Pentru multe persoane creioanele colorate și cariocile se asociază cu anii de copilărie, trezind amintiri frumoase de pe vremea când coloratul era una dintre distracțiile preferate iar singura grijă era să nu depășești marginile ilustrațiilor. Între timp, această activitate iubită de copii a devenit apreciată și de adulți care au transformat coloratul într-o metodă de relaxare ce poate fi practicată și acasă, și în pauzele de la birou.
Fie că este vorba de mandale, flori sau animale, orice ai alege să colorezi te ajută să îți relaxezi creierul, să devii mai liniștit și să dai răgaz minții să se odihnească. Fapt dovedit, coloratul induce aceeași stare ca meditația, așa că este cazul să îți ascuți creioanele de colorat și să te pui pe treabă.
În ceea ce privește copiii, coloratul nu este doar o activitate distractivă pentru ei, ci are și numeroase beneficii pentru dezvoltarea fizică, emoțională și cognitivă. Așadar, sesiunile de colorat stimulează creativitatea, susțin dezvoltarea motricității fine, îmbunătățesc coordonarea mână-ochi, dezvoltă atenția și concentrarea, relaxează și ajută la eliberarea emoțiilor. Spre urmare, include și o carte de colorat în viitoarele cadouri pentru cei mici.
Dacă te întrebi ce instrumente de colorat să folosești, te încurajăm să îți urmezi imaginația. Poți crea un desen folosind doar creioane colorate sau doar carioci, dar poți să le și combini între ele pentru un rezultat mai interesant. Din fericire, ai la dispoziție o alegere vastă pentru fiecare dintre aceste instrumente. Te invităm să le cunoști în continuare.
Cuprins:
1. Tipuri de creioane colorate
a. Creioane colorate pe bază de ceară
b. Creioane colorate pe bază de ulei
c. Creioane colorate solubile în apă sau creioane acuarelă
2. Accesorii și unelte pentru creioane colorate
a. Tipuri de carioci în funcție de bază
b. Tipuri de carioci în funcție de mărimea vârfului
c. Tipuri de carioci în funcție de forma vârfului
Dacă îți place să colorezi, probabil te-ai întrebat cel puțin o dată cum se fabrică creioanele colorate. De regulă, acestea sunt produse din lemn și dintr-un amestec de pigmenți, adezivi și lianți. Se poate folosi lemn de tei, cedru sau pin deoarece lemnul acestor copaci este solid, nu se îndoaie în urma presiunilor, fiind însă suficient de moale pentru a fi ascuțit cu ușurință. Unii producători de creioane cultivă copaci exclusiv pentru a fi transformați în creioane, urmărind astfel ca impactul asupra mediului să fie minim. Creioanele colorate profesionale și scumpe sunt produse din lemn de pin și cedru, care are o granulație uniformă și moale, în timp ce creioanele colorate mai accesibile ca preț, folosite de regulă de copii sau de amatori, sunt produse din lemn de tei care este mai dur.
În ceea ce privește mina, adică partea colorată a unui creion, aceasta este creată după o rețetă unică, care implică amestecarea de pigmenți, vopsele, argilă, lianți, aditivi, rășini, precum și ulei sau ceară. Apoi pasta obținută este pusă într-o carcasă cilindrică din metal pentru a-i da forma dorită. După ce mina este încorporată în interiorul creionului, acesta este vopsit într-o culoare identică cu cea a minei.
Cele mai populare creioane colorate sunt cele pe bază de ceară. Aceste creioane au culori intense ce pot fi amestecate între ele cu ușurință, pigmentul lipindu-se bine de hârtie. Spre urmare se pot construi straturi de culoare fără nici cea mai mică problemă de aderență. Totuși, la contactul cu oxigenul, ceara poate oxida și ieși la suprafața desenului, formând niște pete cețoase, de aceea se recomandă tapotarea desenului cu o bucată de material uscat la final.
Creioanele cerate nu au acel exterior lemnos, ci doar mina din ceară, dar oferă aceleași avantaje pe care le au și creioanele colorate clasice. Diferența constă în faptul că, folosind creioane cerate, vei aplica mai ușor culoarea pe coala de hârtie. Dacă observi mici firimituri de ceară colorată în timp ce folosești aceste creioane, nu îți face griji, este un lucru firesc dat fiind că au o consistență moale. De aceea, creioanele cerate se pot uza mai repede și au nevoie să fie ascuțite mai des. Totuși acest proces va decurge mult mai lin prin comparație cu ascuțirea unui creion colorat obișnuit. Folosește creioane cerate atunci când vrei să colorezi elementele mai mari din compoziție sau atunci când vrei să creezi umbre.
După cum spune și denumirea, creioanele colorate pe bază de ulei folosesc ulei pentru legarea pigmentului, chiar dacă totuși conțin și puțină ceară. Aceste creioane au mina mai fermă care se rupe mai greu și nu trebuie ascuțită la fel de des. În urma coloratului nu se va obține acea textură untoasă, ca în cazul creioanelor pe bază de ceară, dar se pot contrui straturi de culoare fără probleme.
Dacă creioanele pe bază de ceară și cele pe bază de ulei au oarecare asemănări, lucrurile stau cu totul diferit când vorbim despre creioanele colorate solubile în apă . Desigur că pot fi folosite ca niște creioane obișnuite, dar adevărata magie se întâmplă atunci când sunt combinate cu apă: desenele devin foarte asemănătoare cu picturile făcute în acuarelă, de aici și denumirea alternativă de creioane acuarelă. Acest fapt se datorează liantului pe care îl conțin și care permite pigmenților să fie diluați cu apă. Spre urmare, dacă vei colora cu creioane solubile în apă, iar la final vei aplica peste desen o pensulă umedă, culorile se vor dispersa și vei o obține un efect de acuarelă.
Particularitatea creioanelor pastel este că sunt create dintr-un amestec de liant și pigment pur, fără a fi nevoie de ceară sau ulei. De aceea, desenele obținute vor avea culori mai vibrante. Distrează-te cu ele, amestecând diferite culori pentru a obține nuanțe noi. De asemenea, sunt mai puțin prăfoase și poți să lucrezi mai eficient cu ele. Singurul dezavantaj este că desenele realizate cu creioane pastel pot păta dacă sunt atinse, așadar ai grijă să le acoperi cu o folie de sticlă dacă dorești să le înrămezi.
Pentru ca activitatea de colorat să decurgă lin, asigură-te că ai la îndemână accesoriile și uneltele potrivite.
O unealtă-cheie în procesul de colorat este ascuțitoarea deoarece te ajută să ai creioane perfect ascuțite, cu care să obții adevărate opere de artă. O ascuțitoare bună nu îți va deteriora creioanele și te va ajuta să ai minele ideale pentru a trasa și cele mai fine linii. Iată din ce tipuri de ascuțitori poți alege:
- ascuțitoare simplă, din aluminiu sau plastic - poate fi ușor depozitată și luată oriunde, având dimensiuni mici.
- ascuțitoare simplă dublă - te va ajuta foarte mult dacă ai în set și creioane subțiri, și creioane groase. La fel, este de dimensiuni mici și încape în orice penar.
- ascuțitoare cu rezervor – te scapă de grija reziduurile ce rămân în urma ascuțitului, acestea fiind depozitate în rezervor. Este deosebit de comodă mai ales pentru cei mici.
- ascuțitoare electrica – necesită efort minim, asigurând un rezultat mai rapid. De asemenea, unele modele au și funcția de oprire automată care previne ascuțirea excesivă și distrugerea mine în consecință. Poți alege între ascuțitoare electrice cu cablu de alimentare și ascuțitoare cu baterii. Sunt perfecte pentru casă, fiind mai dificil de transportat.
Deși creioanele colorate sunt dificil de șters, ai nevoie o radieră sau de o gumă de șters pentru a estompa din culori și pentru a obține nuanțe mai deschise. Ai grijă să nu insiști prea mult deoarece poți deteriora desenul și găuri hârtia dacă este mai subțire.
De regulă, radierele sunt făcute din cauciuc sintetic și sunt disponibile într-o varietate de forme și culori. Totuși, unele radierele colorate pot lăsa urme, așa că testeaz-o înainte de a o folosi pe desenul tău. Alte materiale din care se fac radierele sunt vinilul și soia.
Tehnica de blending presupune amestecarea culorilor pentru a obține degradeuri și tranziții de culoare fine. Persoanele mai experimentate pot obține aceste efecte doar prin combinarea atentă a culorilor, dar există și unelte speciale pentru blending numite tortillions care sunt făcute din hârtie și au forma conică sau a unui creion. De asemenea, pot fi confecționate și din ceară moale, aceste unelte fiind potrivite atât pentru desenele făcute cu creioane pe bază de ulei, cât și pe bază de ceară. În cazul în care nu ai la îndemână unelte pentru blending, acestea pot fi înlocuite cu bețișoare de urechi sau pensule vechi de machiaj, așadar nu sunt niște instrumente indispensabile.
Pentru a rămâne organizat, cu siguranță ai nevoie de un penar unde să-ți depozitezi setul de creioane și carioci, ascuțitoarele, guma de șters, dar și alte articole de papetărie. Astfel vei fi sigur că nu le vei pierde, mai ales că unele dintre ele sunt de mici dimensiuni. Penarele cu eroi din desene animate sunt perfecte pentru copii, ia penarele din piele sunt potrivite pentru adulți. Începătorii pot alege penare echipate cu creioane colorate, carioci, riglă, radieră și ascuțitoare.
Clipboardul este acel instrument de forma unei plăci, confecționat din polistiren și accesorizat cu cleme metalice. Acestea ajută să încadrezi coala de hârtie și o menții nemișcată pe durata procesului de desenat, clipboardul fiind potrivit atunci când nu lucrezi cu un bloc de desen sau cu o carte de colorat. Ai grijă însă la textura acestui instrument, deoarece se poate transfera pe hârtie atunci când folosești o singură coală.
Dacă dorești să obții un desen în culori vibrante, folosește și carioci. Le găsești în zeci de nuanțe, sunt ușor de folosit și te poți distra cu ele folosindu-le la colorat sau la crearea ilustrațiilor.
Cariocile pe baza de apă sunt create dintr-un amestec de apă, pigment de culoare și glicerină, iar un desen colorat cu astfel de carioci are nevoie de mai mult timp pentru a se usca. Sunt ideale pentru copii, deoarece nu sunt permanente și pot fi spălate ușor de pe suprafețe. De asemenea, au un miros mai plăcut față de cel al cariocilor pe bază de alcool și sunt non-toxice.
Cariocile pe baza de alcool deși sunt ușor de utilizat, trebuie folosite cu atenție deoarece sunt permanente. Din cauza alcoolului, cariocile au un miros înțepător, de aceea se recomandă folosirea lor într-un spațiu aerisit.
Cariocile pe baza de ulei sunt folosite mai ales pe suprafețele metalice sau ceramice, pentru că pe hârtie lasă pete. Aceste carioci sunt permanente, au efect de lungă durată, iar culoarea se îndepărtează cu greutate.
Chiar dacă nu faci desene tehnice unde se lucrează doar cu linii, este bine să știi că poți folosi carioci pentru a obține cu ușurință linii de diverse grosimi. Un set de carioci cu vârfuri de dimensiuni diferite îți oferă toată flexibilitatea de care ai nevoie atunci când vrei să conturezi elementele unui desen.
Carioci cu vârf extra fin – sunt utile mai ales când lucrezi la detalii, având un vârf cu o grosime de de maxim 0.03 milimetri.
Carioci cu vârf fin – sunt potrivite pentru a executa linii fine și contururi datorită vârfului de 0,1 milimetri.
Carioci cu vârf mediu – sunt folosite pentru părțile din desen care necesită umplere, dar nu pe o suprafață foarte mare; au grosimea cuprinsă între 0,3-1,25 milimetri.
Carioci cu vârf gros – la fel, sunt utile pentru elementele din desen ce necesită umplere, mai ales când este cazul unor suprafețe mari. Datorită vârfului lat, desenarea este mai rapidă.
În funcție de vârful cariocilor folosite, vei putea colora un desen mai rapid iar detalii vor fi mai precise.
Carioci cu vârf ascuțit – folosește-le atunci când vrei să faci o schiță a desenului și vei obține linii clare și fine.
Carioci cu vârf lat – te ajută atunci când vrei să umpli rapid anumite forme, dar și atunci când vrei să creezi linii fine, de exemplu în caligrafie, iar în acest caz trebuie să folosești cariocile cu vârf lat într-o poziție ușor înclinată, astfel încât să colorezi cu partea ascuțită.
Carioci tip pensulă – cu o formă similară unei pensule obișnuite, aceste carioci te ajută să creezi linii fine atunci când le folosești exercitând o presiune mică și linii mai groase atunci când exerciți asupra lor o presiune mai mare.
Folosește-ți imaginația pentru a obține cele mai colorate și vibrante desene. Combină creioanele și cariocile dacă dorești să ai lucrări deosebite, joacă-te cu liniile fine și cu cele groase, creează umbre și degradeuri. Încearcă tehnici noi, cum este cea a blendigului și experimentează zi de zi pentru a deveni mai bun. Ca bonus, te vei relaxa într-un mod plăcut și îți vei dezvolta creativitatea.
Dacă ne-am imagina culorile ca fiind parte dintr-un film, culoarea gri ar avea rolul secundar. Deși poate ilustra perfect întunericul și poate ajuta la crearea umbrelor, griul are importanta sarcină de a ajuta alte culori să strălucească. Un fundal colorat în gri va ajuta culoarea verde să fie mai intensă. Iar dacă elementele tale sunt colorate în roșu, galben sau albastru, încearcă să faci marginea lor cu gri și vei putea observa cum acele culori prind viață.
Cele mai bune carioci sunt acelea care se potrivesc creațiilor tale. Alege carioci pe bază de alcool dacă îți dorești un rezultat permanent, carioci cu vârful fin pentru compoziții bogate în detalii și carioci cu vârf de pensulă atunci când dorești să colorezi o suprafață mare. În magazinul nostru online vei găsi o selecție bogată de carioci, în culori și dimensiuni diverse, de la carioci antibacteriene și carioci parfumate la carioci care se spală.
Brandul Copic produce cele mai scumpe carioci din lume, iar cariocile Copic sunt apreciate de artiști și ilustratori din mai multe motive întemeiate. Aceste carioci permanente au două capete, iar cerneala pe bază de alcool este de cea mai bună calitate, având un miros slab și non-toxic. Culorile pot fi amestecate ușor și nu lasă urme. Prețul cariocilor Copic pornește de la 27 de lei per bucată, iar un set de 72 de bucăți poate ajunge la 2000 de lei.
Dacă ai achiziționat o carte de colorat pentru adulți și nu știi ce instrumente să folosești, îți recomandăm să începi cu un set de creioane colorate, deoarece au nuanțe mai șterse decât cariocile. După ce te-ai obișnuit cu ele, poți folosi și carioci pe bază de alcool sau apă. De exemplu, poți colora interiorul unui element cu un creion colorat, iar marginile sau detaliile pot fi făcute cu o cariocă. Fii liber să combini creioanele și cariocile după imaginație și bunul plac.
Pentru a elimina petele de carioci de pe haine sau alte materiale textile, cum sunt lenjeriile de pat, poți folosi spirt, dezinfectant, acetonă sau chiar fixativ de păr. Înainte de spălare, aplică soluția aleasă pe materialul pătat, lasă să acționeze câteva minute apoi șterge cu o lavetă umedă. Dacă haina este pătată cu cariocă pe bază de apă, este de ajuns să fie spălată manual sau la mașină pentru ca petele să dispară.
În cazul în care pereții sunt vopsiți cu vopsea lavabilă, încearcă să speli peretele cu o lavetă umedă. Dacă vopseaua nu este lavabilă, șterge peretele cu o soluție obţinută dintr-un litru de apă în care se adaugă o linguriţă de săpun lichid sau detergent de rufe, apoi usucă porțiunea de perete folosind un prosop uscat. O altă variantă este să răzuiești ușor pata de cariocă. La final, șterge cu un burete umed.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult