Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Ce este un laminator? Cum te poate ajuta o masina de laminat


Chiar daca traim in epoca digitala, majoritatea informatiilor pretioase, indiferent ca vorbim de imagini sau de informatie scrisa, ne parvin inca stocate pe hartie. Stim cu totii insa cat de sensibila este hartia. Atunci cand informatia pare din ce in ce mai fragila si mai perisabila, este normal sa cautam metode de a o conserva cat mai bine. Pentru a nu expune documentele importante, imaginile, sau orice alta hartie de care avem nevoie, la un risc de deteriorare, este recomandat sa recurgem la laminare.

Ce este laminarea

Laminarea consta in acoperirea materialelor cu un strat subtire de plastic, o folie subtire, ce ii confera un aspect estetic si protejeaza produsele de la deteriorare, adica zgariere, rupere sau umezeala. Pe langa aspectul estetic vizibil remarcabil, avantajul principal al laminarii este protejarea materialului laminat. Totodata prin aceasta operatie sunt scoase in evidenta elemente precum culoarea, ce capata un contrast mai puternic si, cel mai important, calitatea finisarii creste.

In functie de grosimea, compozitia si dimensiunea materialului pe care dorim sa il laminam, dar si de grosimea si felul materialului cu care laminam se poate alege tipul de laminare, dar si tehnologia pe care o folosim. Laminarea se realizeaza cu o masina de laminat, ce poarta numele de laminator.

Tipuri de laminare

Laminarea la cald. Temperaturile ridicate ale laminarii la cald asigura un grad de lipire mult mai bun fata de laminarea la rece. La contactul foliei cu cilindrul incalzit, adezivul pe care acesta il incalzeste, impreuna cu presarea mecanica efectuata, face ca folia sa se lipeasca de hartie. Exista mai multe procedee prin care se poate incalzi cilindrul. Un laminator cu sistemul de incalzire al cilindrului cel mai raspandit este cel cu rezistente electrice in mai multe puncte. Un alt sistem se bazeaza pe incalzirea uleiului din cilindru. Un avantaj al acestei variante fata de cea cu rezistenta in puncte este faptul ca temperatura este constanta pe toata suprafata cilindrului, iar calitatea laminarii este mai buna. Acest cilindru cu ulei este recomandat la un laminator cu latime de lucru mare. O alta varianta a sistemului de incalzire a cilindrului de laminator este cel incalzit cu apa.

Laminarea la rece. In cazul laminarii la rece procesul de lipire a foliei de plastic pe hartie se face la o temperatura normala, care nu este recomandata sa varieze. Lipirea se realizeaza simplu sub presiunea mecanica a rolelor folia se lipeste de material. Un laminator la rece este folosite la materiale sensibile la caldura. Un avantaj al procedeului este dat de versatilitatea produselor ce pot fi laminate.


Masina de laminat la rece are o viata mai indelungata fata de cele la cald, fiind lipsita de agresiunea termica si de efortul de incalzire al sistemului. In schimb, masina de laminat la cald asigura un grad de lipire mult mai bun si sigur fata de numai presiunea mecanica a laminarii la rece. Varianta de mijloc este data de un laminator ce functioneaza in ambele regimuri, atat la cald cat si la rece.

De retinut este si faptul ca foliile utilizate difera atat in functie de tipul de laminare, la cald sau la rece, cat si in functie de tipul imprimarii, digital, offset sau mixt. La tipar offset se alege o masina de laminat de catogorie entry level, ce nu are nevoie de o presiune mare, iar productivitatea este mica, pentru tipar digital sau mixt se alege o masina de laminat de categorie medium / professional level, obligatoriu dotata cu compresor propriu cu presiunea minima de 900 kg.

Ce tehnologii de laminare exista pe piata?

Laminarea pe o parte a hartiei. Folosita in special pentru cartile de vizita sau brosuri unde se doreste un plus de eleganta si durabilitate, laminarea pe o parte este o metoda simpla si accesibila.

Laminarea pe ambele parti. Aceasta varianta de laminare permite laminarea unei coli pe ambele parti, inclusiv a copertilor care ulterior vor fi brosate.

Tipuri de laminatoare

In functie de tipul consumabilelor folosite pentru laminarea de documente discutam despre doua tipuri de laminatoare:

Laminatoare cu folie sau cartusiera. Fiecare document este introdus in propria folie, care este apoi plasata in fanta de intrare de unde este trasa automat prin cele doua elemente incalzite care activeaza stratul adeziv. Este cel mai raspandit model de laminator, dezavantajul este ca sunt in formate A3, A4 sau mai mic, cu capacitate si viteza de laminare redusa. In plus trebuie pregatita in prealabil fiecare fila inainte de introducerea in laminator. Va trebui sa cumperi cartusele de plastic separat, respectand bineinteles grosimea si dimensiunile specificate de producatorul laminatorului.

Laminatoare cu rola. Sunt laminatoare de uz industrial, genul pe care il gasesti in firmele de productie publicitara, foliile de plastic se deruleaza automat de pe role lor, prind documentul si apoi intra intre rolele de presare. Acest laminator exista si in dimensiuni mai mari de A3, putand plastifia postere mari, harti sau alte documente non-standard.


Beneficiile laminarii

- Laminarea protejeaza documentele, chiar daca acestea sunt manevrate frecvent. Documentele sunt protejate de lichide, amprente, mizerie, fiind pastrate in forma in care au fost laminate.

- Laminarea este un mod foarte bun pentru a-ti mentine documentele si calitatea lor intr-o conditie excelenta, mai ales daca acestea sunt manipulate frecvent.

- Laminarea este de durata, prelungind viata documentelor. Un document laminat este usor de sters, pastrandu-se curat si usor de citit.

- Prin laminare documentele rezista mai bine la decolorare, adica la expunerea la soare si la radiatiile UV care desatureaza culorile.

- Orice material printat pentru business reflecta calitatea brandului ce la creat, brosurile, materialele de prezentare, meniul la restaurant, sunt aspecte care contribuie la perceptia businessului. Laminarea documentelor ajuta in construirea unei imagini respectabile si profesionale.

- Laminarea imbunatateste rapid orice document printat, amplificand culorile si contrastul acestora, ceea ce rezulta intr-o calitate sporita a materialului printat.

Ghid de achizitie pentru un laminator

Specificatiile cele mai importante de care trebuie sa tinem seama cand achizitionam masini de laminat sunt:

- Formatul hartiei reprezinta dimensiunea maxima acceptata de fanta laminatorului.

- Grosimea maxima a placii laminate ce reprezinta grosimea hartiei si cele doua folii de plastic.

- Grosimea filmului de laminare ce indica grosimea maxima de material plastic incalzit eficient.

- Viteza de laminare este in general intre 300 si 400 mm/min, mai rapid nefiind nevoie in general.

- Numarul de role de incalzire care pentru utilizatorii obisnuiti sunt suficiente in numar de doua.

- Capacitatea de laminare este numarul de foi care pot fi laminate inainte de a lua o pauza.

- Timpul de incalzire reprezinta minutele necesare pentru a ajunge la parametri optimi de lucru.

- Selector grosime film laminare permite selectarea vitezei de inaintare a documentelor si incalzirea rolelor la temperatura optima necesara activarii adezivului, ce depinde de grosimea de film.

- Sistem pentru eliminarea bulelor de aer important pentru o calitate profesionala a laminarii.

- Indicator stare aparat pentru a certifica incalzirea optima sau cand este supraincalzit.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul