Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Epoca pixului pe hartie n-a apus: 5 lucruri de stiut despre pixuri in era digitala


Chiar si in era tehnologiei si a utilizarii tabletelor, telefoanelor si a laptopurilor, avem o mare placere in a lasa mesaje, notite si alte scrieri pe hartie.

Atunci cand vine vorba de instrumente de scris preferate, majoritatea aleg pixul pentru ca este usor, comod si la indemana.

Informatii pentru generatia nascuta in era digitala


Pixul sau stiloul cu bila, este un instrument de scris cu cerneala vascoasa, de tip pasta sau gel, care este prevazut cu o bila mica la varf, care nu lasa cerneala sa se usuce in rezervor si dozeaza pasta care se prelinge pe bila atunci cand se invarte la scriere. Aceasta este de fapt mina pixului si pentru a fi usor de folosit este fixata intr-un suport ce reprezinta corpul pixului.

Termenul pix s-a romanizat rapid, preluat din englezescul „pick”. Daca traducem „mot-à-mot” din termenul englezesc „ballpoint”, ne va iesi „pix cu bila”, pana la urma, acesta fiind termenul corect. Francezii il numeau stilou cu bila, germanii „kugelschreiber”, care avea acelasi sens, iar argentinienii „birami” dupa numele lui Laszlo Biro, care pretindea ca a inventat obiectul.

Amanunte istorice ale pixurilor


• O prima varianta a pixului cu pasta a fost inventata de americanul John J. Loud, care a si obtinut un brevet in 1888, dar inventia sa nu a fost comercializata si brevetul a expirat in cele din urma. Acest pix putea sa scrie pe suprafete dure, precum lemn sau piele, spre deosebire de stilourile de la acea vreme, insa nu erau prea apreciate pentru scrisul pe hartie.

• Stiloul cu bila utilizat si in prezent a fost brevetat ca inventie in 1938, de ungurul László József Bíró, naturalizat in Argentina ca Ladislao José Biro.

• In iunie 1943, Biro si fratele sau Georg, chimist de profesie, au facut primele modele comerciale ale bine cunoscutelor „stilouri Biro”, pixul actual.

Piata pixurilor prospera

Se pare ca era digitala nu a reusit sa doboare instrumentele de scris pe hartie, ci chiar exista o tendinta evidenta spre scrierea traditionala. Chiar daca nu toata lumea stie, este posibil ca aceasta situatie sa se datoreze faptului ca scrisul de mana ajuta foarte mult la intelegerea textului, angreneaza creierul, calmeaza si ajuta la retinerea mai usor a informatiei.

Astazi, in intreaga lume, se vand 125 pixuri pe secunda, numai in America s-au vandut 7 miliarde pixuri.

La nivel global, o persoana consuma in medie 3-4 pixuri pe an, putand scrie cu unul din ele circa 50.000 cuvinte.

Piata instrumentelor de scris pe hartie a generat venituri de 16.2 miliarde de dolari la nivel global in 2014 si ar putea depasi 20 de miliarde in 2019, potrivit datelor de cercetare a pietei.

Cele mai utilizate pixuri sunt cele de unica folosinta Bic, iar în lume sunt modelele de pixuri Schneider, pixuri Parker si pixuri Pilot. Modelele de pixuri Schneider sunt foarte populare creandu-se inclusiv modele mai sofisticate pentru cumparatorii medii, in timp ce modelele de pixuri Parker sunt pentru zona de lux


Ce trebuie sa stim despre pixuri 

Pe piata exista trei tipuri de pixuri diferite, in functie de tipul cernelii pe care o folosesc:

• pixuri cu bila;

• pixuri rollere;

• pixuri cu gel.

Cel mai comun este pixul cu bila cu mecanism click, utilizat de toata lumea datorita confortului, nu necesita capac si este rapid de folosit. Este urmat de mecanismul twist, ce apare din ce in ce mai des pe piata. Modelul cu capac este folosit in general la pixurile ieftine, de unica folosinta, carora nu le este inlocuita mina.


1. Tipul de cerneala folosit este diferit

• Pixurile cu bila folosesc o cerneala cu o pasta densa, bazata pe uleiuri speciale, care nu se usuca, nu curge si nu se transfera de pe foaie, pe mana.

• Rollerele folosesc o cerneala fluida, pe baza de apa, cu timp de uscare mai mare, de la care te poti murdari.

• Pixul cu gel, cu o consistenta mai fluida, permite producatorilor sa foloseasca mult mai multe culori si sa adauge pigmenti ori sclipici.

2. Tipul de scriere

Evident, cerneala este cea care influenteaza si diferentiaza intre scrierea cu pixul-roller, pixul cu gel si cea cu pixul cu bila.

Pixul cu bila, depinde de calitatea lui si a cernelii. Liniile trasate de acesta vor fi usor mai neconturate si mai lipsite de culoare fata de cele trasate cu rollerul.

Pixul cu gel vine in multe nuante, cu sclipici, metalice, pastel sau neon, putand scrie colorat, pentru a-ti organiza mai bine agenda sau caietul de notite.

De multe ori aceste doua tipuri de pixuri se folosesc impreuna, cel cu bila pentru scrierea paragrafelor, a ideilor rapide, iar cel cu gel pentru a sublinia, scrie titluri si sub-titluri.

Ai grija sa nu scrii cu rollerul peste pasta corectoare care nu s-a uscat, deoarece se poate strica. La fel si in cazul pixului cu gel. Pixul cu bila este, cumva, mai permisiv in acest caz; nu va scrie deloc, deoarece bila nu va avea o suprafata fina si plana la care sa adere.

In general, un roller va trasa linii mai groase, pixul cu gel mai subtiri.

3. Presiunea la scriere

Pixul cu bila necesita mai multa presiune fata de pixul-roller si fata de pixul cu gel. Cerneala pixului cu bila, fiind mai groasa, trece mai greu pe langa bila, astfel ca necesita mai multa presiune, depinzand, evident, de calitatea cernelii.

Cerneala pixului-roller este mai subtire, asa ca ii este foarte usor sa se scurga pe langa bila.

4. Felul in care scriu pe hartie

Sa nu credeti ca toata vina este aruncata pe cerneala pixului. Si tipul de hartie influenteaza foarte mult calitatea scrisului.

Cu cat foaia este mai fina si mai groasa, cu atat fluiditatea si calitatea scrisului, cu orice pix, va fi mai buna. Pixul cu bila este mai versatil din acest punct de vedere. Rollerul are nevoie, de cele mai multe ori, de o hartie densa si fina, pentru ca cerneala sa nu se imprastie pe foaie ori pentru a nu se imbiba pe partea cealalta. Pixul cu gel nu are aceasta ultima problema.

5. Tipul de document

Evident, tipul de document pe care vrei sa il intocmesti va necesita un anumit tip de pix.

• Pixuri cu bila pot fi folosite cam pentru orice fel de document, de la notite, documente, condica, la sedinte, retete, cereri si multe altele, indiferent de tipul hartiei, de 70mg/mp, 80mg/mp, carton sau carton lucios, desi aici cerneala se poate usca putin mai greu.

• Pixuri roller pot fi folosite pentru acelasi tip de hartie, insa trebuie testat inainte tipul acesteia. O hartie subtire, putin aspra, poate face ca cerneala sa se imprastie. Cartonul lucios sau foaia lucioasa nu este indicata, pentru ca cerneala se usuca foarte greu.

• Pixuri cu gel pot fi folosite in plus pentru subliniere si marcare. Aici este important tipul de hartie, insa cerneala este ceva mai groasa, depinzand si de calitatea pixului, astfel ca posibilitatea imprastierii pe foaie este mai mica. Totusi, trebuie sa ai grija sa dai timp sa se usuce. Nici aici nu este indicat cartonul lucios ori alt tip de foaie lucioasa.


Ce alegi dintre roller, pix cu gel sau pix cu bila

• Mediul in care scrii.

In avion, la schimbari de presiune rapida rollerul are cerneala prea fluida si se scurge. Trebuie inlocuit cu un pix cu bila. Acelasi lucru se petrece si atunci cand scrii in conditii de ploaie pe un santier si cernelurile pe baza de apa de la roller sau pix cu gel se pot intinde.

• Cat de mult scrii si ce scrii.

Daca scrii mult, ar fi indicat sa folosesti un pix cu bila. Rollerul si pixul cu gel se pot termina mult mai repede, din cauza flowului de cerneala, aproape de 3 ori mai mare decat la un pix cu bila. In cazul in care ai probleme la scris si ai nevoie de un pix unde nu trebuie sa depui prea multa presiune, iti recomandam fie un pix cu gel, fie un pix-roller. Vei scrie usor, rapid si scrisul va fi intotdeauna vizibil.

• Tipul de hartie folosit.

Pixurile cu bila nu sunt deloc pretentioase, cerneala lor nu se imprastie si exista pixuri care pot scrie pe hartie umeda si in conditii de -20°C. Daca ne referim la rollere, cerneala trebuie sa fie aplicata pe o suprafata fina, neteda si densa. Pixurile cu gel au nevoie de o foaie neteda, orice denivelare ori asprime va duce la o scriere intrerupta.

• Stangaci sau dreptaci.

Stangacii au fost intotdeauna putin dezavantajati din punct de vedere al alegerii de pixuri cu care sa scrie. Rollerele nu sunt, in general, recomandate pentru ei, din cauza timpul de uscare a cernelii. Pentru stangaci, sunt mult mai potrivite pixurile cu bila si chiar cele cu gel.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul