Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Reciclarea hartiei: De ce este importanta si cum se poate face acest lucru


Chiar daca suntem in plina era digitala trebuie sa recunoastem, totusi, foarte importantul rol pe care il are hartia in viata noastra de zi cu zi, de la ziare si reviste, corespondenta cu acte oficiale dintre institutiile statului sau dintre acestea si persoanele fizice, pana la cutiile in care sunt ambalate diversele bunuri cumparate pe care le transportam spre casa tot in pungi de hartie. Deci hartia este unul din materialele foarte comune, dar, si foarte importante in viata noastra.

Hartia este obtinuta din fibre de celuloza amestecate, care se mentin impreuna ca liant de legaturile de hidrogen si a impletirii fibrelor celulozice. Desi cele mai cautate materiale celulozice pentru fabricarea hartiei sunt pulpa lemnoasa a unor specii de arbori de esenta moale, in special cea a coniferelor, datorita existentei fibrelor de celuloza in structura oricarei plante, de la ierburi pana la arbori, se pot folosi si multe alte fibre, asa cum ar fi cele ale plantelor de bumbac, in, canepa sau orez.

De ce este importanta reciclarea hartiei?

Reciclarea hartiei este una dintre cele mai bune metode pentru a arata ca ne pasa de mediul inconjurator. Prin reciclarea hartiei se produce hartie reciclata. Hartia reciclata se realizeaza din hartie macinata, care este obtinuta in principal din bucati de hartie ramase in urma procesului de fabricare a hartiei, adica hartie pre-consum sau hartie post-consum, care se obtine in principal din reviste, ziare si tot felul de documente ce au fost stranse pentru reciclare.

In statiile de sortare se alege hartia si, daca este potrivita pentru reciclare, aceasta trece la categoria deseuri de hartie. De fiecare data cand sortezi pentru reciclarea hartiei, salvezi copaci de la taiere si ape curgatoare de la poluare.

Dar avantajele pe care reciclarea hartiei le are nu se opresc aici. Aerul este mai putin poluat decat in cazul productiei hartiei din surse naturale primare. Emisia de gaze cu efect de sera precum metanul este de asemenea redusa daca hartia este reciclata, in loc sa fie aruncata la gropile de gunoi.

Reciclarea hartiei s-a impus pentru ca omul facea prapad si la acest capitol. Taia copacii, consuma resurse de tot felul pentru productia hartiei si polua tot, ape curgatoare, sol si aer, pentru ca alegea sa foloseasca hartia de multe ori inutil, iar dupa aceea, o mare parte, o arunca la gunoi in loc sa o recicleze.


Avantajele pe care reciclarea hartiei le are pentru protejarea mediului inconjurator

- Reduce emisiile de gaze cu efect de sera care pot contribui la schimbari climatice, prin evitarea emisiilor de metan si reducerea energiei necesare unui numar de produse din hartie.

- Extinde furnizarea de fibre si contribuie la sechestrarea carbonului.

- Salveaza un spatiu considerabil de depozitare a deseurilor.

- Reduce consumul de energie si de apa.

- Reduce necesitatea eliminarii prin depunerea la depozitele de deseuri sau prin incinerare si scade astfel cantitatea de CO2 produsa.

- Fiecare copac taiat inseamna mai putin carbon „sechestrat”. Atunci cand copacii sunt recoltati pentru fabricarea hartiei, carbonul este eliberat, in general, sub forma dioxidului de carbon. Si cand viteza de absorbtie a carbonului depaseste viteza de eliberare, carbonul este considerat „sechestrat”. Sechestrarea carbonului reduce concentratiile de gaze cu efect de sera prin indepartarea dioxidului de carbon din atmosfera. Poluarea aerului este astfel redusa cu aproximativ 74% fata de productia de hartie din surse naturale primare.

- Poluarea apelor scade cu circa 35%.

- O tona de hartie reciclata inseamna ca 17 copaci nu mai trebuie taiati.

- Pentru fiecare tona de hartie reciclata se economisesc peste 26 de tone de apa si aproape 1,8 tone de combustibil.

Ce hartie se recicleaza?

Reciclarea hartiei cuprinde aproape orice fel de hartie si carton, cu cateva exceptii. Tehnologia de reciclarea hartiei poate elimina cernelurile, agrafele, capsele, cleiul cu care sunt legate cartile, insa nu si uleiul. Prin urmare, nu se pot recicla hartiile si cartoanele patate de ulei sau mancare. La fel, nu se recicleaza hartiile cerate, plastifiate sau acoperite cu folie de plastic, copertile revistelor glossy, servetele sau… alte produse sanitare de hartie folosite. Cutiile de lapte si sucuri se recicleaza separat.


De cate ori se poate recicla hartia?

Reciclarea hartiei nu se poate face la nesfarsit, spre deosebire de sticla sau anumite metale, precum aluminiul. De exemplu, hartia pentru imprimante poate fi reciclata de maximum 5-7 ori, dupa care fibrele de celuloza se scurteaza prea mult, in acest stadiu, produsul reciclat este de obicei folosit la cartoane pentru cofraje de oua.

Cartonul, pe de alta parte, este produs din celuloza cu fibre scurte, astfel ca poate fi reciclat de mai multe ori, dar in niciun caz la infinit. De aceea este cel mai bine sa evitam ambalajele cat mai mult posibil, fie ele si din hartie.

Cum se recicleaza hartia?

1. Dupa ce puneti hartie in cosul de reciclare, aceasta este dusa la un centru de reciclare unde sunt indepartati contaminantii, cum ar fi plasticul, sticla sau gunoiul.

2. Apoi, hartia este sortata pe diferite grade, functie de lungimea fibrei, care se scurteaza dupa fiecare proces de reciclare. Sunt cinci grade de baza pentru hartie:

- „Cartonul ondulat” in general folosit la cofraje, cutii si alte ambalaje.

- Hartia mixta este o categorie larga care cuprinde scrisori, cataloage, carti de telefon si reviste.

- Hartia de ziar este de un grad mai mic, fiind reciclata de mai multe ori.

- Hartie de inalta calitate consta din plicuri, hartie de imprimanta si a avut cerneala eliminata.

- Inlocuitori de celuloza sunt produsul ce nu se mai recicleaza de obicei.

3. Odata ce hartia este sortata, aceasta va fi depozitata in baloti pana cand o moara de hartie are nevoie de ea si apoi va fi transferata la moara pentru prelucrare.

4. Odata ajuns la moara, masini mari, celulozere, rup hartia in bucati mici. Se face un amestec din bucatile de hartie, apa si substante chimice. Amestecul se incalzeste pentru a se descompun in fibre.

5. Amestecul este trecut printr-un filtru pentru a elimina adezivii si alti contaminanti ramasi.

6. Hartia va fi filata intr-un con pentru a se curata si, uneori, cerneala va fi, de asemenea, indepartata. In acest moment, pulpa este trimisa printr-o masina care o pulverizeaza pe o banda transportoare. Apa va picura prin sita benzii, iar fibrele de hartie vor incepe sa se lege impreuna.

7. Rolele metalice incalzite vor usca hartia, iar hartia va fi pusa pe role mari, care pot fi transportate si transformate in produse noi din hartie.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul