Un startup este o afacere sub forma de companie mica, a unui parteneriat sau o organizatie temporara care are scopul de a cauta un model de afaceri repetabil si scalabil. Aceste companii de regula nou-create, se afla in faza de dezvoltare.
Un startup este pur si simplu o companie noua, o afacere care a fost creata recent. Cu toate acestea, in ultimii cinci ani, multe scoli de afaceri din intreaga lume au venit cu o definitie academica diferita pentru ceea ce este cu adevarat un startup.
Ce este un startup?
Definitia unui startup, cea mai acceptata de scolile de afaceri, a fost cea a lui Steve Blank, un antreprenor in serie si profesor la scoli de afaceri, cum ar fi Stanford, Berkeley si Imperial College. El defineste un startup ca pe „o organizatie temporara conceputa pentru a cauta un model de afaceri repetabil si scalabil”, in timp ce o companie mica este „o organizatie permanenta conceputa pentru a executa un model de afaceri repetabil si scalabil”.
Scalabilitatea este o proprietate a unui sistem, a unei retele sau a unui proces, proprietate care arata capacitatea acelui sistem de a suporta corect un volum mai mare de incarcare, sau de a permite marirea sau extinderea sa. Un sistem de prelucrare a datelor, de exemplu, este scalabil daca el se comporta similar, fara defectiuni, atunci cand volumul de date pe care le prelucreaza devine mai mare.
De asemenea, un sistem poate fi considerat scalabil si daca este capabil sa ofere rezultate imbunatatite in conditiile in care ii sunt adaugate resurse aditionale, de regula, hardware.
Criteriile oficiale pentru participantii la evaluarile initiale sunt, de obicei, varsta societatii, numarul de angajati, profiturile si cresterea acesteia, caracterul intensiv al cunoasterii produsului, controlul fondator al societatii si evaluarea potentialului companiei de catre un juriu de experti.
Unele companii mici vad startup-urile ca fenomen cultural, valorile comune ale tuturor membrilor echipei si sentimentul importantei contributiei fiecarui angajat. Ei sustin ca pastrarea acestei culturi permite echipei sa fie considerata o initiere independenta de marimea si controlul fondatorilor asupra companiei.
Caracteristicile unui startup
Cum sa intelegem startup-urile?
Startup-urile sunt un fel de companie mica care se concentreaza pe un singur produs sau serviciu pe care fondatorii doresc sa-l aduca pe piata. Aceasta companie mica de obicei nu are un model de afaceri pe deplin dezvoltat si, mai important, nu dispun de capital adecvat pentru a trece la urmatoarea faza a afacerii. Cele mai multe dintre aceste startup-uri sunt finantate initial de fondatorii lor.
Multe startup-uri apeleaza la altele pentru mai multe fonduri, inclusiv familie, prieteni si capital de risc. Startup-urile pot folosi capitalul de seminte pentru a investi in cercetare si pentru a-si dezvolta planurile de afaceri. Capitalul de seminte se refera la o finantare asigurata de investitori privati, de obicei in schimbul unei participatii de capital in cadrul companiei sau a unei parti din profiturile unui produs.
Diferenta dintre un startup si o companie mica
Exista o serie de factori diferiti la care antreprenorii trebuie sa se gandeasca in timp ce incearca sa-si scoata startup-ul pe piata si sa inceapa operatiunile, spre deosebire de o companie mica.
Caracteristice startup-urilor sunt orele lungi de lucru pentru toti cei implicati, toti avand acelasi obiectiv, reusita. Acest lucru poate duce la momente de stres ridicat si, uneori, compensatiile nu sunt proportionale cu orele lucrate. Concurenta este, de asemenea, stresanta, fiind intotdeauna ridicata, deoarece tind sa existe o mana de startup-uri care lucreaza la aceeasi idee.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult