Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Cum poti realiza un mood board pentru a-ti pune ordine in ganduri si idei


Un mood board este un panou de afisare pentru prezentare vizuala format ca un colaj format din imagini, fragmente de text si fragmente de obiecte, care impreuna alcatuiesc o compozitie. Se poate baza pe un subiect stabilit sau poate fi orice material ales la intamplare. Un mood board poate fi folosit pentru a transmite o idee generala sau sentimente despre un anumit subiect. Un mood board se poate realiza prin lipirea colajului pe un panou de pluta sau pe o tabla de scris.

Un mood board este folosit de graficieni, designeri de interior sau industriali, fotografi si de alti artisti creativi pentru a ilustra vizual stilul pe care doresc sa-l urmareasca. In alta ordine de idei aceste planse pot fi folosite si de profesionisti din proiectare pentru a explica vizual un anumit stil de scriere sau un cadru imaginar pentru o poveste. Mai pe scurt, un panou de afisare nu se limiteaza doar la subiecti vizuali, ci pot servi ca un instrument vizual pentru a informa rapid despre „sentimentul” sau „fluxul” general al unei idei, echilibrand coordonarea si libertatea creativa.

Ce este un mood board

Un mood board este un instrument vizual care ne comunica concepte si idei vizuale. Este un aranjament bine gandit si planificat de imagini, materiale sau piese de text, care este destinat sa evoce sau sa proiecteze un anumit stil sau concept. Se pot folosi fotografii, modele sau ilustratii, palete de culori, texturi, cuvinte descriptive, orice va ajuta sa definiti directia proiectului. Un mood board este un un colaj de idei, fizic sau digital, realizat pe un panou de pluta, panou de afisare sau tabla de scris, folosit obisnuit in domenii precum designul interior, cel industrial, moda sau design grafic.

De ce folosim un mood board

  • Pentru a ne oferi posibilitatea sa construim un design pe care sa-l utilizam in spatiu existent.
  • Utilizarea unui mood board va ajuta sa exprimati viziunea pe care o aveti in acest proiect.
  • Uneori este foarte complicat sa prezinti ideile vizuale altora. Un mood board este un instrument de comunicare vizuala foarte eficient.
  • Un mood board este un bun punct de plecare pentru definirea si finalizarea proiectului, ajutandu-te sa colaborezi si sa iti concentrezi ideile.

Sa incepi procesul de proiectare a unui mood board este o buna idee pentru doua motive:

Te ajuta prin adunarea unor idei care te-au inspirat inainte de a incepe efectiv proiectarea. Va poate, de asemenea, economisi mult timp si eforturi pierdute, obtinand parerea clientului asupra conceptului inainte de inceperea efectiva a lui.

Ajuta clientii carora prezentarea unui mood board le ofera o imagine despre cum va arata produsul final, permitand tuturor celor implicati sa se puna de acord asupra unei directii inainte de a face prea multa munca. De asemenea, ajuta la evitarea oricaror neintelegeri care pot rezulta din incercarea de a descrie verbal un concept de design.

Sfaturi pentru a beneficia eficient de realizarea unui mood board

  • Fa-l de unul singur. Nu folosi in designul final, pe cât posibil, elemente ce au fost folosite in proiecte anterioare si dau impresia de deja branduite. In acest fel se va putea vedea stilul general abordat, la care se adauga specificuri precum texturi posibile, ilustratii, alegeri de fonturi si culori.
  • Potriveste calitatile brandului cu continutul proiectului. Intr-un mood board pot fi incluse lucruri care nu apar niciodata in proiect, dar au fost alese pentru ca reprezinta calitatile unei marci sau ilustreaza ceva sentimental sau estetic legat de subiect.
  • Creeaza mai mult de un singur proiect. Este obisnuit ca proiectantii sa vina cu doua sau trei concepte diferite pentru o propunere de design, asta fiind o excelenta modalitate de a prezenta.
  • Acceseaza sursa. Atunci cand te inspira designul unei anumite epoci, incearca sa reproduci atat stilul cat si textura sau paleta coloristica respectiva, inspirandu-te din lucrarile originale.
  • Nu te limita. Foloseste toate sursele de inspiratie, chiar daca unele dintre ele provin dintr-un domeniu cu gen diferit. Daca pot fi folosite in directia aleasa aceste idei pot fi de succes.
  • Organizeaza-te. Indiferent pentru ce este mood boardul el trebuie sa fie organizat, pentru a crea un stil potential bazat pe fonturi si o paleta de culori, dar si titluri ale continutului prezentat.
  • E nevoie de un plan bine gandit. Planul trebuie sa atinga toate punctele avute in plan si sa detina totodata si toate informatiile pe care doresti sa le dai, verificand ca totul este in ordine.
  • Afiseaza-ti ideile. Nu exista o modalitate mai buna de a iti arata ideile de design decat afisandu-le. Acest lucru este deosebit de eficient pentru lucrarile de branding, unde se afiseaza logo-ul si alte elemente de marca de pe cartile de vizita si se imperecheaza cu fotografii personale ce ofera idei despre cum ar putea arata in aplicatiile din viata reala.
  • Experimenteaza. Un mood board poate prezenta o colectie de logouri intr-o serie de culori si texturi, complete sau prescurtate, pentru a experimenta si a alege astfel varianta cea mai fericita.
  • Adauga cateva explicatii. O imagine face cat o mie de cuvinte, dar cuvintele in sine sunt de asemenea instrumente puternice. Foloseste-le pentru a explica si/ sau a imbunatati natura vizuala a mood boardului. Descrieri scurte pot ajuta sa clarifici orice informatie importanta sau sa completezi ceva ce imaginile nu comunica sau nu ai loc pentru a afisa.

Cum sa creezi un mood board

  • La fel ca in majoritatea proceselor de proiectare exista un proces „standard” care este indicat sa fie urmat. Dar pe masura ce lucram, intotdeauna, a fi creativ, fara a respecta exact regulile, iti va oferi cel mai bun rezultat.
  • Crearea unui mood board te va ajuta sa explorezi noi domenii si sa iti gasesti propriul stil. Cea mai buna metoda de a invata despre ceva in proiectare este sa o faci singur.
  • Gandeste-te la casa ta, la hainele tale, la biroul tau, la vacantele tale, la lucrurile la care visezi. Incearca sa intelegi cum arata? Cum se simt aceste lucruri? Care sunt firele comune? Care este culoarea si sau textura? Ce sentiment iti inspira?
  • Aduna fotografii care sa reprezinte raspunsurile la aceste intrebari, iar facand cu ele un colaj va incepe sa se contureze stilul tau. Rearanjeaza fotografiile pana esti multumit de imaginea nou creata. Chiar daca nu este simplu prin incercari repetate te vei familiariza cu procedura, invatand din mers. Este o experienta pe care nu o poti capata numai din citit, trebuie exersata.
  • Un alt element important, cu care il poti ajuta pe incepator, pentru a crea un mood board cu care sa transmita foarte eficient mesajul, este sa foloseasca cuvinte cheie pentru a spune povestea. 2 sau 3 cuvinte cheie bine selectate ajuta la descrierea mesajului abstract ce se incearca sa fie transmis.
  • Nu exista un numar exact de imagini care trebuie utilizate intr-un mood board. Oricate imagini alegi de la una la cincizeci, ceea ce este important este sa spuna o poveste.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul