Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Cum arata programul de lucru in alte tari si care e idealul pentru productivitate


Generatiile de ieri, au luptat sa tina pasul cu dezvoltarea tehnologica pentru a obtine o pregatire tehnica si intelectuala care sa le permita ridicarea pe noi trepte in cariera si in consecinta a unei pozitii superioare in societate. Noua generatie, mult mai pragmatica, a inteles ca lucrurile cu adevarat importante sunt sanatatea, familia si fericirea propriei persoane.

Membrii noii generatii, „generatia Y”, vor sa isi faca mai mult timp pentru ei insisi decat pentru cariera, timpul de calitate este cel petrecut in plimbari in natura, in intalniri cu prietenii sau facand sport. Munca sau cariera nu se afla pe primul loc in topul preferintelor lor.

Paradigma s-a schimbat total. Acum exista un program de lucru care sa te forteaze sa lucrezi in jur de 40 de ore pe saptamana, ceea ce inseamna ca timp de 5 zile, ca tu sa petreci la lucru minimum 8 ore. Un asemenea program de lucru nu da foarte multa libertate, ideal ar fi unul de 25 de ore saptamanal.

Programul de lucru

Cand vine vorba de zile libere, romanii nu stau foarte bine. Potrivit raportului European Industrial Relations Observatory, romanii muncesc in medie 41.2 ore saptamanal si beneficiaza de cam 21 de zile de concediu, la care se adauga 11 zile de sarbatori legale. In mod normal saptamana de lucru este de 40 de ore si nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv cu orele suplimentare.

Daca in Coreea de Sud sunt 19 zile de concediu si 15 zile sarbatori legale, in Europa concediile variaza intre 20 in Slovacia si 30 de zile in Finlanda si Franta. Sarbatorile legale sunt si ele intre 8 zile in Marea Britanie si 14 in Malta si Spania.

La nivelul Europei programul de lucru saptamanal este de 48 de ore in Cipru, Marea Britanie si Irlanda, intre 41 si 45 in Elvetia, ajungand intre 38 si 40 in Germania, intre 36 si 40 in Olanda si 35 de ore in Franta.

Timpul mediu de lucru zilnic este de 8 ore, doar in Franta acesta fiind de 7 ore zilnic.

Varsta de pensionare in Europa este in general 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati, urmand ca incepand cu 2027 sa se majoreze la 65 si respectiv 67 de ani pentru barbati. In Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg, Suedia, Spania si Portugalia, varsta pensiei e de 65 de ani pentru toata lumea, indiferent de sex.

Turismul seniorilor este foarte dezvoltat mai peste tot in lume. Varstele pentru acest turism ajungand in tarile Europei centrale si de vest sa fie frecvent spre 85 de ani. Toate aceste situatii creaza impresia ca lungirea perioadei de lucru este un deziderent foarte posibil.


Programul de lucru saptamanal ar trebui redus

La 20 de ani, preferi sa petreci mai mult timp cu prietenii, in intalniri sau drumetii, vizitand lumea pentru a o cunoaste. La 35 de ani, este nevoie de timp petrecut impreuna cu familia, mai ales cu copiii. Cand se atinge varsta pensionarii, dupa 65 - 70 de ani, exista prea mult timp liber si se poate ajunge foarte usor la sentimentul de nefolositor. Acest scenariu probabil este foarte cunoscut astazi de multe persoane.

Exista foarte multe argumente pentru a schimba aceast lucru, ar trebui sa dispunem de mai mult timp in tinerete si sa lucram mai mult cand imbatranim, un program de lucru saptamanal redus ar fi extins pe o perioada mai mare de timp. (70 – 80 de ani)

„Copiii in varsta de zece ani ar trebui sa poata lucra pana la varsta de 80 de ani. In schimb, nu ar mai trebui sa munceasca mai mult de 25 de ore pe saptamana cand devin adulti", spune profesorul James W. Vaupel, de la centru de cercetare al University of Southern Denmark.

Aceasta afirmatie are sens din punct de vedere socio-economic, un program de lucru saptamanal redus, duce la o perioada de activitate mai indelungata si o productivitate ce va regla diferentele.


Ne asteapta o batranete mai sanatoasa

S-a constatat ca este posibil intinderea programului de lucru pe o perioada de mai multi ani, pe intreaga durata a vietii.

Exista dovezi clare cum ca persoanele in varsta care lucreaza cu norma intreaga sau partiala sunt mai sanatoase decat cei care nu lucreaza deloc si stau doar acasa, acest lucru este doar pentru ca munca imbunatateste sanatatea oamenilor. Beneficiile fiind nu doar psihologice, deoarece fiind o parte activa a societatii va face sa va simtiti bine, dar si fizice, deoarece sunt folosite atat creierul, cat si corpul cand lucrati.

In programul tineriilor, copiii acestora joaca un rol mai important

Unul din principalele argumente pentru raspandirea orelor de lucru pe o mai lunga perioada de timp va fi ca tinerii cu varste de 20-30 ani sa petreaca mai mult timp in familie, cu copiii lor, sa-i ingrijeasca, sa faca sport si alte activitati importante care sa le imbunatateasca viata.

Modul de lucru care este folosit astazi, face ca tinerii sa-si croiasca drum prin munca, asteptand o pensie lunga. Dar daca se mareste perioada de lucru, pensionarea avand loc mai tarziu, se va obtine un timp pretios, care va implica mai mult timp liber la tinerete.

Probabil aceasta schimbare de program va fi implementata

Trebuie sa se tina cont ca persoanele in varsta sunt in general pregatite pentru continuarea lucrului, daca sanatatea le permite. In aceeasi ordine de idei, tinerii ar prefera sa lucreze mai putin in timp ce sunt tineri daca au optiunea de a lucra mai mult cand imbatranesc.

Toate ideile prezentate vor atrage ideea unei saptamani de lucru mai scurta, care sa ajunga pana la 25 de ore, iar printr-o crestere a productivitatii, o eficientizare a vanzarilor, angajatorii vor putea fi convinsi.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul