Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Cand copilul incepe sa scrie. Instrumente de scris pentru fiecare etapa de dezvoltare


Desenatul si scrisul sunt doua dintre activitatile esentiale ale copilariei, foarte importante in evolutia ulterioara a copilului pentru ca ele il ajuta in procesul invatarii. Inainte de a invata sa scrie litere sau cuvinte, micutul va incepe mai intai sa deseneze sau mai exact sa „mazgaleasca” linii inca din jurul varstei de un an, moment in care devine capabil sa tina in mana un instrument de scris.

Nici dupa varsta de doi ani copilul nu va reusi sa scrie litere sau sa faca forme clare, dar acesta incepe sa prinda siguranta si sa inteleaga cum trebuie folosite cele mai importante instrumente de scris. Asa invata ca pentru a scrie cu creioane culorate este nevoie sa apesi mai tare, dar atunci cand folosesti carioci colorate nu este nevoie sa apesi pentru ca se va imprima desenul pe partea cealalta a hartiei. Este o perioada in care copilul isi concentreaza foarte mult atentia pe desenat si din pacate trebuie sa-ti spunem ca nici peretii casei nu vor scapa de talentul lui.

Creioane colorate, dupa copilul de doi ani si jumatate

Dupa doi ani si jumatate, copilul incepe primele stadii ale dezvoltarii „desenatului” de mana, prin desenarea unor linii arcuite de la stanga la dreapta, si miscari circulare pe pagina. Copiii mai mici tind sa scrie pe suprafete mai mari, folosind intregul brat, si nu doar palma si incheietura, deoarece capacitatile motrice grosiere ale mainilor sunt mai dezvoltate decat capacitatile motrice fine la aceasta varsta.

De la varsta de doi ani si jumatate copilul va fi capabil sa tina creionul in pozitie de scris, desi inca nu o va face perfect, dar ii va permite sa deseneze pe hartie. Este posibil sa reuseasca chiar sa faca cercuri si linii curbate care il vor ajuta mai tarziu in scrierea literelor.

Inainte de a trece la desene mai avansate si folosirea primelor instrumente de scris este important sa iti cunosti bine copilul si sa stabilesti cateva lucruri care stau la baza scrisului. Trebuie sa stabilesti daca este dreptaci sau stangaci si asta dupa cum foloseste cu prioritate o mana sau alta atunci cand se foloseste de ele. Daca nu reusesti sa iti dai seama daca este sau nu dreptaci, solicita sprijinul unui psiholog sau neuropshiatru, specialistul fiind in masura sa depisteze trasaturile specifice ale unui stangaci.

Primul pas in a-l invata pe copil sa scrie este desenatul. Desenatul liber la varsta mica il ajuta pe copil mult mai tarziu sa invete litere si numere, de aceea trebuie incurajat sa deseneze inca de mic. Asa va reusi sa se familiarizeze cu unele instrumente de scris si cu hartia.

In copilaria timpurie, copilul invata sa tina instrumentele de scris in mana, mai ales divserse tipuri de creioane colorate cu care va colora desene din cartile de colorat speciale pentru varsta mica. Este perioada in care prin exercitii puteti sa ajutati la dezvoltarea motricitatii prin desenat, jucatul cu plastilina sau cu cuburile. Gimnastica degetelelor, foarte utila in aceasta perioada, ar putea sa-l distreze daca e insotita si de cate o poezioara simpatica.


Carioci si acuarele pentru copilul intre trei si cinci ani

Este perioada in care copilul incepe sa deseneze forme, cercuri sau patrate, sa foloseasca atat peretele, hartia, dar mai ales cartile de colorat speciale pentru desenele lui. Foloseste creioane colorate si pricepe insemnatatea culorilor, facand diferenta. Aceasta capacitate este dezvoltata ulterior la gradinita, unde copilul va incepe sa deseneze linii drepte, curbe, cercuri si puncte, facand primii pasi catre deprinderea scrisului de mana.

Primul instrument de scris al copilului trebuie sa fie creionul si nu pixul, fiind mai usor de coordonat. Ideal ar fi un creion cu trei laturi pentru a facilita tinerea corecta in mana. Creionul se tine pe falanga de sus a degetului mijlociu, iar aratatorul si degetul mare il fixeaza in aceasta pozitie.

Educatorul ii va ajuta sa adopte postura corecta; modul optim de a sta pe scaun, de a sta la masa si mentinerea corpului in unghiul corect, cu bratele si picioarele pozitionate corespunzator, intr-o pozitie confortabila. Este deprins cu tinutul corect al instrumentului de scris pe varful caruia nu va mai apasa pentru ca intelege de acum ca poate rupe foaia de hartie. Este perioada in care trebuie sa se stabileasca locul de lucru al copilului, masa si scaunul lui pentru a se familiariza cu pozitia corecta. Pozitia la masa de scris si invatarea scrierii la stangaci este ceva mai greu de stabilit decat in cazul celorlalti copii.

Masa de lucru va fi fixata in apropierea ferestrei pentru a avea lumina naturala pe timp de zi si va fi fixata in asa fel incat lumina sa cada pe suprafata lui, fara sa arunce umbre de la maini. Pentru copiii care scriu cu mana dreapta, lumina trebuie sa cada de sus si din stanga, iar pentru stangaci, de sus si din dreapta.

La trei ani si jumatate, copilul dezvolta flexia si extensia; capacitatea de a crea miscari unduite cu incheieturile. Pe masura ce se dezvolta aceste capacitati, invatarea de tip prescolar devine mai dependenta de birou, copiii fiind incurajati sa participe la activitati care promoveaza utilizarea mainilor, a incheieturilor si a degetelor, precum pictura cu pensule si acuarele, iar indicatiile cu privire la miscare se imputineaza.

Intre patru si cinci ani educatorul le arata cum sa-si dezvolte miscarile bratului, pumnului si mainii, astfel incat clasa sa inceapa sa deseneze forme mai mici si mai precise si sa invete sa coloreze desenele, umpland contururile cu culoare. Folosirea de creioane colorate devine ceva frecvent, in detrimentul cariocilor. Copilul deprinde folosirea de instrumente de scris cu varf din ce in ce mai subtire si invata sa scrie cu majuscule, formand atat cifre, cat si litere.


Stilouri cu cerneala sau gel pentru copilul mai mare de cinci ani

Cu avansarea in varsta copiii avanseaza la scrierea cursiva, cand incep sa deseneze linii verticale si orizontale, cercuri si alte forme care ajuta mana sa formeze mai apoi literele. Este perioada cand este deprins scrisul pe hartie cu linii ajutatoare si chiar sa formeze literele din cuvinte simple.

Dupa 5 ani, parintii si educatorii trebuie sa fie atenti la postura copilului pentru a o corecta daca este nevoie. Copilul trebuie sa aiba mereu o pozitie dreapta, nu trebuie sa se aplece deasupra mesei cand scrie si sa tina umerii la acelasi nivel. Masa de scris trebuie sa-i fie ca inaltime la mijlocul pieptului, iar coatele pot sta liber pe birou sau pot depasi marginile acestuia, in functie de cum i se pare copilului mai comod.

In aceasta perioada copilul, viitor prescolar deprinde folosirea majoritatii instrumentelor de scris de la creioane, pixuri, la rollere si linere. Ajunge sa foloseasca toate marimile de caiete si toate tipurile. Odata cu inceperea clasei pregatitoare capata chiar un stil personal de a scrie. Pana la sapte ani, copiii continua sa-si perfectioneze scrisul, atat in ceea ce priveste stilul, cat si acuratetea.

In toata aceasta perioada, cat a invatat sa deseneze si sa scrie, perfectionandu-se tot timpul, copilul a folosit foarte multe instrumente de scris, pornind de la creta si carioca, la creionul obisnuit si avansand in scurt timp la folosirea pixului, in timp ce exploreaza toate posibilitatile suplimentare pe care le ofera aceste instrumente.

Deja din clasa intai se poate vorbi despre experienta acumulata in scriere si se incepe practic scrierea caligrafica cu stilouri cu cerneala, ca faza maxima de deprindere a abilitatilor de scriere. De aceea, din acest moment trebuie sa se acorde o atentie deosebita la achizitionarea instrumentelor de scris pentru copilul de scoala. Stiloul nu trebuie sa fie nici prea greu, nici prea gros, fara capete ascutite si nici dintr-un material prea dur.

Esti in cautare de rechizite scolare si instrumente de scris pentru copii? Pe Papetarie.ro te asteapta o gama variata de instrumente de scris de calitate pentru un inceput scolar excelent!


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul