Guma de sters sau radiera este deja un obiect cu folosinta foarte limitata, obiect care oricand poate deveni istorie pentru scaderea drastica a utilitatii. Ne aflam intr-o perioada a tehnologiei avansate in care foarte putina lume mai scrie cu creionul pe hartie, textele fiind pastrate de memoriile electronice ce se corecteaza cu comenzi de genul „undo”, „backspace”, „delete” sau alte comenzi ale tastaturii ori, mai nou, ale ecranului de tip „touch screen”.
Ca si alte lucruri care au disparut sau le-a scazut drastic puterea de utilizare, trebuie sa vorbim despre guma de sters de dragul istoriei. Guma de sters a fost la vremea ei o inventie revolutionara, care a dat oamenilor posibilitatea sa se razgandeasca, sa-si schimbe ideile sau sa le corecteze chiar si dupa ce le-au asternut pe hartie. Acest lucru era de neconceput pana atunci, caci cuvantul odata scris, asa ramanea, de unde si cunoscutul dicton latinesc „Verba volant, scripta manent”, adica „Vorba zboara, ce este scris ramane”.
Arthur C. Clarke a spus ca cele mai avansate tehnologii sunt imposibil de distins de magie si este adevarat. Ce poate fi mai magic, la urma urmei, in istoria omenirii decat radiera, acel micut teanc de cauciuc, care iti anuleaza greselile si iti permite sa le corectezi, dupa ce le-ai marcat cu creionul?
Ce nu stiati despre radiera
1. Oamenii au incercat sa corecteze greselile pe care le-au facut in timp ce scriau chiar inainte ca radiera sa fie inventata. Pentru a sterge urmele de pe hartie, au folosit tablete de ceara de albine. Pentru a elimina cerneala din pergament sau papirus au folosit bucati de piatra bruta, cum ar fi gresie sau piatra ponce. In Japonia, foloseau paine pentru a sterge creionul.
2. Paradoxal, radiera a inlocuit painea. Cel ce a inventat radiera, inginerul britanic Edward Nairne, chiar o bucata de paine cauta atunci cand s-a decis, intr-o dimineata ploioasa a primaverii anului 1770, sa stearga o parte din schita pe care o desena cu creionul. Grabit si neatent, englezul a nimerit o bucata „inutila” din cauciuc, pe care o pastra pe birou dintr-o curiozitate inginereasca ce avea sa se dovedeasca intemeiata. In acea vreme singura folosinta a cauciucului era la impregnarea unor tesaturi din in, care deveneau cat de cat impermeabile, fiind folosite ca pelerine de ploaie.
Surpriza i-a fost mare cand a vazut ce bine sterge cauciucul urmele de creion, incat in acelasi an a pus bazele unei afaceri cu guma de sters. In sfarsit se gasise o intrebuintare pentru cauciuc, un material pe atunci instabil si puturos, dar despre care multa lumea credea, totusi, ca are potential. Spre sfarsitul anului 1770, Nairne vindea deja radiera la o pravalie din Cornwall, la un pret destul de piperat pentru acele timpuri: trei silingi pentru o bucata cu latura de doar un centimetru. La scurt timp, inventia a fost preluata si de alti fabricanti si negustori, asa ca pretul a scazut vertiginos.
3. Radiera sau guma de sters este un obiect utilizat pentru a sterge sau elimina, daca vrei, marcajele facute cu creionul. Este cunoscuta ca radiera sau „stergatoare” in Statele Unite si Canada, iar in Marea Britanie, India, Irlanda, Africa de Sud, Australia si Noua Zeelanda drept „cauciuc”. Pana la inventarea radierei cauciucul era cunoscut sub numele de „elastic guma” sau „caoutchouc”. Numele de cauciuc a venit de la „frecare” si a fost dat obiectului undeva intre 1770 si 1778. Tot de aici este si denumirea de guma sau „guma india”, ulterior guma de sters. Acest tip de radiera a lui Nairne, desi era revolutionara, nu era cu mult mai buna decat o jumatate de felie de paine. Se degrada usor, era sfaramicioasa, prea sensibila la conditiile meteorologice si mirosea urat. Categoric insa stergea mai bine decat painea si deci exista o raza de speranta.
4. Chimistul englez Joseph Priestly, care era si pastor, filosof si multe altele, a fost primul om care a incercat sa stabilizeze cumva guma de sters, insa realizarile lui n-au fost tocmai un triumf. Produsul mirosea ceva mai bine, dar tot se degrada rapid.
5. Solutia la aceasta problema a venit in 1839, cand inventatorul Charles Goodyear a inventat metoda de stabilizare a cauciucului, vulcanizarea. Acest proces a facut cauciucul mai durabil si rezistent la degradare, dar pastrandu-si in acelasi timp elasticitatea. Asta a permis ca radiera sa devina un element de uz casnic.
6. Inventia este atribuita conventional lui Charles Goodyear, un negustor american de produse de fierarie, insa cercetarile istorice din ultimele decenii au scos la iveala faptul ca, de fapt, acesta doar a fost mai bun la marketing decat altii. In realitate, cel putin alte doua persoane, Thoinas Hai si Thomas Hancock, foloseau metoda inainte de a fi inregistrata de Goodyear ca inventie.
7. Americanului Hymen L. Lipman, detinator pe atunci al cunoscutei marci Faber, firma ce a ramas unul dintre cei mai mari fabricanti de creioane si in zilele noastre, ia venit ideea de a lega creionul si guma de sters intr-un obiect. Omul a mers cu ideea la autoritatile SUA, in anul 1858, dar brevetul de inventie i-a fost respins, pe motiv ca ideea nu era originala, ci o simpla alaturare a doua inventii. Cu toate acestea Lipman nu s-a dat batut. A dat in judecata statul si a castigat in cele din urma dreptul de a avea patent de inventie pe creionul cu guma de sters. Faber este si in zilele noastre cel mai cunoscut fabricat de creioane din lume, insa guma nu mai este de mult cauciucul inceputurilor, fiind inlocuit cu produse de sinteza, mult mai ieftine.
8. Creioanele cu guma de sters incorporate la un varf sunt un fenomen in mare parte american. Cele mai multe creioane vandute in Europa sunt fara radiera. In Europa, desi in 1864 un creion cu radiera, lung de opt picioare a fost purtat intr-o parada in onoarea lui Lothar Faber, regele german al creionului, radiera este mai probabil sa fie vanduta ca un obiect separat.
9. Guma de sters contine in compozitia sa cauciuc sintetic si cenusa vulcanica, adica pulbere de piatra ponce pentru a-i creste abrazivitatea. In general aceasta da culoarea roz avuta de radiera.
10. Multe modele de guma de sters de azi sunt realizate din vinil. Durabilitatea si flexibilitatea vinilului ofera pentru radiera performanta de „stergere de prima clasa”.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult