O vorba inteleapta spune ca „Este mai usor sa previi, decat sa tratezi”. Modul ideal de a mentine sanatatea in cea mai buna stare este pastrarea normelor generale de curatenie si igiena. Acesta este intr-adevar cel mai bun mod de a ramane protejat de infectii si virusi. Dar, in timp ce noi, adultii, intelegem importanta igienei, trebuie sa ne educam copii pentru a respecta si ei aceleasi reguli de igiena, iar acest lucru poate fi o provocare mai ales in colectivitate.
Copiii ies si se joaca, se amesteca cu o multime de oameni si nu pastreaza standardul de igiena tot timpul in minte. De asemenea, copiii au adesea un sistem imunitar mai slab decat adultii. Prin urmare, este extrem de important sa tinem copiii la curent cu pericolele care ar putea aparea din neglijenta, legate de practicile regulate de sanatate si igiena.
Pentru a ramane sanatosi, copiii trebuie sa fie indrumati si obisnuiti cu respectarea standardelor de igiena ale vietii de zi cu zi, ce implica si reguli de igiena la scoala. Rutina de igiena personala este foarte importanta, iar regulile se invata de mici. Efortul parintilor trebuie indreptat in a forma copiii sa respecte aceste reguli ca pe o necesitate, nu ca pe o corvoada.
De ce sa inveti copiii sa aiba grija de igiena lor
Inca de la nastere parintii au grija de igiena copiilor. In timp insa, pentru ca intra in contact tot mai mult cu lumea inconjuratoare si nu mai sunt tot timpul supravegheati, trebuie sa invete ritualurile de igiena si sa le aplice corect. Vor avea nevoie sa invete sa faca asta de timpuriu, fiindca ajung in colectivitate, iar igiena este esentiala pentru sanatatea si pentru relatiile pe care le vor stabili cu cei din jurul lor, copii, educatori si cadre auxiliare.
Este vorba despre regulile minime de igiena la folosirea toaletei, spalatul mainilor, spalatul pe dinti, baia si dusul, igiena picioarelor si ingrijirea unghilor. De aceea, regulile de igiena sunt foarte importante, iar daca sunt deprinse de timpuriu, copiii le vor folosi pe tot parcursul vietii fara probleme.
Invata copilul sa constientizeze pericolul
Primul si cel mai important aspect al constientizarii copiilor cu privire la standardele de igiena este de a-i aduce informati cu privire la scenariul de sanatate. Copiii au putine cunostinte despre cum functioneaza mediul si cum bunastarea corpului uman ramane strans legata de un astfel de fenomen.
Explica-i copilului tau principiile de baza ale mediului si fa-l constient de impactul bacteriilor si virusilor asupra corpului uman. Puteti lua, de asemenea, ajutorul cartilor cu ilustratii sau a filmelor de desene animate, ceea ce ar fi un mijloc mai bun pentru a-i invata pe copii. Pana cand copiii nu vor deveni constienti de uniformizarile si sansele legate de sanatate si igiena, ei nu vor respecta regulile, indiferent cat de mult veti incerca sa-i convingeti.
Explicatii si desene despre germeni si bacterii
Nimic nu afecteaza o minte tanara mai mult decat vizualul. Veti gasi o multime de imagini online in aceste zile pentru a genera constientizarea igienei la copii. Arata-le celor mici aceste imagini, iar acestia vor invata rapid si vor intelege in detaliu.
Fa din aceste practici un obicei pentru ei, astfel incat sa nu fie nevoiti sa-si aminteasca separat practicile de igiena. Cand vin acasa din afara, rugati-i sa se spele pe maini cum trebuie, de fiecare data. Dupa un timp, acest lucru va deveni o practica standard pentru ei si ii va ajuta sa pastreze igiena.
De asemenea, rugati-i sa-si pastreze camera curata, sa se spele pe dinti de doua ori in fiecare zi si sa manance sanatos. Acestea sunt cateva dintre masurile standard de igiena care va vor tine copiii departe de microbii daunatori.
Este intotdeauna o provocare sa-i faci pe copii sa inteleaga lucruri care nu sunt vizibile. Microorganismele care nu au putut fi vazute cu ochii liberi sunt o astfel de varietate. Cu toate acestea, cu ajutorul cartilor si ilustratiilor ii puteti face pe copii sa realizeze potentialul organismelor invizibile de a dauna corpului uman si a provoca boala. Explicati conceptul de virusi, bacterii si alti microbi in cuvinte scurte si usoare pentru a-i face sa realizeze importanta de a se feri de astfel de dusmani invizibili.
Cum ajutam copilul sa respecte reguli de igiena acasa si la scoala
Inainte de a insirui tot felul de reguli de igiena la scoala pentru copii, stai de vorba cu micutul tau si explica-i motivele pentru care igiena personala este esentiala:
- Prevenirea raspandirii germenilor, care te pot imbolnavi,
- Imbunatatirea sanatatii tale si cresterea increderii in sine,
- Imbunatatirea relatiilor cu alti oameni.
Creeaza o lista cu reguli de igiena la scoala, pentru a stabili rutina de igiena personala. Il poti ruga pe copilul tau sa o decoreze cu niste carioci si sa o lipeasca pe peretele din camera lui. Asadar, ce trebuie sa fie pe acea lista? Pentru inceput, aici sunt cateva reguli de igiena personala pentru elevi:
- Spalatul dintilor de doua ori pe zi.
- Spalatul mainilor. Pentru a intelege mai bine ce rol joaca spalatul pe maini pentru a scapa de bacterii si virusi se poate folosi un joc cu sclipici, cu care ne vom da pe maini si vom incerca sa scapam prin spalarea mainilor cu sapun.
- Folosirea unui servetel pentru stergerea mainilor si nasului dupa ce tusesti sau stranuti. Ajuta-i sa deprinda aceste reguli prin pastrarea la indemana a unei cutii cu servetele sau a unui pachet de batiste nazale.
La aceste reguli generale se mai adauga si cele suplimentare datorate pandemiei de covid 19:
- In scoala este obligatorie purtarea de masti pentru copii de catre elevi, dar si purtarea de masti de catre personalul didactic, nedidactic si auxiliar.
- Dezinfectarea suprafetelor si a mainilor ori de cate ori este nevoie, mai ales dupa ce s-a atins clanta, intrerupatorul de lumina sau balustrada de la scara.
- Evitarea imprumutarii obiectelor de la unul la altul dar si consumul de alimente in timpul orelor de cursuri. Atingerea a mai multor obiecte poate facilita raspandirea bolii.
- Respectarea distantarii sociale.
- Evitarea gesturilor de apropiere precum imbratisarile si saluturile care implica folosirea mainilor.
Pentru cei mici au fost facute pentru o mai usoara trecere peste perioada pandemiei carioci antibacteriene, seturi de culori. Partile din plastic ale produselor antibacteriene, contin ioni de argint Biomaster, ingredient activ biocid, adica sticla de fosfat de argint, pentru protectie antibacteriana. Argintul a fost folosit de mai multe secole impotriva bacteriilor. Pentru instrumentele de scris si accesoriile de birou, s-a dovedit ca au actiune antibacteriana, agentii patogeni de suprafata fiind distrusi in 24 de ore cu o eficienta de 99,99%. Pe acelasi principiu poti gasi pentru cei mici si pix antibacterian.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult