Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu Politica de utilizare cookie-uri.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Pixuri, stilouri şi alte instrumente de scris - Ghid complet


Scrisul este una dintre cele mai vechi îndeletniciri şi a apărut cu milenii şi epoci în urmă, când nici nu avea forma pe care o cunoaştem astăzi. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii şi-au dorit să îşi poată exprima trăirile, dorinţele şi au descoperit utilitatea scrisului în multiple domenii.

În epocile preistorice sau în epoca Egiptului Antic, oamenii au descoperit metode de a se exprima în scris folosind desene sau hieroglife. Bineînţeles, pentru a realiza aceste desene, hieroglife sau alte semne speciale au fost necesare anumite instrumente.

Înainte de pixuri, stilouri şi tot ceea ce cunoaştem astăzi, au existat mai multe tipuri de instrumente pentru scris. Primele au fost cuţitul şi piatră. Cuţitul se putea utiliza uşor pentru a grava suprafeţe diverse, de la pietre şi până la copaci. Pietrele şlefuite se foloseau şi ele în acelaşi scop alături de cuţite.

Ulterior, modernizarea omenirii a adus noi instrumente de scris precum osul sau bucăţile de papură. Egiptenii foloseau în special papură şi trestia pentru a desena faimoasele hieroglife care încă fascinează lumea, la mii de ani de la apariţia lor.

În anii 1800 a fost inventat stiloul, obiect ale cărui baze le-a pus chiar un roman, Petrache Poenaru. De la stilou şi până la multitudinea de instrumente de scris din ziua de astăzi nu a mai rămas decât un pas şi în prezent ne putem bucura de o mulţime de instrumente moderne pentru desene, schiţe, scris şi multe alte îndeletniciri asemănătoare.

Descoperă mai multe despre pixuri, stilouri şi alte instrumente de scris şi cum să le alegi mereu pe cele potrivite:

 

Cuprins:

1. Tipuri de stilou

1.1 Stilou cu rezervor

1.2 Stilou cu rezerve

1.3 Criterii în alegerea unui stilou

2.Tipuri de pix

2.1 Pixuri cu pastă

2.2 Pixuri cu gel

2.3 Factori pe care să îi ai în vedere în alegerea unui pix

Tipuri de creion

3.1 Creion clasic

3.2 Creion mecanic

3.3 Creioane colorate

3.4 Cum să alegi creionul potrivit

4. Carioci şi markere

4.1 Carioca

4.2 Marker

4.3 Criterii de care să ţii cont când cumperi carioci sau markere

FAQ- întrebări frecvente despre Pixuri stilouri și alte instrumente de scris

 

1. Tipuri de stilou


 

Stiloul a fost inventat în anii 1800 de către Petrache Poenaru, un român şcolit în Franţa, iar mai apoi alţi doi inventatori l-au adus la forma finală până la finele anilor 1800: Brissant şi Watterman. În prezent există două tipuri principale de stilou: cel cu rezervor şi cel cu rezerve. Alegerea celui potrivit se face în funcţie de nevoile tale, dar şi de ce tip de rezultat final preferi.

 

1.1 Stilou cu rezervor

Stiloul cu rezervor este stiloul clasic ce funcţionează pe baza unui rezervor cu cerneală care se consumă odată ce scrii şi se reumple ori de câte ori este necesar. Acesta este ideal pentru iubitorii de obiecte clasice şi care îşi doresc să aibă un scris cât mai fin şi mai caligrafic. Pentru un stilou cu rezervor va fi nevoie să ai mereu la îndemână sticluţe cu cerneală pentru a te asigura că nu rămâi fără cerneală în rezervor, dar şi de hârtie sugativă pentru a absorbi excesul de lichid la reumplere.

 

1.2 Stilou cu rezerve

Stiloul cu rezerve este modern şi se poate folosi uşor de către oricine. Acesta funcţionează pe bază de mici rezerve cu cerneală care se introduc în stilou. Foarte mulţi copii şi profesori aleg acest tip de stilou pentru clasele primare şi gimnaziale deoarece este simplu de utilizat. Desigur şi adulţii folosesc aceste tipuri de stilouri, iar pe piaţa se găsesc numeroase modele de toate formele, culorile şi dimensiunile.

 

1.3 Criterii în alegerea unui stilou

 

Atunci când alegi un stilou cel mai important este să ţii cont de felul în care acesta scrie. Pentru a-ţi da seama dacă stiloul se potriveşte cu stilul tău de scris este o idee bună să îl testezi. Spre exemplu, poţi încerca modelele care te atrag, iar mai apoi să păstrezi unul singur ca instrument de bază. În cazul stilourilor pentru copii, sfatul învăţătoarei sau al părinţilor care au trecut deja prin aceste etape este util pentru a alege un instrument uşor de folosit şi cu care cei mici să poată învăţa să scrie frumos.

Greutatea stiloului este şi ea un factor esenţial. Anumite persoane prefera instrumentele foarte uşoare, în timp ce pentru alţii un stilou pe care îl pot simţi bine în mână este de preferat. În ceea ce priveşte tipul de peniţa, cele foarte ascuţite îţi vor permite să scrii fin, caligrafic, iar cele mai groase se pretează pentru un stil de scris rapid.

 

2.Tipuri de pix


 

Pixul a fost brevetat în 1938 de Laszlo Biro, un jurnalist de origine ungară care a dorit să creeze un instrument de scris a cărui cerneala se usuce repede, precum cea de pe ziarele tipărite. Pixul a devenit un real succes şi a ajuns popular în întreaga lume deoarece se poate folosi uşor, fără a fi necesar niciun schimb de cerneală, au o durată mare de viaţă şi vin într-o varietate de forme şi modele.

 

2.1 Pixuri cu pastă

Pixurile cu pastă se număra printre primele tipuri de pixuri inventate. Acestea folosesc în locul cernelii, o pastă de culoare albastră care curge printr-un capăt metalic asemănător cu o bilă. De aceea, de multe ori pixurile mai sunt numite şi stilouri cu bilă.

După apariţia pixurilor cu pastă, foarte multe persoane le-au ales pe acestea în loc stiloului, deoarece uscarea cernelii nu mai este o problemă, precum nu mai este nici schimbul cernelii.

Există pixuri cu pastă de toate formele şi culorile, ceea ce înseamnă că oricine poate găsi un astfel de pix potrivit pentru stilul său de scris.

 

2.2 Pixuri cu gel

Pixurile cu gel sunt mai moderne comparativ cu pixurile cu pastă. Acestea permit o scriere şi mai rapidă şi sunt foarte durabile. Pixurile cu gel pot scrie mai gros sau mai subţire în funcţie de tipul de capăt pe care îl utilizează, însă vin şi într-o mai mare varietate de culori. Poţi găsi pixuri cu gel cu sclipici sau glitter, pixuri cu pastă pentru copii, pixuri cu pastă care vin la pachet cu mici gume de şters special realizate pentru a şterge eficient gelul şi nu numai.

 

2.3 Factori pe care să îi ai în vedere în alegerea unui pix

Atunci când îţi alegi pixul este bine să ţii cont de cât de gros sau de subţire îţi doreşti ca acesta să scrie, de durată sa de viaţă, dar şi de culoare şi cum vrei ca aceasta să arate pe hârtie. O idee bună este să testezi câteva tipuri înainte de a îţi alege preferatele.

 

3. Tipuri de creion


Creioanele aşa cum le ştim astăzi au apărut în Germania, la Nuremberg în anul 1662. În 1795 apare creionul cu mâna de grafit, creat de Nicolas-Jacques Conte, iar în 1828 apare prima ascuțitoare.

Astăzi, există mai multe tipuri de creioane din care poţi alege, de la cele simple, la cele mecanice sau cele colorate.

 

3.1 Creion clasic

Creioanele clasice se fabrică prin folosirea unei mine de grafit îmbrăcată în lemn. Pe măsură ce vârful minei se consuma, lemnul se reascute pentru a scoate la suprafaţă o nouă bucată de mina gata de utilizat.

Acestea se pot utiliza pentru o mulţime de scopuri, de la desen şi până la schiţe în arhitectură, tâmplărie sau inginerie. Avantajul este reprezentat de mina de grafit care se poate şterge uşor de pe hârtie, dar şi de pe alte suprafeţe, dar şi de costul scăzut.

 

3.2 Creion mecanic

Creioanele mecanice folosesc un înveliş metalic pentru mâna de grafit. Diametrul precis reprezintă marele avantaj al acestora. De foarte multe ori creioanele mecanice se folosesc de către studenţi în realizarea de proiecte diverse datorită preciziei lor. În plus, mina se poate schimba uşor şi rapid, ceea ce înseamnă că te poţi bucura de un stilou mecanic pentru multă vreme comparativ un creion care trebuie reascutit, a cărui durata de viaţă este scurtă sau medie.

 

3.3 Creioane colorate

Cele mai populare tipuri de creioane colorate sunt cele clasice, care folosesc mâna de grafit colorată şi cele cerate, care folosesc ceară colorată, după cum le spune şi numele. Ele sunt alegere ideală pentru proiecte speciale, dar şi pentru copii, care se pot bucura de creioanele colorate pentru desene, cărţi de colorat sau alte activităţi potrivite vârstei. Printre cele mai mari avantaje ale acestor creioane se număra preţul avantajos, dar şi varietatea de modele şi culori. În plus, comparativ cu carioca, creionul nu riscă să păteze hârtia subţire.

 

3.4 Cum să alegi creionul potrivit

Alege creionul potrivit în funcţie de proiectul pentru care urmează să îl foloseşti. Dacă ai nevoie de precizie, foloseşte creionul mecanic, dacă îţi doreşti un raport calitate-pret excelent, foloseşte creionul clasic, iar dacă ai nevoie de mină colorată, optează pentru creioane colorate.

 

4. Carioci şi markere

Cariocile şi markerele sunt printre cele mai utilizate instrumente de scris atunci când vine vorba de culoare, dar şi de scrisul pe alte suprafeţe decât hârtia.

4.1 Carioca

În ziua de astăzi există o mare varietate de carioci, de la cele profesionale şi până la cele pentru copii.

Cariocile profesionale se utilizează în desen, fie de către artişti, fie de către persoane ce desfăşoară activităţi similare, precum design-ul vestimentar. Astfel de carioci oferă o gamă largă de culori şi o precizie aparte.

Cariocile pentru copii le permit acestora să coloreze folosind culori intense şi variate, pe suprafeţe diverse, de la tăbliţe de lemn şi până la tăbliţe metalice sau chiar hârtie. Spre exemplu, pentru desenele pe carton, cariocile vor fi o alegere mult mai bună comparativ cu creioanele.

 

4.2 Marker

Markerele permanente după cum le spune şi numele sunt necesare pentru a marca anumite suprafeţe sau a realiza anumite desene care nu doreşti să se şteargă prea uşor. În general, markerele în ziua de astăzi se folosesc în companii, pe suprafeţe precum flipchart sau whiteboard, dar şi în învăţământ, deoarece tablele cu cretă au fost înlocuite de cele cu markere.

 

4.3 Criterii de care să ţii cont când cumperi carioci sau markere

Atunci când cumperi carioci sau markere ţine cont în special de proiectul pe care îl desfăşori. Mai apoi, este important să decizi ce grosime vrei să aibă acestea, ce culori îţi doreşti şi dacă vrei ca acestea să fie realizate din substanţe pe bază de apă sau pe bază de alcool. Pentru copii, cea mai bună alegere o reprezintă aqua cariocile, a căror culoare are la baza apă.

 

Pixurile, stilourile, cariocile si creioanele şi multe alte instrumente de scris au devenit de elemente de bază în viaţa copiilor şi adulţilor din toată lumea. Chiar dacă era tehnologizării poate da impresia că instrumentele de scris nu mai sunt utilizate sau căutate, acest lucru nu este deloc adevărat. Chiar dacă scrisul la calculator este mai des întâlnit, oamenii continuă să folosească instrumentele de scris în viaţa lor de zi cu zi. De la agende şi până la proiecte de afaceri, din şcoli şi până în sediile celor mai mari multinaţionale, instrumentele de scris continua să fie o constantă în viaţa oamenilor de pretutindeni.

 

FAQ- întrebări frecvente despre Pixuri stilouri și alte instrumente de scris

1. Cine a inventat stiloul?

Stiloul a fost inventat de Petrache Poenaru în anii 1800, în Franţa.

2. Cât costă un stilou?

Preţul unui stilou poate varia de la câteva zeci de lei la mii de lei, în funcţie de brand şi model.

3. Cum se curăţa un stilou?

Curăţarea stiloului se poate face uşor cu ajutorul hârtiei sugative, care absoarbe excesul de cerneală.

4. Cu ce se scot petele de pix de pe haine?

Petele de pix se poate scoate cu ajutorul detergenţilor destinaţi îndepărtării petelor.

5. Cu ce se ia cerneala de pe haine?

Cerneala se poate curăţa de pe haine cu ajutorul detergenţilor special realizaţi pentru a îndepărta petele.

6. Ce înseamnă călimară?

Călimara este denumirea recipientului pentru cerneală si le este utila celor ce folosesc un stilou cu rezervor.

7. Din ce este făcută mina de creion?

De obicei, mina de creion este realizată din grafit.

8. Ce înseamnă creion hb?

Creionul HB este creionul cu mâna dură, de culoare neagră, care se pretează pentru scris.

9. Cu ce se scot petele de marker sau carioci?

Petele de marker sau carioci se pot îndepărta cu ajutorul detergenţilor special realizaţi pentru a îndepărta petele.

10. Care sunt cele mai bune pixuri?

Cele mai bune pixuri se aleg în funcţie de nevoile tale. Ţine cont de tipul de scris pe care îl doreşti: mai subţire, mai gros său mediu, dar şi de greutatea pixului şi materialul din care acesta este realizat (plastic, metal, lemn).

11. Care sunt cele mai bune creioane colorate?

Atunci când alegi creioanele colorate, ia în considerare materialul din care acesta este realizat, durata de viaţă, dar şi intensitatea culorilor.

12. Care sunt cele mai bune stilouri pentru copii?

Cele mai bune stilouri pentru copii sunt cele uşoare, care le permit celor mici să scrie uşor, fără a se chinui să le mânuiască, dar care permit şi un scris fin, caligrafic.

 

Produse Asociate

Recomandari in cadrul acestui articol
Best Deal -23%  Hartie copiator A4 economy 500 coli/top In Stoc Detalii Hartie copiator A4 economy 500 coli/top
19,90 1540 Lei / top
fara TVA: 1294 Lei
Adauga in cos
Cod  produs: 104821
SpringSales -31%  Creion mecanic 0.7 mm Zebra Drafix In Stoc Detalii Creion mecanic 0.7 mm Zebra Drafix
28,67 1978 Lei / buc.
fara TVA: 1662 Lei
Adauga in cos
Cod  produs: AUS-026007
 Stilou Parker IM Royal Core Light Blue Grey CT Stoc Furnizor Detalii Stilou Parker IM Royal Core Light Blue Grey CT
22500 Lei / buc.
fara TVA: 18908 Lei
Adauga in cos
Cod  produs: 1931648
SpringSales -10%  Textmarker Schneider Job Pastel varf lat 1-5 mm marker evidentiator lavanda In Stoc Detalii Textmarker Schneider Job Pastel varf lat 1-5 mm marker evide...
3,55 320 Lei / buc.
fara TVA: 268 Lei
Adauga in cos
Cod  produs: AUS-038313
SpringSales -26%  Pix cu gel 0.7mm Zebra J Roller RX negru In Stoc Detalii Pix cu gel 0.7mm Zebra J Roller RX negru
6,71 497 Lei / buc.
fara TVA: 417 Lei
Adauga in cos
Cod  produs: AUS-026038
SpringSales -23%  Marker permanent 2 capete 2mm-6mm Zebra Mckie negru STOC ZERO Detalii Marker permanent 2 capete 2mm-6mm Zebra Mckie negru
8,43 649 Lei / buc.
fara TVA: 545 Lei
Cod  produs: AUS-026049
ST%CKsale -72%  Rezerva roller Ubers negru ULTIMELE BUCATI Detalii Rezerva roller Ubers negru
6,96 195 Lei / buc.
fara TVA: 164 Lei
Adauga in cos
Cod  produs: AUS-001290
SpringSales -10%  Creioane cerate Carioca 12 buc/set In Stoc Detalii Creioane cerate Carioca 12 buc/set
5,27 474 Lei / set
fara TVA: 399 Lei
Adauga in cos
Cod  produs: AUS-026601
SpringSales -20%  Pic+carioca Schneider Corry In Stoc Detalii Pic+carioca Schneider Corry
4,38 350 Lei / buc.
fara TVA: 294 Lei
Adauga in cos
Cod  produs: AUS-002613

    Articole Similare

    5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
    5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
    Citeste articolul
    Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
    Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
    Citeste articolul
    Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
    Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
    Citeste articolul
    10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
    10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
    Citeste articolul
    Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
    Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
    Citeste articolul