Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Ce este un startup? Cu ce difera de o companie mica


Un startup este o afacere sub forma de companie mica, a unui parteneriat sau o organizatie temporara care are scopul de a cauta un model de afaceri repetabil si scalabil. Aceste companii de regula nou-create, se afla in faza de dezvoltare.

Un startup este pur si simplu o companie noua, o afacere care a fost creata recent. Cu toate acestea, in ultimii cinci ani, multe scoli de afaceri din intreaga lume au venit cu o definitie academica diferita pentru ceea ce este cu adevarat un startup.

Ce este un startup?

Definitia unui startup, cea mai acceptata de scolile de afaceri, a fost cea a lui Steve Blank, un antreprenor in serie si profesor la scoli de afaceri, cum ar fi Stanford, Berkeley si Imperial College. El defineste un startup ca pe „o organizatie temporara conceputa pentru a cauta un model de afaceri repetabil si scalabil”, in timp ce o companie mica este „o organizatie permanenta conceputa pentru a executa un model de afaceri repetabil si scalabil”.

Scalabilitatea este o proprietate a unui sistem, a unei retele sau a unui proces, proprietate care arata capacitatea acelui sistem de a suporta corect un volum mai mare de incarcare, sau de a permite marirea sau extinderea sa. Un sistem de prelucrare a datelor, de exemplu, este scalabil daca el se comporta similar, fara defectiuni, atunci cand volumul de date pe care le prelucreaza devine mai mare.

De asemenea, un sistem poate fi considerat scalabil si daca este capabil sa ofere rezultate imbunatatite in conditiile in care ii sunt adaugate resurse aditionale, de regula, hardware.



  • Potrivit lui Steve Blank, cautarea unui model repetabil si scalabil trebuie sa urmeze abordarea metodei stiintifice care se bazeaza pe ipoteze testabile, validarea empirica a unor astfel de ipoteze prin experimente si analiza rezultatului.
  • Eric Rees, un antreprenor in care Steve Blank a investit, si ajuta antreprenorii sa scada drastic riscul initial al startup-urilor lor, noteaza ca o organizatie startup poate fi numita un nou produs sau serviciu in conditii de incertitudine ridicata. Aceasta noua abordare stiintifica, cunoscuta si sub numele de „metoda de pornire slaba”, dezvoltata de Eric Ries, scade riscul inerent de a lansa un nou produs, facandu-l sa functioneze atat pentru startup-uri, cat si pentru companiile mature.
  • Paul Graham, antreprenorul, capitalistul si eseistul de capital de risc, fondatorul acceleratorului de afaceri Y Combinator, considera ca o cresterea rapida este principala caracteristica a startup-urilor, adica 4% -7% pe saptamana pe un indicator cheie. El este reluat de co-fondatorul PayPal, primul investitor pe Facebook, Peter Thiel.

Criteriile oficiale pentru participantii la evaluarile initiale sunt, de obicei, varsta societatii, numarul de angajati, profiturile si cresterea acesteia, caracterul intensiv al cunoasterii produsului, controlul fondator al societatii si evaluarea potentialului companiei de catre un juriu de experti.

Unele companii mici vad startup-urile ca fenomen cultural, valorile comune ale tuturor membrilor echipei si sentimentul importantei contributiei fiecarui angajat. Ei sustin ca pastrarea acestei culturi permite echipei sa fie considerata o initiere independenta de marimea si controlul fondatorilor asupra companiei.

Caracteristicile unui startup

  • Un startup este o companie care se afla in stadiile initiale ale afacerii.
  • Fondatorii isi finanteaza in mod normal startup-urile si pot incerca sa atraga investitii externe inainte de a iesi de pe teren.
  • Sursele de finantare includ familia si prietenii, capitalistii de risc, crowdfunding si imprumuturile.
  • Startup-urile trebuie, de asemenea, sa tina seama unde vor face afaceri si structura lor juridica.
  • Startup-urile vin cu un risc ridicat, deoarece esecul este foarte posibil, dar pot fi, de asemenea, locuri unice pentru a lucra cu beneficii mari, cu accent pe inovare si oportunitati excelente de a invata.


Cum sa intelegem startup-urile?

Startup-urile sunt un fel de companie mica care se concentreaza pe un singur produs sau serviciu pe care fondatorii doresc sa-l aduca pe piata. Aceasta companie mica de obicei nu are un model de afaceri pe deplin dezvoltat si, mai important, nu dispun de capital adecvat pentru a trece la urmatoarea faza a afacerii. Cele mai multe dintre aceste startup-uri sunt finantate initial de fondatorii lor.

Multe startup-uri apeleaza la altele pentru mai multe fonduri, inclusiv familie, prieteni si capital de risc. Startup-urile pot folosi capitalul de seminte pentru a investi in cercetare si pentru a-si dezvolta planurile de afaceri. Capitalul de seminte se refera la o finantare asigurata de investitori privati, de obicei in schimbul unei participatii de capital in cadrul companiei sau a unei parti din profiturile unui produs.

Diferenta dintre un startup si o companie mica

Exista o serie de factori diferiti la care antreprenorii trebuie sa se gandeasca in timp ce incearca sa-si scoata startup-ul pe piata si sa inceapa operatiunile, spre deosebire de o companie mica.

  • Prin urmare, un startup cauta un model de afaceri atractiv, in timp ce o companie mica are deja un astfel de model de afaceri si se concentreaza pe executarea cu succes a acestuia. Aceasta distinctie afecteaza natura si nevoile ambelor tipuri de organizatii. Altfel spus „cautarea” este pentru startup si „executia” pentru o companie mica.
  • Intr-un startup personalul este mai putin, mai dinamic si este nevoit sa „poarte diferite palarii”, o oportunitate pentru a invata mai mult, dar si posibilitatea de a aduce noi idei, functie de pregatire. Lucrul intr-o varietate de roluri este stimulativ si implica mai multa responsabilitate. Intr-o companie mica lucrurile sunt mai linistite, oarecum intrate in obisnuinta.
  • Munca la startup-uri poate fi, de asemenea, mai plina de satisfactii, deoarece inovatia este binevenita, iar managerii permit angajatilor talentati sa ruleze cu idei, cu mai putina supraveghere.
  • Startup-urile tind sa fie mai relaxate, facand locul de munca mai mult o experienta comuna, cu ore flexibile, interactiune crescuta a angajatilor si flexibilitate. Startup-urile tind sa aiba, de asemenea, beneficii mai bune la locul de munca, cum ar fi crese pentru copii, mancare gratuita si saptamani de lucru mai scurte.
  • Unul din principalele dezavantaje ale unui startup este riscul crescut. Succesul si longevitatea unui startup trebuie sa dovedeasca si sa stranga capital inainte de a putea incepe sa-l transforme in profit. Mentinerea investitorilor multumiti de progresul startup-ului este esentiala. Riscul de a inchide sau de a nu avea suficient capital pentru a continua operatiunile este mereu prezent.

Caracteristice startup-urilor sunt orele lungi de lucru pentru toti cei implicati, toti avand acelasi obiectiv, reusita. Acest lucru poate duce la momente de stres ridicat si, uneori, compensatiile nu sunt proportionale cu orele lucrate. Concurenta este, de asemenea, stresanta, fiind intotdeauna ridicata, deoarece tind sa existe o mana de startup-uri care lucreaza la aceeasi idee.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul