Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Cum alegi un videoproiector pentru sedintele de lucru


Munca in echipa nu exista in prezent fara o intalnire, o sedinta de lucru sau o prezentare in sala de conferinte unde materialele se urmaresc pe o tabla sau un ecran. O situatie nu foarte diferita, dar cu acelasi scop de comunicare „fata in fata” poate fi o sedinta unde se foloseste un videoproiector.

Folosirea lui inseamna ca materialul expus pe ecran este destinat unui grup, asigurandu-se o atmosfera informala. Cel ce face prezentarea are o linie ce poate fi urmata cu usurinta dupa materialul pregatit, avand posibilitatea de a raspunde problemelor si intrebarilor aparute pe parcursul prezentarii.

Criteriile de alegere ale unui videoproiector

Cand alegi un videoproiector pentru compania în care lucrezi sau pentru tine personal, ar trebui sa stii in primul rand ce vei face cu el si conditiile in care va functiona. Va trebui sa se tina seama in primul rand de distanta maxima pana la ecranul pe care va proiecta, de gradul de luminozitate din incapere si poate chiar de numarul maxim al persoanelor care vor viziona impreuna proiectiile.

Cunoscand aceste detalii vei stabili criteriile alegerii unui video proiector in functie de:

  • Numarul de lumini pe care videoproiectorul trebuie sa il detina;
  • Rezolutia optima pentru incaperea si distanta de la care se va face proiectarea;
  • Tipul lentilei videoproiectorului;
  • Principalele functii pe care acesta trebuie sa le detina pentru a indeplini cerintele avute;
  • Conectivitatea cu dispozitivele folosite;
  • Compatibilitatea cu sistemele de operare.

Ce trebuie sa stim despre un videoproiector?

In primul rand, orice sistem de proiectie are doua componente de baza, o sursa de iluminare si tehnologia device-ului de imagine. In mod traditional, exista un tip de sursa de lumina numit lampa. Tehnologia din spatele acesteia s-a imbunatatit in timp, evoluand de la becuri cu halogen, la lampile presurizate cu mercur care au redus costul de productie si a crescut speranta de viata a becurilor.


In ultimii ani, producatorii au dezvoltat videoproiectoare care folosesc o sursa de lumina, o dioda emitatoare de lumina, adica tehnologia LED. Aceste proiectoare au o speranta de viata de pana la 20 de mii de ore fata de lampile cu mercur, sunt mai putin periculoase pentru mediu, avand o imagine mai intens colorata, ceea ce confera impresia unei luminozitati mai mari.

Contrastul

Lumenii sunt o masura a puterii luminii asa cum este ea perceputa de ochiul uman. O sursa de lumina de 1800 – 2000 lumeni intr-o incapere izolata corect de lumina soarelui poate fi suficienta, creand un contrast perfect. Daca videoproiectorul este folosit intr-o incapere unde patrunde lumina soarelui este nevoie de o lampa care sa aiba in jur de 4000 lumeni pentru a oferi o imagine vizibila.

Daca vrei proiectie pe timpul zilei si ai surse de lumina chiar in jurul ecranului, depaseste 5000 lumeni ca sa inteleaga toti ceea ce le prezinti. Insa peste 5000 lumeni inseamna deja costuri semnificative.

Proiectoarele, in general, se invart intre 2000/1 si 4000/1 contrast. Nu te arunca la valori prea mari ale contrastului pentru ca ochii nu vor face diferenta iar un contrast de 4000/1 nu va fi perceput ca fiind de doua ori mai bun decat unui de 2000/1, va fi perceput doar ca fiind ceva mai bun.

Aspect ratio

Acest indicator reprezinta raportul dintre latimea si inaltimea imaginii, valorile de 4/3(1.33), 16/9(1.78) si 21/9(2.33) fiind cele mai des intalnite valori. Adica latimea este 1.33, 1.78 si respectiv 2.33 mai mare decat inaltimea imaginii proiectate. Proiectorul ales va avea un aspect ratio dat si este evident ca nu tot ce vei rula pe el va fi intr-un singur format si atunci trebuie sa iei o decizie.

Daca il vrei in 16/9 atunci ceea ce vei rula din sursa de 4/3 va aparea ca avand bare negre pe laterale. Invers, daca il iei avand aspect ratio de 4/3 si rulezi material in 16/9, vei avea acelasi bare numai ca de aceasta data vor fi deasupra si dedesubt. Opteaza pentru 16/9, televiziunile trec incet-incet la emisie HD, blu-rayurile vin in 16/9, pe piata 16/9 devine standard.

Rezolutia

Exista rezolutia reprezentata in termeni comerciali ca XGA, adica 1080p × 720p si mai multe rezolutii suportate ca 1024 × 720, 1280×720, respectiv 1920 x 1080. Iar aceste cifre reprezinta numarul de pixeli afisati pe orizontala, respectiv verticala. Cu cati mai multi, cu atat mai detaliata imaginea finala, cu atat mai greu de deosebit fiecare pixel in parte.

Pentru a nu pierde nimic din calitatea imaginii, conteaza ce fel de sursa vei folosi, daca folosesti un laptop widescreen atunci alege 1280 x 768 care iti ofera posibilitatea de a rula suplimentar atat rezolutie XGA cat si WXGA fara a se pierde din calitate. Daca vrei aspect 16/9, alege 720p pentru calitate HD la un pret accesibil.


Throw ratio

Throw ratio reprezinta raportul dintre distanta de la lentila proiectorului pana la ecran si latimea imaginii proiectate. In felul acesta stii cam unde trebuie sa asezi proiectorul ca sa obtii dimensiunea dorita a imaginii. E bine sa fie facute calcule inaintea de achizitie, altfel vei vrea o imaginea ce nu o poti obtine din cauza faptului ca nu ai cum sa amplasezi proiectorul suficient de departe.

Corectie trapez

Efectul „de trapez” apare atunci cand nu se poate pozitiona proiectorul pe centrul ecranului si atunci, imaginea fiind dintr-un unghi, are forma unui trapez, unde o parte a imagini proiectate este mai ingusta decat in mod normal. Exista proiectoare care contracareaza acest efect de trapez fie printr-o setare manuala, fie automata. Desi cel mai des optiunea este disponibila pentru corectia imaginii doar pe verticala, exista aparate care ofera functia de keystone si pe orizontala. Este foarte util pentru cei care nu au posibilitatea de a monta ecranul in functie de proiector ci invers.

Deplasarea lentilei sau „lens shift”

Aceasta este procesul de „keystoning” care nu altereaza imaginea, lentila fiind cea care se misca pana la momentul in care imaginea obtinuta este cea dorita. Exista si aici varianta pentru orizontala si verticala, proces manual sau motorizat, insa de obicei aceasta functie creste putin pretul aparatului. Din nou, daca depinzi de locul in care trebuie sa il folosesti si nu poti alege sa amplasezi ecranul in functie de proiector, optiunea de lens shift este obligatorie.

Zoom

Majoritatea modelelor de videoproiectoare ofera aceasta functie, insa de putine ori vei apuca sa o si folosesti daca ai montat proiectorul la distanta corecta. De asemenea, tine cont ca vei pierde din luminozitate atunci cand doresti zoom, asa ca ai inca un motiv in plus pentru a alege cu atentie locul in care montezi aparatul de proiectie.

Asa am ajuns si la costuri. La costuri trebuie sa tii seama de ce merita sa platesti si ce nu, din caracteristicile deja prezentate, pentru a te incadra intr-un buget rezonabil, dar ia in calcul si costul unui ecran de calitate, de preferabil gri si costurile de mentenanta, in functie de perioada pe care planuiesti sa il utilizezi. Producatorii declara un anumit numar de ore de viata pentru lampa, numarul reprezentand intervalul de timp dupa care luminozitatea lampii scade la jumatate. Lampile nu sunt foarte ieftine, dar nici nu se ard usor.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul