. Cartile contin multe cuvinte pe care copiii probabil nu le-ar auzi altfel si ii poate ajuta in invatarea lor si sa inceapa sa le includa in conversatiile zilnice. Un vocabular imbunatatit ii va ajuta, de asemenea, pe elevi sa-si comunice mai eficient sentimentele, nevoile, dorintele si ideile. De asemenea, vor fi mai bine echipati pentru a-si adauga propria perspectiva la o conversatie.
Citirea poate imbunatati, de asemenea, concentrarea. Concentrarea la o carte se poate transfera la alte domenii ale vietii si te poate ajuta sa-ti imbunatatesti productivitatea pentru restul zilei.
Un alt beneficiu al lecturii este ca poate ajuta la imbunatatirea memoriei. Pe masura ce urmariti un personaj dintr-o poveste sau va amintiti fapte cheie dintr-un text de non-fictiune, va ajuta sa activati zonele de memorie din creier. Folosind aceasta zona a creierului mai mult atunci cand cititi se poate imbunatati memoria generala si va va ajuta in alte domenii ale vietii.
Citirea povestilor va ajuta sa va deschideti mintea. Pe masura ce copiii citesc despre alte culturi si oameni cu credinte diferite, ei devin mai acceptati de moduri de viata si credinte care sunt diferite de ale lor.
Cititul va poate ajuta, de asemenea, sa va relaxati. Puteti experimenta imagini si scene dintr-o carte folosind imaginatia, ceea ce poate fi foarte relaxant. Finalizarea unei carti te va face sa te simti bine si iti va oferi un sentiment de satisfactie. Cititul inainte de culcare te poate ajuta, de asemenea, sa uiti de lucrurile care te framanta, ceea ce te poate ajuta sa adormi mai repede si mai relaxant.
Toate aceste beneficii vor ajunge la scolari, foarte usor prin intermediul unei biblioteci organizate, unde pot gasi cu usurinta o carte care ii intereseaza si in felul acesta sa inceapa sa realizeze aceste beneficii pentru ei insisi. De obicei, primii pasi se fac la biblioteca scolii, care face parte din sistemul de invatamant. Biblioteca scolara este o colectie de documente, carti, reviste, materiale audio-vizuale, albume, cu caracter enciclopedic, potrivite nivelului si profilului unitatii de invatamant.
Rolul bibliotecii in viata scolarului
Lumea biblioteciii este de multe ori spatiul in care elevul se descopera pe sine, in care invata, studiaza, cunoaste si priveste universul lui. Nu doar lectura obligatorie si manualele, dar si noile domenii si arii de interes starnesc curiozitatea elevilor. O biblioteca scolara are in primul rand o functie pedagogica, culturala dar si de comunicare si de stocare a informatiiilor.
Spatiul bibliotecii contribuie la apropierea de lectura si la formarea deprinderii de a citi. La inceput, profesorii sau invatatorii recomanda cartile elevilor, dar ulterior dorinta si curiozitatea elevilor trebuie sa ajunga sa le indrepte atentia spre biblioteca.
Organizarea bibliotecii pe zone functionale
Intr-o biblioteca scolara, ar trebui sa se regaseasca cinci tipuri de zone, bine delimitate, pentru a asigura nu doar accesul facil la informatie, ci si confortul.
Zona de lectura. Este locul dedicat cartilor si periodicelor, amenajat cu scopul de a incuraja lectura de placere, invatarea continua, pe tot parcursul vietii. Este indicat ca aceasta zona sa fie cat mai primitoare si mai creativ decorata. Pot fi folosite fotoliile si canapelele reconfortante, pernele si fotoliile puf, viu colorate, masutele din lemn si decoratiunile handmade.
Zona de studiu si cercetare. Este spatiul in care ar trebui sa se afle biroul de informatii, cataloagele, calculatoarele si accesoriile IT, mesele de studiu si cercetare, materialele de referinta si colectiile de baza.
Zona educationala. In acest loc, se pot desfasura ore formale sau informale cu toata clasa, pot fi realizate proiecte individuale sau de grup.
Zona pentru productiile media si proiecte. Este spatiul creativ de lucru, individual sau pentru echipe si clase.
Zona administrativa. Aici ar trebui sa se regaseasca biroul de circulatie, un spatiu pentru procesarea materialelor media din biblioteca si pentru depozitarea echipamentelor, accesoriilor si materialelor.
Ce trebuie sa nu lipseasca dintr-o biblioteca scolara
O biblioteca scolara reusita tine in primul rand de modul in care este dotata, astfel incat sa-i stimuleze si sa-i incurajeze pe elevi sa invete, sa exploreze si sa capete incredere in fortele proprii. Personalul unei astfel de institutii este bine sa dispuna de toate instrumentele, echipamentele si accesoriile necesare, pentru a-si putea desfasura activitatea eficient.
Exista asadar obiecte de papetarie care nu pot lipsi dintr-o biblioteca scolara:
Bibliorafturi si cutii de arhivare. Poti vizualiza o biblioteca ca pe o lume plina de informatii diverse, dar prin care nu te poti descurca fara o harta. Practic, este vorba de organizarea materialelor care exista in biblioteca, de la carti, reviste, ziare, pastrarea documentelor importante pe suport fizic, pana la informatiile digitale stocate pe computere. Dincolo de clasificarea clasica, indosariere si aranjarea materialelor informative in ordine alfabetica, dupa titlu, numele autorului, editura, anul aparitiei, folosirea bibliorafturilor si a cutiilor de arhivare poate aduce un plus de ordine. O biblioteca scolara este mai bine organizata daca resursele pot fi gasite mai usor si daca se stie exact unde se gasesc, daca evidenta materialelor este clara si spatiul este folosit eficient, dand bibliotecii un aspect ingrijit, aerisit, care invita la lectura si studiu.
Sisteme de afisare. O biblioteca moderna este un spatiu in care se pot desfasura mai multe activitati, inclusiv cursuri, si in care elevii pot lucra in echipe la diverse proiecte. Dintr-un astfel de loc nu pot lipsi sistemele de afisare, precum tablele magnetice, panourile din pluta ori ecranele de proiectie.
Instrumente pentru scris. Tinand cont de varietatea de activitati care pot fi organizate in interiorul bibliotecii, dincolo de citit si cercetare, este nevoie de instrumentele de papetarie, binevenite atat pentru elevi, cat si pentru personalul de aici. Sunt necesare de la creioane, pixuri si carioci, pana la markere pentru flipchart si whiteboard, magneti si remindere, hartie pentru notite.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult