Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Hârtia: ce este și cum se fabrică


Pentru a te convinge cât de importantă este hârtia în lumea modernă este de ajuns să te uiți în jurul tău și o vei observa în zeci de variante: cărți, agende, etichete, bonuri, șervețele, afișe, ambalaje, pungi, cutii și lista poate continua. Iar dacă te-ai întrebat cum se fabrică hârtia, mai ales că materialul care stă la baza ei, și anume lemnul, are o formă care este departe de cea a hârtiei, adică plană și subțire, atunci citește în continuare, ți-am pregătit toate informațiile pe care ar trebui să le știi.

Ce este hârtia

Pe scurt, hârtia este un material comprimat din fibre vegetale, mai exact celuloză, care sunt prelucrate mecanic și chimic. Se spune că hârtia a fost inventată în China, în anul 105, ca bază folosindu-se scoarța de copac. Totuși egiptenii antici au fost primii care au scris pe o suprafață plană, ușoară și portabilă, cum este hârtia, folosindu-se de papirusul ce creștea pe malurile râului Nil.


Termenul de “hârtie” însă este derivat de la cuvântul neogrec χάρτι (hárti), care înseamnă ”hartă”, dat fiind că la începuturi hârtia era întrebuințată mai ales la crearea hărților.

În prezent, hârtia este folosită la scris, tipărit, desenat, împachetat, dar mai ales este deosebit de solicitată hârtia pentru imprimantă  care nu lipsește din niciun birou.

Din ce se fabrică hârtia


Procesul de fabricare a hârtiei este destul de vechi, iar primele fabrici de hârtie din România datează încă din anii 1583 (Moldova) și 1640 (Muntenia). 

Materiile prime care stau la baza unei foi de hârtie sunt celuloza din lemn, cartonul și hârtia reciclată, lianții și aditivii care îi oferă caracteristicile cu care suntem familiarizați. Lemnul folosit este obținut din defrișarea copacilor, uneori în urma curățării pădurilor, din arbori cu lemnul tare cum sunt arțarul, ulmul și mesteacănul, ale căror fibre celulozice sunt scurte si dense, ceea ce conferă rezistență hârtiei. Mai sunt folosiți și copacii rășinoși cum sunt pinul, molidul sau cedrul, ale căror fibre sunt lungi și pufoase, la final rezultând o hârtie mai cu volum. De asemenea, la fabricarea hârtiei sunt folosite și reziduurile rămase din tâmplărie, de la fabricarea cherestelei și a mobilei sau din construcţii.  

Cartonul și hârtia reciclată provin din uzul casnic, preluate de la gospodăriile care reciclează selectiv, sau din uzul industrial: sunt folosite ambalajele colectate din magazine și supermaketuri, ziarele și cărțile nevândute, materialele reciclate din birourile companiilor.


Unii producători de hârtie mai folosesc, pe lângă lemn, și astfel de materiale ca bambusul, bumbacul, cânepa, iuta, alături de o gamă largă de alte materiale vegetale. Hârtia netedă, folosită pentru reviste sau ambalaje, are în compoziție și lut pentru porțelan, astfel încât, după imprimare, aceasta capătă un finisaj mai colorat și mai lucios.


Cum se fabrică hârtia

Prima etapă de fabricare a hârtiei constă în zdrobirea lemnului sau a materialelor vegetale pentru a elibera fibrele celulozice, care ulterior sunt amestecată cu apă, aditivi și lianți, obținându-se astfel o suspensie umedă numită pulpă sau pastă de hârtie.

Următoarea etapă constă în depunerea pastei pe niște site speciale, care favorizează formarea hârtiei şi eliminarea conținutului de apă. În continuare, banda de hârtie obținută este compresată și lăsată să se usuce, după care pe hârtie sunt aplicați diverși pigmenți minerali și coloranți care îi îmbunătățesc proprietățile, calitatea și imprimabilitatea.

Ultima etapă constă în tăierea hârtiei în diverse dimensiuni, ceea ce o face potrivită pentru tipografii, pentru producția de materiale igienico-sanitare, pentru crearea ambalajelor și etichetelor, dar și pentru birouri unde se folosește o cantitate mare de hârtie pentru copiator 


Vei observa că hârtia produsă din materiale reciclate (hârtie sau carton) poate arăta altfel, având o culoare diferită și uneori o altă consistență, iar asta se explică prin faptul că acest tip de hârtie are fibrele de celuloză tot mai scurte, de aceea, în procesul de producție, pasta este completată cu fibre de celuloză noi.

Materialele reciclate care dau o nouă viață hârtiei contribuie la reducerea deșeurilor, aducând un mare plus sustenabilității, de aceea reciclarea selectivă este încurajată atât acasă, cât și la birou. În acest fel, va scădea și numărul copacilor tăiați pentru producția de hârtie. În plus, o fabrică poate consuma cu până la 40% mai puțină energie dacă folosește hârtie reciclată ca materie primă.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul