O mare parte din experienta de utilizare a unui calculator provine din calitatea componentelor cu care interactionam cel mai des, adica monitorul, tastatura si mouse-ul. Un mouse, chiar daca pare cel din urma lucru la care te gandesti la achizitionarea unui calculator, este unul dintre cele mai importante dispozitive periferice.
Lucrurile cu care intri cel mai des in contact sunt importante si de aceea alegerea unui mouse bun pentru PC sau laptop nu este o sarcina de neglijat. Alegerea unui mouse bun, fie el pentru munca, un mouse gaming sau utilizare ocazionala, are o importanta neasteptata asupra nivelului de confort si folosire a unui calculator.
Asa ca de aceasta data ne-am propus sa-ti spunem ce trebuie sa stii cand alegi un mouse bun pentru PC sau laptop, un mouse pentru utilizare office sau un mouse gaming performant.
Mouse cu fir sau mouse wireless?
Impartim mouse-urile in primul rand dupa tehnologia de conectare la calculator, cu fir sau fara fir.
Mouse-ul cu fir se leaga la placa de baza printr-un port specializat. Majoritatea mouse-urilor comercializate astazi se conecteaza prin port USB, portul PS/2 folosit anterior nu mai apare pe placile de baza. Pentru cei ce mai au nevoie de aceasta conectare exista un adaptor de la USB la PS/2. Mouse-urile cu fir sunt mai ieftine decat cele wireless, mult mai usoare, pentru ca se alimenteaza prin fir, sunt in general mai rapide in transmiterea coordonatelor cursorului, nu sufera interferente electromagnetice, fiind foarte bune daca cablul este neintrerupt.
Mouse-ul wireless sau fara fir se conecteaza la calculator prin doua tehnologii. Prin unde radio care folosesc un spectru propriu fiecarui producator si model, conectarea se traduce prin necesitatea instalarii unui receptor, intr-un mic dongle, pe unul din porturile USB ale calculatorului pentru a avea legatura cu mouse-ul. Se poate face si o conexiune bluetooth, printr-un receptor deja instalat in sistem.
Desi mai scumpa, conexiunea bluetooth este mai convenabila pentru ca economiseste un port USB. Un mouse wireless poate fi miscat mai usor, ne mai avand stresul cu cablul, dar cu dezavantajul ca trebuie sa ai grija de bateriile de alimentare care il fac mai greu si totodata nu stii cand se termina. Partea buna e ca mouse-urile moderne stau destul de bine la durata de viata a bateriei. Un potential dezavantaj al mouse-urilor wireless poate fi o intarziere de cateva milisecunde, pentru multi insesizabila.
Tipuri de mouse dupa senzor
Un mouse traduce miscarea pe care o faci peste o suprafata in actiunile cursorului de pe ecranul computerului. Dupa senzorul folosit pentru aceasta citire, mouse-urile sunt optice sau cu laser, diferenta data de sursa de lumina utilizata pentru urmarirea miscarii. Ambele tehnologii utilizeaza senzori CMOS, o mica camera video cu rezolutie redusa, pentru a face fotografii ale suprafetei pe care o folosesc si pentru a le folosi pentru a determina miscarea.
Senzorul optic utilizeaza o lumina LED, cu o sensibilitate mai mica si care nu functioneaza decat pe suprafete speciale, un mousepad textil. Se recunoaste usor dupa culoarea rosie de sub el, specifica lampii.
Senzorul laser, asa cum ii spune si numele, utilizeaza o lumina laser care citeste pe orice suprafata, cu mare sensibilitate. O mica problema cu acest tip de senzori este ca uneori au tendinta sa mai inregistreze miscarile si dupa ce au o distanta mai mare de 1 cm de masa, un lucru nedorit pentru cei obisnuiti sa ridice des mouse-ul cand fac miscari ample.
Mouse in functie de DPI
DPI-ul sau dots per inch, masoara sensibilitatea senzorului, numarul de puncte individuale care pot fi plasate intr-o linie in intervalul de 1 inch. Un DPI mare iti permite sa misti fizic mai putin mouse-ul pentru a inregistra aceeasi distanta parcursa de cursor pe ecran versus un DPI mic.
Daca ai o mana stabila poti efectua miscari precise si cu un DPI mare. Dar unii gameri prefera DPI-ul mic pentru scenarii precum tintitul cu un sniper intr-un shooter. Ideal ar fi sa ai un DPI suficient de mare, in functie de bugetul tau, dar si un switch pe mouse sau un buton personalizat petru a reduce DPI-ul rapid atunci cand ai nevoie de precizie.
Mouse pentru dreptaci / stangaci sau ambidextru
Este destul de simplu pentru ca exista mouse atat pentru dreptaci cat si pentru stangaci, referindu-ne la cei ergonomici, dar in acelas timp exista ci mousi simetrici, potriviti atat pentru stangaci cat si pentru dreptaci. Alegi in functie de mana cu care folosesti mouse-ul.
Alege mouse-ul tinand cont de grip-ul tau
Gripul se refera la felul in care tii mouse-ul. Atunci cand folosesti un mouse o perioada indelungata, ajungi sa ai o pozitie cat mai confortabila, iar producatorii au luat aminte la obiceiurile avute cand este strans in pumn mouse-ul, astfel aparand modele dedicate pentru cele trei metode de prindere in mana:
Palm grip, este cel mai intalnit, unde degetele stau relaxate cu intreaga palma pe mouse, podul palmei acoperind „cocoasa” acestuia.
FingerTip grip este poate cel mai ciudat stil de a tine mousul, acesta bazandu-se pe cel mai putin contact fizic, unde atingi doar cu varful degetelor butoanele si foarte putin corpul mouse-ului
Claw grip este poate cel mai rar intalnit tiip de prindere, mana prinzand mouse-ul ca intr-o gheara, doar varful degetelor si un pic din palma facand contact cu el, apasand cu varfurile degetelor mouse-ul si cu podul palmei sustinandu-l.
Gripul tau depide de obisnuinta si nu se recomanda sa te fortezi pentru a-l schimba. Cel mai comod mod de a folos mouse-ul probabil iti va aduce si cea mai buna performanta sau timp de reactie. Este discutabil care e mai bun, totul tine de preferinte.
Pentru palm grip de obicei sunt mai bune mouse-urile mari si mai late. Pentru claw sau tip grip de obicei mouse-urile mai mici iti permit un control mai bun. De obicei mouse-urile preferate de cei ce au claw grip sunt mai inguste si cu butoanele mai alungite.
Rezistenta
Este o alta caracteristica de care trebuie sa tinem seama daca folosim mouse-ul foarte intens, multe ore pe zi. Un mouse ce va face fata la multe clickuri si la mult stres trebuie sa aiba switch-uri calitative la butoane si materiale mult mai calitative, pentru a fi mai rezistent. Bineinteles ca asta costa si este bine sa cumperi un mouse cat iti permiti de calitativ.
Lista de NU-uri pentru a sti cum trebuie ales un mouse :
Exista mouse pentru gaming si mouse normal, pentru lucrat la birou sau gaming ocaziunal. De asemenea dintre cei de gaming-uri sunt specializati pe tipuri de jocuri, unii avand multe butoane configurabile ce iti permit sa reactionezi mai rapid daca pui anumite macro-uri sau bind-uri pe ele, iar altii sunt foarte buni pentru shootere. In functie de cerintele pe care le ai de la mouse, cunoscand tipurile existente poti alege mouse-ul cel mai bun pentru tine pe care ti-l permiti.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult